Kommunen.dk
MENU

Rapport blotlægger alvorlige forhold på omstridt institution: Borgmester erkender ledelsessvigt

Undersøgelse bekræfter utilstrækkelig handling overgreb og voldsomme hændelser på Fensmarkgade. Forvaltning anklages også for sløring.

Rapport blotlægger alvorlige forhold på omstridt institution: Borgmester erkender ledelsessvigt

Undersøgelse bekræfter utilstrækkelig handling overgreb og voldsomme hændelser på Fensmarkgade. Forvaltning anklages også for sløring.
En uvildig undersøgelse bekræfter eller sandsynliggør mindst 31 alvorlige forhold på den kommunale institution Fensmarkgade i København.
En uvildig undersøgelse bekræfter eller sandsynliggør mindst 31 alvorlige forhold på den kommunale institution Fensmarkgade i København.
Foto: Kommunen.dk

De var i samfundets varetægt. Institutionen Fensmarkgade skulle være et trygt hjem, men i flere tilfælde har Københavns kommune ikke givet de anbragte unge “en god og ordentlig behandling”. 

Det erkender socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) nu i et interview efter, at en uvildig undersøgelse af kommunens egen borgerrådgiver bekræfter eller sandsynliggør mindst 31 alvorlige forhold på Fensmarkgade. 

Undersøgelsen kommer efter afsløringer i Kommunen.dk og Politiken, hvor eksperter, organisationer og tidligere medarbejdere kritiserede institutionen for at have svigtet de udsatte unge. 

Blandt andet bliver det dokumenteret, at der på indberetningstidspunktet og “i en længere periode” ikke konsekvent skete “relevant opfølgning, hvor der gælder skærpet underretningspligt” eller politianmeldelser i “relevant omfang” i forhold til mistanker om, at mindreårige var ofre for prostitution samt kendskab til unge udsat for overgreb og andre voldsomme seksuelle oplevelser, mens de var anbragt. 

Karina Vestergård Madsen understreger dog, at der nu er rettet op på forholdene, men siger, at det er “meget tydeligt, at ledelsen på Fensmarkgade ikke har levet op til sit ledelsesansvar”. 

- De unge fortjener alt, alt det bedste, fordi de har været så meget dårligt igennem. Det er bare ikke acceptabelt, at de ikke får det allerbedste, når de er på en institution i Socialforvaltningen under Københavns Kommune, siger hun.

Afsløringer af svigt

Kommunen.dk og Politiken kunne i foråret fortælle, at Fensmarkgade ikke handlede tilstrækkeligt på overgreb og mistanker om prostitution samt en række andre problemer med både arbejdsmiljøet, manglende anmeldelser af vold mod ansatte og håndteringen af våben og stoffer på institutionen.

Den uvildige undersøgelse fra august, som Kommunen.dk og Politiken nu har fået aktindsigt i, bekræfter eller sandsynliggør mindst 31 alvorlige forhold, som whistleblowere i en årrække har indberettet. 

Det hjælper ikke børnene at politianmelde noget. Det, jeg forholder mig til - og det (politianmeldes, red.) skal der selvfølgelig i fremtiden - men jeg siger bare, det hjælper jo for helvede ikke ungerne at politianmelde noget som helst. Det, der er mit fokus, er, om man rent faktisk følger op på ting.

Men selvom ledelsen ikke har løftet ansvaret, er den ikke blevet skiftet ud. Karina Vestergård Madsen forklarer det med, at Københavns Kommune ikke skal have en “nulfejlskultur”. 

- Jeg tror, det er løsningen, at man bliver nødt til lige at give folk en chance, sikre at der kan blive rettet op - selvfølgelig med meget stort tilsyn - sådan så man kan være sikker på det. Og det har jo vist sig i hvert fald i forhold til Fensmarksgade at være den rigtige vej, siger hun.

Fagdirektør i Socialforvaltningen, Katrine Ring, erkender, at man har reageret for langsomt på “alvorlige udfordringer”.

- Vi har håndteret dem for sent. Der er nogle ting, der har fået lov at udvikle sig. Og så har vi arbejdet på at rette op, siger hun.

Forvaltningen vil ikke svare på, om der har været personaleretlige sager efter forløbet. 

Ingen politianmeldelser

I den uvildige undersøgelse vurderes det, at der blandt de mange indberettede påstande kan være forhold, der er potentielt ulovlige. 

Forvaltningen har dog ikke foretaget yderligere politianmeldelser, udover da Kommunen.dk og Politiken tidligere på året kunne fortælle, at der var unge piger på Fensmarkgade, der ulovligt havde fået foretaget kosmetiske indgreb. Her skred forvaltningen til anmeldelse af en skønhedsklinik.

Adspurgt om det ikke ville være hensigtsmæssigt for børnene nu at foretage politianmeldelser i de sager, hvor Fensmarksgade har haft kendskab til overgreb, voldsomme seksuelle hændelser samt mistanker om prostitution, og hvor borgerådgiveren vurderer, at der ikke sket politianmeldelser i relevant omfang, lyder det fra borgmesteren, at der er blevet fulgt op. 

- Det hjælper ikke børnene at politianmelde noget. Det, jeg forholder mig til - og det (politianmeldes, red.) skal der selvfølgelig i fremtiden - men jeg siger bare, det hjælper jo for helvede ikke ungerne at politianmelde noget som helst. Det, der er mit fokus, er, om man rent faktisk følger op på ting, siger hun.

Medarbejdere råbte op

Lise Schjellerup, der er tidligere medarbejder på Fensmarkgade, stod i foråret frem i Kommunen.dk og Politiken og berettede om forholdene på institutionen. Hun er skuffet over, at der ikke er nogen, der bliver stillet til ansvar. 

- Jeg er skuffet over forvaltningens håndtering. Det viser sig, at problemernes karakter og omfang har været af en størrelse, så man ikke bare kan sige, at vi nu skal gøre det bedre fremadrettet. Der må være nogen, der skal stå til ansvar for, hvad der er sket, siger hun.

Derfor undrer det hende også, at socialforvaltningen trods de mange opråb og advarsler fra medarbejdere ikke har involveret hverken tidligere eller nuværende medarbejdere, da den selv undersøgte sagen i foråret.

- Jeg synes, det er et kæmpe svigt. Jeg kan ikke forstå hvorfor de ikke har ønsket at afdække det ordentligt. For det kommer til at se ud som om, de ikke vil undersøge, hvad der er foregået, siger hun. 

Undersøgelsen indeholder også flere forhold, som man ikke har kunnet bekræfte såsom, at et konfiskeret våben skulle have været udleveret til en ung beboer. 

Jeg har set, at hun har modtaget Peter Øvig Knudsens bog ”Dem, som ikke tier” (bog om seksuelle overgreb på danske børnehjem red.) i gave. Hvis hun har læst den, vil hun vide, hvor vigtigt det er, at der kommer en undskyldning, og at man tager det ansvar, man har. Så jeg synes, hun burde give en undskyldning over for de unge.

Borgerrådgiveren understreger dog i undersøgelsen, at de ikke-bekræftede forhold er behæftet med stor usikkerhed, da forvaltningen i sin undersøgelse kun har spurgt ledelsen på stedet og ikke involveret hverken “nuværende eller tidligere medarbejdere, som kunne have belyst spørgsmålet yderligere”.

I et interview forklarer fagdirektør Katrine Ring, at forvaltningen dengang ville sikre sig, at man ikke kompromitterede whistlebloweres identitet. 

- Men det er klart, at det er ikke sikkert, at vi ville træffe det valg i dag, siger hun.

Sløring af forhold

Den uvildige undersøgelse, som Københavns borgerrådgiver i sidste ende er ansvarlig for, fremhæver, at socialforvaltningen i deres dialog om forholdene ikke har givet fyldestgørende svar. 

Borgerrådgiveren går endda så vidt som at konkludere, at der er eksempler på, at forvaltningens svar “slører” de faktiske forhold. 

Kommunen.dk og Politiken har forelagt eksemplerne for Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. 

Han mener, at det fremstår som om, at socialforvaltningen har forsøgt at bagatellisere forholdene, og at man ikke har levet op til kravene om at assistere whistleblowerenheden.

- De har lavet en for dårlig og for lidt dækkende eller misvisende beskrivelse af de forhold, der har været, som gør at whistleblowerenheden ikke har kunnet opfylde dens krav til at afdække sagen, siger han.

Forelagt kritikken afviser både borgmester og forvaltning, at man skulle have sløret forhold. 

- Vi har ikke sløret forhold. Vi har oplyst efter bedste evne. Vi har gjort det steder med manglende præcision. Og det er det, vi vil gøre bedre fremadrettet og være mere præcist, nu vi har fået den her kritik, siger Katrine Ring.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen peger på, at handleplaner har virket, og at Fensmarkgade i dag er et helt andet og bedre sted. Socialtilsynet har også ophævet det skærpede tilsyn med stedet. 

Lise Schjellerup mener dog, at det vil være på sin plads efter de mange nu bekræftede forhold, at borgmesteren undskylder over for børn og unge på Fensmarkgade.

- Jeg har set, at hun har modtaget Peter Øvig Knudsens bog ”Dem, som ikke tier” (bog om seksuelle overgreb på danske børnehjem red.) i gave. Hvis hun har læst den, vil hun vide, hvor vigtigt det er, at der kommer en undskyldning, og at man tager det ansvar, man har. Så jeg synes, hun burde give en undskyldning over for de unge, siger hun.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen vil dog trods striben af alvorlige problemer ikke undskylde over for børnene.

- Hvad skal de bruge en undskyldning fra mig til? Når jeg siger, at det ikke har været i orden, så siger jeg, at det ikke har været i orden. 

- Jeg har gjort alt, hvad jeg overhovedet kunne for at sikre, at alt er kommet frem i lyset, og jeg vil også sige, at det, der er mit fokus, er at gøre, hvad jeg overhovedet kan for at sikre, at det ikke gentager sig på andre børne- eller ungehjem, siger hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR