Nævn: Kommune kunne godt afvise husdyrbrug
Nævn: Kommune kunne godt afvise husdyrbrug
En ansøgning om udvidelse af et kvægbrug ved Gredstedbro satte byrådsmedlemmer i Esbjerg i en svær situation. Flere var imod, men stemte alligevel for en godkendelse til projektet, da kommunen vurderede, at lovgivningen ikke gav andre muligheder. Efter en klage fra naboer og Danmarks Naturfredningsforening er Miljø- og Fødevareklagenævnet kommet frem til en anden vurdering og har omgjort afgørelsen.
Det var et flertal i Plan- og Miljøudvalget, der i februar 2020 godkendte projektet mod sin vilje. De var bekymret for påvirkningen af landskabet, men husdyrbrugloven bandt dem til en godkendelse. Forklaringen var, at ansøgningen levede op til de nationale regler, og at der derfor ikke var andre muligheder.
Husdyrbrugloven har mødt kritik fra forskellige kommuner, siden den blev vedtaget. Esbjerg har flere gange henvendt sig til skiftende miljøministre i håb om en lovændring. Oplevelsen har været, at ensartede miljøkrav på tværs af kommunerne har frataget byrådene al indflydelse på miljøgodkendelser i sager om husdyrbrugs udvidelser.
Kommunens afgørelse om miljøgodkendelse skal ændres til et afslag, jf. husdyrbrugloven ... idet det efter flertallets vurdering ikke er muligt med det ansøgte projekt at sikre, at de landskabelige værdier ikke tilsidesættes.
- Vi tog en beslutning, der kan få store konsekvenser. Vi kunne ikke gøre andet end at give godkendelsen, fordi alle gældende krav i miljølovgivningen er overholdt, men jeg er kritisk overfor, at vi som myndighed i kommunen slet ikke havde en mulighed for at forhindre, at et så stort landbrug nu kan blive opført i det, vi i kommunen selv kalder et uforstyrret landskab, sagde Karen Sandrini (S), formand for Plan- og Miljøudvalget, til JydskeVestkysten, da godkendelsen blev givet i starten af 2020.
Loven giver mulighed
I Esbjerg blev det vurderet, at loven ikke gav mulighed for et afslag, da påvirkningen af naturen i området ikke var stor nok. Den vurdering er Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke enig i og har afgjort, at den høje landskabsmæssige værdi gør, at afgørelsen bør omgøres til et afslag.
Afgørelsen skyldes, at seks ud af klagenævnets otte medlemmer ikke vurderer, at byggeriet er foreneligt med landskabets værdi eller kommuneplanens retningslinjer. De påpeger, at det ifølge lovgivningen bør føre til et afslag. Mens kommunen kom frem til, at byggeriet kunne tilpasses, så det ikke skæmmer landskabet, kom nævnet frem til det stik modsatte.
I afgørelsen lyder det, at “kommunens afgørelse om miljøgodkendelse skal ændres til et afslag, jf. husdyrbrugloven ... idet det efter flertallets vurdering ikke er muligt med det ansøgte projekt at sikre, at de landskabelige værdier ikke tilsidesættes”.
Jeg er utrolig glad for, at den afgørelse er kommet. Det havde været rigtig skæmmende, ikke bare for naturen, men også for lokalområdet, hvis projektet var blevet gennemført.
Fra mindretallet lyder det til gengæld, at byggeriet er foreneligt med den landskabelige værdi, og at området i kommuneplanen er udpeget til et “særligt værdifuldt landbrugsområde, der kan rumme store husdyrbrug”. De mener, at det vil være en stramning af nævnets praksis at ændre kommunens afgørelse.
Administration til eftersyn
Hvor udvidelsen nu handler om et kvægbrug, har kommunen også følt sig fanget i andre sager om husdyrbrug. Derfor bliver den nylige afgørelse taget godt imod af Karen Sandrini, der selv var med til at give den oprindelige godkendelse.
- Jeg er utrolig glad for, at den afgørelse er kommet. Det havde været rigtig skæmmende, ikke bare for naturen, men også for lokalområdet, hvis projektet var blevet gennemført, siger udvalgsformanden til Kommunen.dk.
Naboerne til landbruget kan nu se frem til, at deres klage og nævnets vurdering har sat en stopper for udvidelsen. Udvalget er ikke bundet af lovgivningen i den grad, man i første omgang vurderede. Teknik og Miljø vil igennem august gennemgå forvaltningens administrationsgrundlag, og kommuneplanens bestemmelser skal op til genovervejelse for at se, om noget nu skal ændres.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.