Nyt job: Ukrainere skal hjælpes ud af papirbøvl
Nyt job: Ukrainere skal hjælpes ud af papirbøvl
"Vi søger en ny kollega. Arbejdet er fliserens, algebehandling og en smule vinduesvask".
"Malerfirma søger arbejdsfolk til tagrenovering over hele landet".
Opslag som ovenstående er blot eksempler på virksomheder, der ønsker at ansætte ukrainere. Og interessen er gengældt:
" God eftermiddag, jeg leder efter et job. Om mig selv: 17 år gammel, pige, flydende russisk og ukrainsk, engelsk (B1, forbedring), målrettet, selvsikker, pålidelig, ærlig, fair, kommunikativ, hurtig lærenem."
"Jeg søger job i Danmark som chauffør af bil eller lastbil. Jeg har køreerfaring i Tyskland".
Opslagene er hentet på erhvervsorganisationen SMVdanmarks Facebookside.
Nu vil også Dansk Industri (DI) og 58 kommuner forsøge at matche virksomheder og flygtninge. Det skal ske i et netværk på tværs af kommunegrænser, siger vicedirektør i DI Steen Nielsen.
- Vi har en hel masse virksomheder, som er interesseret i at hjælpe ukrainere med job. Og vi har en hel række kommuner, som har samme ønske om at integrere ukrainere bedst muligt i lokalsamfundet. Så vi håber på at få kommunerne og virksomheder til at tale sammen, om hvordan de bedst får et samarbejde op at køre og får spredt de gode idéer, siger han.
Foreløbig er 25.000 til 30.000 ukrainere kommet til Danmark, oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fredag. Kun en mindre del af dem - cirka 1500 - har fået opholdstilladelse, som er den første forudsætning for at komme i job.
Ifølge DI er det dog endnu få virksomheder, der er kommet så langt, at de har ansat ukrainere. Det skyldes blandt andet, at de nyankomne skal have et CPR-nummer, et skattekort, en bankkonto og oprette NemID.
Bøvl og barrierer
Det nye samarbejde skal, udover at få virksomheder og kommunale jobcentre til at tale sammen, få identificeret det bøvl og de barrierer, som parterne støder på undervejs.
Målet er, at alle 98 kommuner kommer med.
Heldigvis er alle parate til at hjælpe, og allerede nu er der mange steder en god dialog mellem kommuner og lokale virksomheder, så de, der kan, hurtigt kan komme i job.
Hos KL kalder cheføkonom Morten Mandøe det for en "kæmpe opgave", som samfundet står overfor.
- Heldigvis er alle parate til at hjælpe, og allerede nu er der mange steder en god dialog mellem kommuner og lokale virksomheder, så de, der kan, hurtigt kan komme i job, siger han.
I Dansk Erhverv, der repræsenterer 18.000 virksomheder, efterlyser arbejdsmarkedschef Peter Halkjær hastighed i processen. Flere af organisationens medlemmer har allerede jobaftaler klar med ukrainere.
- Det er en meget ærgerlig situation: Virksomhederne mangler gode folk, og der står gode folk klar til arbejde. Man er enige om, at der er et match, men ting som cpr-nummer og skattekort mangler, udtaler han i en pressemeddelelse.
Dansk Erhverv foreslår derfor, at der indføres en fast track-ordning, så de pågældende kommer forrest i køen for eksempel til et skattekort. Efter et stormøde mandag i København for politikere og organisationsfolk lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at undersøge den mulighed.
- Det er vi nødt til at få vurderet juridisk og teknisk. Men vi kvitterer for forslaget og synes i udgangspunktet ikke, at det lyder tosset.
Mere om ukrainere i job
- Foreløbig er 25.000 til 30.000 ukrainere kommet til Danmark, oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fredag.
- Af dem har cirka 1500 fået opholdstilladelse, der er første forudsætning for at komme i job.
- Endnu er det kun få virksomheder, der har ansat ukrainere.
- DI og 58 kommuner er gået sammen i et netværk "Lokale job for ukrainere". Målet er at sikre et bedre samarbejde mellem virksomheder og kommuner med ukrainske flygtninge.
Kilder: Pressemeddelelse fra DI og Ritzau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.