Kommunen.dk
MENU

Forvaltningsfrihed forude, men der er lang vej til ny plejepraksis

Krigen i Ukraine har på ubestemt tid udskudt regeringens borgmestertopmøde, som skulle have lanceret kommunernes farvel til bureaukrati i blandt andet ældreplejen.

Forvaltningsfrihed forude, men der er lang vej til ny plejepraksis

Krigen i Ukraine har på ubestemt tid udskudt regeringens borgmestertopmøde, som skulle have lanceret kommunernes farvel til bureaukrati i blandt andet ældreplejen.
Udmeldingen fra regeringen om øget selvbestemmelse har givet mulighed for en ny retning i blandt andet ældreplejen - men krigen har sat en foreløbig stopper for det videre forløb.
Udmeldingen fra regeringen om øget selvbestemmelse har givet mulighed for en ny retning i blandt andet ældreplejen - men krigen har sat en foreløbig stopper for det videre forløb.
Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Krigen Ukraine lægger beslag på ressourcer og kommer på tværs af planlægning over det meste af kloden. Forrige torsdags blev borgmestertopmødet med regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsenaflyst med få timers varsel.

Her skulle borgmestrene ellers introduceres til regeringens ambitiøse plan om at lade kommunerne slippe for bureaukratisk lovgivning.  Kommunerne skal i højere grad end i dag få lov til selv at eksperimentere med forvaltning og detailstyring af store ressortområder som folkeskoler og ældrepleje.

Mødet i Odense blev aflyst med Ruslands invasionen af Ukraine , og Statsministeriet oplyser, at man ikke har nået så meget som at overveje en ny dato, da situationen i Ukraine lægger beslag på al opmærksomhed.

Både KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V) er ifølge KL’s pressetjeneste så travlt beskæftigede med Ukraine-gøremål, at de ikke har tid til at lade sig interviewe til Kommunen.dk om udsigten til - eller horisonten for - den potentielt største ændring i det kommunale selvstyre i adskillige år.

25 eksperimenterer allerede

Men tankerne og ambitionerne for en fremtidig forvaltningsfrihed er højest sendt til hjørne. Derfor fortsætter diskussionerne i kommunerne givetvis om, hvordan man kan udnytte mulighederne på lokalt plan.

25 kommuner eksperimenterer allerede med nye former for praksis. Hos Vive følger man og rådgiver i en del af forsøgene inden for ældreplejen, som for fleres vedkommende har udgangspunkt i den såkaldte Buurtzorg-model efter hollandsk forbillede.

Her administreres ældreplejen via små, faste teams med både sosu-assistance og sygeplejersker, som har ansvaret for en mindre gruppe ældre. Filosofien er, at de ældre ses af færre personale, mens de ansatte oplever en større arbejdsglæde, når en mindre del af tiden går med administrative opgaver, registreringer etc.

Mantraet kan samles i sætningen “Vi ses i morgen”, som Astrid Krag hyppigt brugte i interviews forud for det planlagte topmøde.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) har forelsket sig i netop den filosofi med en forhåndsopfordring til kommunerne om at vælge ideen til, når de får lov at bestemme selv. 

Lang tidshorisont 

Det faldt en del Venstre-borgmestre for brystet, at ministeren på forhånd lagde bånd på valgfriheden.Ifølge Pia Kürstein Kjellberg, projektchef i Vive, er der under alle omstændigheder lang vej til en færdigudviklet køreplan for en velfungerende, dansk Buurtzorg-model.

Hun er positiv i forhold til ministerens løfte om frihed til kommunerne, men herfra er der mange spørgsmål og udfordringer at besvare og tage op.

Man skal ville det, hvis det skal komme til at fungere. Politikere og administration skal i fællesskab beslutte sig for retningen og holde fast, indtil man har nået måletog være forberedt på, at man støder på forhindringer undervejs.

- Man skal ville det, hvis det skal komme til at fungere. Politikere og administration skal i fællesskab beslutte sig for retningen og holde fast, indtil man har nået måletog være forberedt på, at man støder på forhindringer undervejs, siger hun.

Pia Kürstein Kjellberg har fulgt projekterne i blandt andet Ikast-Brande, Haderslev og Syddjurs Kommuner, hvor man er langt med egne versioner af den hollandske skabelon.  Det er dog for tidligt at drage definitive konklusioner om den langsigtede bæredygtighed, mener hun. 

I Ikast-Brande gik den private aktør bag projektet konkurs undervejs, uden at det direkte kunne tilskrives Buurtzorg-formatet.I kommunen er man stadig begejstrede for konceptet, som de nu ønsker at afprøve i regi af den kommunale hjemme- og sygepleje.

- Noget af det basale er at få forskellige faggrupper til at samarbejde på nye måder og på den måde være indstillet på at tænke i helt andre baner, end man er vant til. Det er en lang proces.Derfor taler vi om en horisont på ti år eller længere, før man for alvor kan se resultatet manifestere sig, siger hun.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR