Kommunen.dk
MENU

Overblik: Flest smittede i Østjylland, hastelove vedtaget

785 er nu konstateret smittet, en stigning på 111 siden torsdag. Et enigt folketing har vedtaget hastelov, men med knap så vidtrækkende beføjelser som ønsket af regeringen.

Overblik: Flest smittede i Østjylland, hastelove vedtaget

785 er nu konstateret smittet, en stigning på 111 siden torsdag. Et enigt folketing har vedtaget hastelov, men med knap så vidtrækkende beføjelser som ønsket af regeringen.
Billede
13. mar. 2020
RITZAU/AK

Østjylland er den landsdel i Danmark, som har registreret det højeste antal coronasmittede for nuværende. Det viser en overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

Tallene er fra torsdag morgen, hvor det samlede antal bekræftede smittetilfælde i Danmark var opgjort til 615 personer. Siden er antallet af smittede fredag formiddag steget til 785 personer, en stigning på 111 siden torsdag.

Østjylland er ifølge ligeledes den landsdel, der har flest smittede per indbygger. København by kommer lige efter, både i forhold til antal samt smittede per indbygger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der store mørketal, da ikke alle smittede er registreret.

Flest mænd er smittet, og der er flest smittede blandt de 40-49-årige. Det er rejser til Østrig, som har ført til flest danske coronasmittede. Men 101 har fået virusset, mens de var i Danmark, viser rapporten.

Et enigt folketing vedtog sent torsdag aften regeringens vidtgående hastelov, der skal forhindre spredning af coronavirus. 

Den flytter en række beføjelser fra myndighederne til den siddende sundhedsminister, som er Magnus Heunicke (S). Han får mulighed for at påbyde tvangsundersøgelser, tvangsbehandlinger eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang. Der findes dog ingen vaccine mod virusset endnu.

Regeringen kom dog ikke igennem med sit ønske om, at hasteloven skulle give myndighederne mulighed for at kunne komme ind i folks private hjem uden en retskendelse, hvis der er mistanke om coronasmitte. Det var blandt andet regeringens støttepartier Enhedslisten og De Radikale imod.

Følgegruppe
Der vil være en løbende politisk opfølgning i Folketingets sundhedsudvalg. Men der kommer ikke en egentlig revisionskontrol hver tredje måned, som Enhedslisten har ønsket.

Der bliver dog mulighed for en enkelt revision af loven, som skal laves i november i år, inden loven altså står til at udløbe i marts næste år. Og netop det har været vigtigt for Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- For et liberalt parti har det bestemt ikke været morsomt at skulle lægge stemme til en lov, der potentielt kan være så indgribende i forhold borgere, virksomheder og foreninger, skriver han i en mail til Ritzau.

Derfor fremhæver han også vigtigheden af, at hasteloven inkluderer en følgegruppe, som skal holde øje med regeringens anvendelse af de mange bemyndigelser, den er blevet udstyret med.

Kommuner afgør nødpasning
Når alle offentlige skoler og dagtilbud lukker fra på mandag, etablerer kommunerne nødpasning.

* 0-9-årige børn, hvis forældre varetager kritiske funktioner i det offentlige, kan få nødpasning. Men forældrene skal have afsøgt alternative pasningsmuligheder.

* 0-9-årige børn, hvis forældre er ansat i en virksomhed, der ikke har hjemsendt medarbejderne, kan få nødpasning. Men forældrene skal have afsøgt alternative pasningsmuligheder.

* Børn og unge, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, kan få nødpasning.

* Det bliver den enkelte kommune, der afgør, om et barn har krav på den særlige pasning.

* Forældrene skal ikke regne med at få tilbagebetalt penge, som de har betalt til daginstitutioner, SFO'er og dagtilbud, der er lukket på grund af coronakrisen.

Ritzau/ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR