Små teams rummer store ledelseskrav
Små teams rummer store ledelseskrav
Små teams efter hollandsk forbillede skal højne service i ældreplejen, øge tværfagligheden og give større medarbejdertilfredshed i en hårdt prøvet kommunal sektor.
Udviklingen er i fuld gang i noget, som minder om en revolution. Og overgangen fra minutstyring og afrapportering til tværfagligt samarbejde mellem sosuer, sygeplejersker og terapeuter kræver nytænkning hos medarbejdere.
Men trenden skaber også en kolossal udfordring på ledelsesplan, fremgik det af Folkemødets debat om emnet.
For små selvstyrende teams er netop designet til selv at træffe beslutninger og prioriteringer, og det ændrer lederrollen i administrationen.
Det har man blandt andet erkendt i Haderslev Kommune, der er en af 25 kommuner, der har fået støtte til at eksperimentere med omlægning til små teams og er længst fremme. Haderslev arbejder tæt på den hollandske Buurtzorg-model, og i efteråret går Haderslev fra to til otte teams af 12 medarbejdere, som arbejder med en afgrænset gruppe ældre.
- Modellen forandrer ledelsesroller og gør nogle af de tidligere opgaver overflødige. Visitationen er der pludselig ikke mere, og ledere må spørge sig selv: Hvad er det, jeg skal, hvis ikke det her? Det arbejder vi stadig med, fortalte Louise Thule Christensen, chef for senior, rehabilitering, kvalitet og udvikling i Haderslev Kommune.
Hold snitterne væk
Hun havde et kort svar, når hun skulle beskrive den vigtigste opgave for lederne i det nye system:
- At holde snitterne væk på det rigtige tidspunkt! Selvfølgelig skal der stadig ledes, enhederne er selvstyrende indenfor en ramme. Vi er stadig nogle med ansvar for økonomien, og den skal holdes stadigvæk. Udfordringen er at få det hele til at hænge sammen med at give plads til en god tværfaglig indsats i enhederne, fastslog Louise Thule Christensen.
Hvis vi skal lykkes med det, kræver det en kolossal ledelsesopgave. At komme fra a til b i denne proces er et meget langt træk, og individuelt er det måske ikke den største opgave at holde op med at gøre, som man plejer. Men hvordan sikrer vi, at teamsene er klædt på om fem år?
Pia Kürstein Kjellberg, projektchef hos Vive, følger udviklingen rundt i kommunerne, hvor op mod halvdelen eksperimenterer med overgangen til små teams.
- Hvis vi skal lykkes med det, kræver det en kolossal ledelsesopgave. At komme fra a til b i denne proces er et meget langt træk, og individuelt er det måske ikke den største opgave at holde op med at gøre, som man plejer. Men hvordan sikrer vi, at teamsene er klædt på om fem år? Det kræver ledelse på nye måder, anderledes ledelse end i dag, sagde hun.
Brug for is i maven
Økonomien er et vigtigt parameter i udviklingen, og her arbejder man stadig i delvis blinde. Louise Thule Christensen understregede, at eksperimentet i Haderslev ikke er nogen spareøvelse.
- I Haderslev havde vi et bredt ønske om at levere en højere kvalitet, medarbejderne brug for bedre rammer. I den tradtionelle model kom vi til kort. Vi var for dårlige til at arbejde sammen på tværs. For dårlige til at imødekomme borgerne i sammenhængende indsats, erkendte hun.
Det overordnede mål er at sikre borgerne en bedre service og skabe højere arbejdsglæde og tilfredshed blandt medarbejdere, som er blevet stadig vanskeligere at rekruttere i de senere. Men regnskabet skal holde, og mens Buurtzoog i Holland er en privatfinansieret model, foregår den i Haderslev og mange andre kommuner i offentlig regi.
Det genkendte Pia Kürstein Kjellberg, og hun pegede på, at modellen på ledelsesniveau kræver is i maven og tålmodighed.
- Vi bliver nødt til at anerkende frygten, også hos lederne. Tør man slippe økonomien løs?, spurgte hun retorisk med tilføjelsen:
- Har vi omvendt råd til at lade være? Vi mangler arbejdskraft og er nødt til at tænke nye måder i organisationen. Nogle af de gode ting, som opstår, faggrupperne holder op med at være firekantede faggrupper og får øje på ting, man er gode til hos hinanden. Det er en super spændende omlægning, som er på vej, og vi er ret sikre på, at vi har fat i noget godt, sagde hun.
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand for social-sektoren hos FOA, bakkede op.
- Problematikken er velkendt overalt. Der er grund til at give Haderslev et skulderklap for at være modige. For at turde at uddelegere ansvar. Ikke blot i administrationen. Politikere skal være modige til at give slip på den hidtidige model. Og der sker noget magisk, når man giver slip, sagde han.
Buurtzorg - hollandsk hjemmepleje i nyt design
- ”Buurtzorg” er navnet på en hollandsk leverandør af hjemmepleje og hjemmesygepleje, der med koncepter som ”kaffe først” og ”mennesket før bureaukrati” har revolutioneret det hollandske marked og tiltrukket sig international opmærksomhed.
- Mottoet udtrykker organisationens overordnede mål om, at hjælpen skal tage afsæt i borgerens ønsker og ressourcer. Samtidig skal borgerne møde færre forskellige medarbejdere, og det skal gøre dem mere tilfredse med den hjælp, de modtager.
- Selve Buurtzorg-organisationen består af et forholdsvis mindre servicekontor samt en række selvorganiserende teams på op til 12 medarbejdere. Hvert team har tilknyttet en coach (fra servicekontoret) og fødes løbende med information om teamets performance. Fx er der krav om 61 pct. direkte borgertid tre måneder efter teamopstart, og der monitoreres systematisk på borgertid, borgertilfredshed, ferie og andet fravær samt forekomsten af utilsigtede hændelser.
- Non-profit organisationen Buurtzorg har på blot ti år oplevet en succes, der har givet dem en dominerende position på det hollandske marked for hjemmesygepleje. De seneste år er der også kommet international opmærksomhed på mulighederne for at overføre modellen til andre lande og kontekster.
- En række danske kommuner, blandt andet Haderslev og Syddjurs, arbejder i disse år på at udvikle ældreområdet med inspiration fra den hollandske Buurtzorg-model. Arbejdet understøttes blandt andet af Sundhedsstyrelsens pulje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen og af KL og FOA’s fremfærdsprojekt ”nærvær i omsorg”.
Kilder: Buurtzorg.com, Vive
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.