Socialdemokratiet afviser fire kommuners ønske om magt over svinefarme
Socialdemokratiet afviser fire kommuners ønske om magt over svinefarme
I løbet af de seneste to år har Esbjerg, Holbæk, Middelfart og Skanderborg kommuner sendt breve til miljøministeren for at få ændret loven om husdyrbrug.
De fire kommuner er utilfredse med, at de ikke kan stoppe udvidelser af fx svinefarme, hvis kommunerne mener, et større landbrug er til gene for naboer eller lokale interesser.
Som loven ser ud nu, skal landmænd leve op til en række nationale krav og beregninger om blandt andet lugt, afstand til naboer og udledning for at få en miljøgodkendelse. Gør de det, kan kommuner stort set kun godkende udvidelsen.
Tirsdag 5. maj diskuterede Folketinget så et beslutningsforslag om at give kommuner lov til at vurdere udvidelser og til at stoppe dem. Forslaget kom fra Enhedslisten.
- Det er helt urimeligt, at en kommune ikke har mulighed for at tage en helhedsvurdering og se på, om en udvidelse kolliderer med hensyn til natur, lokalbefolkning og turismeinteresser eller andre ting. Det kommunale selvstyre er blevet undermineret, har miljø- og fødevareordfører Søren Egge Rasmussen (EL) tidligere sagt til Kommunen.dk.
SF, De Radikale, Alternativet og de fire ‘grønne løsgængere’ bakkede op om forslaget. Men partierne mødte modstand fra resten af salen.
Mange imod
Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov (S) afviste beslutningsforslaget. Hun argumenterede blandt andet for, at loven ikke skulle ændres, fordi sagsbehandlingstider på udvidelser vil blive for lange i kommunerne, og at uens behandling rundt i landet skaber usikkerhed for landbruget.
- Et erhverv skal altså have nogle retningslinjer at arbejde efter, som gør det en lille smule forudsigeligt. Man kan ikke stå og vente i to år på at udføre det arbejde, som virksomheden drejer sig om. Det syntes jeg ikke, var rimeligt, sagde hun.
Miljøminister Lea Wermelin (S) var også tilstede og gennemgik den nuværende lovgivning. Hun påpegede blandt andet, hvad lovændringer i 2011 og 2017 har betydet.
- Ved en ændring af loven i 2011 blev kommunernes muligheder for at fastsætte særlige, lokale beskyttelsesniveauer for udledninger af især ammoniak fra husdyranlæg begrænset. Baggrunden for det var, at der havde udviklet sig en meget uens praksis fra kommune til kommune, sagde hun.
- Dertil kommer, at en begrænsning af de kommunale vurderinger har medført væsentligt kortere sagsbehandlingstider (på udvidelser red.). Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er faldet fra omkring ti måneder i 2012 til omkring fire måneder i 2018, sagde miljøministeren.
Ny gennemgang på vej
Lea Wermelin forklarede, hvordan hun har sat gang i en gennemgang af forskning om sundhedsrisici ved at bo tæt på husdyrbrug som svinefarme.
- Når resultatet af gennemgangen foreligger, vil jeg vurdere, om den giver anledning til at kigge nærmere på reguleringen af store husdyrbrug og selvfølgelig også tage de nødvendige konsekvenser i reguleringen, hvis det viser sig, at der er sundhedsrisici forbundet med at være nabo til husdyrbrug, sagde hun.
Gennemgangen forventes færdig efter sommerferien. Coronakrisen kan dog forsinke den.
Kødkamp
Venstre havde ikke meget tilovers for Enhedslistens forslag. Ej heller for de fire kommuners breve.
- Vi skal ikke have 98 forskellige miljøpolitikker i Danmark. Vi skal have én miljøpolitik, der gælder for alle, skrev landbrugsordfører Erling Bonnesen (V) til Kommunen.dk i sidste uge.
- Hvis de (kommunerne red.) skulle få held med deres ønske, så vil det i løbet af få år få dramatiske konsekvenser for den store danske fødevareproduktion. Det vil blive en debat for og imod produktionen baseret på løsrevne påstande, skrev han.
Ordførernes debat i Folketinget forvandlede sig da også et øjeblik til en række argumenter for og imod kødproduktion.
Men de blå partier var generelt enige.
- Det her forslag er da helt entydigt bare en krig mod en bestemt måde at leve på, som er den måde, man traditionelt lever på i provinsen, lød det fra miljø- og fødevareordfører, Henrik Dahl (LA).
De Konservative gjorde det samme.
- Jeg er faktisk rigtig stolt af, at vi har et dansk landbrug der også er verdens største producent af grise. Det er et grundlag for danske arbejdspladser. Det er et grundlag for dansk velstand, sagde fødevareordfører Orla Østerby (K).
Senere på dagen skrev Zenia Stampe (R) på Facebook:
- Hold op hvor er det skørt at sidde i folketingssalen og blive beskyldt for at køre hetz mod provinsen og indføre diktaturlignende tilstande, fordi vi vil give kommunerne ret til at sige nej til gigantiske svinefarme af hensyn til de små lokalsamfund.
En anelse positiv
Uden for Christiansborg stod Greenpeace og Landsforeningen mod Svinefabrikker. På brostenene lå et gult banner med teksten: ‘Giv Danmark landet tilbage. Stop svinefabrikkerne.'
Da behandlingen af beslutningsforslaget lakkede mod enden, sagde Søren Egge Rasmussen (EL):
- Hvis jeg skal være en anelse positiv over for, hvad Socialdemokratiet leverede i dag. Så kan man sige, at der er en lille åbning i, at når ministeren får de vurderinger omkring det sundhedsmæssige, så kunne det give anledning til, at der er nogle ting, som skal strammes op.
Opdateret 10:23 med facebookcitat fra Zenia Stampe.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.