Kommunen.dk
MENU

Enhedslisten vil give kommuner magt over svinefarme - Venstre afviser

Et beslutningsforslag i Folketinget kan give kommuner lov til at afvise udvidelser af husdyrbrug som svinefarme og kvægfarme. Venstre er imod og betvivler motivet bag.

Enhedslisten vil give kommuner magt over svinefarme - Venstre afviser

Et beslutningsforslag i Folketinget kan give kommuner lov til at afvise udvidelser af husdyrbrug som svinefarme og kvægfarme. Venstre er imod og betvivler motivet bag.
Søren Egge Rasmussen (EL) er landbrugsordfører, boligordfører, dyrevelfærdsordfører, energiordfører, fiskeriordfører og fødevareordfører for Enhedslisten. Erling Bonnesen (V) er dyrevelfærdsordfører, fødevareordfører og landbrugsordfører for Venstre.
Søren Egge Rasmussen (EL) er landbrugsordfører, boligordfører, dyrevelfærdsordfører, energiordfører, fiskeriordfører og fødevareordfører for Enhedslisten. Erling Bonnesen (V) er dyrevelfærdsordfører, fødevareordfører og landbrugsordfører for Venstre.
Foto: Enhedslisten pressefoto og Philip Davali, Ritzau Scanpix

5. maj diskuterer Folketinget, om kommuner skal have lov til at sige nej, når svinefarme, kvægbrug og andre husdyrbrug ønsker at udvide deres besætning med flere tusind dyr.

Enhedslisten har stillet beslutningsforslaget for at opfordre regeringen til at lave et decideret lovforslag.

- Vores forslag er sådan set ikke så vidtgående. Det er at gå tilbage til sådan, som lovgivningen var for et par år siden, siger landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen (EL).

Han vil føre loven tilbage til før 2017, hvor den blå landbrugspakke trådte i kraft. Dengang kunne kommuner lave såkaldte helhedsvurderinger, når fx en svinefarm ville udvide. Hvis kommunen vurderede, udvidelsen var til skade for lokalmiljøet, kunne man afslå.

Venstre mener, det er en dårlig idé at tilbagegive kommuner den magt. Partiet afviser derfor Enhedslistens forslag.

- Vi skal ikke have 98 forskellige miljøpolitikker i Danmark. Vi skal have én miljøpolitik, der gælder for alle, skriver landbrugsordfører Erling Bonnesen (V) til Kommunen.dk.

- For år tilbage var byggerierne mere ensartede, og derfor blev de daværende regler stort set heller ikke brugt. Nu i vore dage er byggerierne meget mere forskellige, og derfor giver det mening, at der er og skal være nogle landsdækkende regler, uddyber han.

Dramatiske konsekvenser

Som loven ser ud i dag, skal landmænd med husdyrbrug leve op til krav om blandt andet lugt, udledning og støj for at udvide. Lever landmandens udvidelse op til kravene, får han en miljøgodkendelse, og så kan kommunen stort set kun sige ja tak.

Holbæk, Middelfart, Skanderborg og Esbjerg kommuner er utilfredse med ordningen. I løbet af de seneste to år har de hver sendt et brev til miljøministeren i håb om at få loven ændret.

- Det er helt urimeligt, at en kommune ikke har mulighed for at tage en helhedsvurdering og se på, om en udvidelse kolliderer med hensyn til natur, lokalbefolkning og turismeinteresser eller andre ting. Det kommunale selvstyre er blevet undermineret, siger Søren Egge Rasmussen (EL).

Erling Bonnesen (V) oplever, at det er et mindretal af kommunalpolitikerne, der deler de fire kommuners lyst til en lovændring.

- Hvis de skulle få held med deres ønske, så vil det i løbet af få år få dramatiske konsekvenser for den store danske fødevareproduktion. Det vil blive en debat for og imod produktionen baseret på løsrevne påstande, skriver Erling Bonnesen og fortsætter:

- Det vil komme til at koste massivt på eksporten og rigtig mange arbejdspladser. Ikke alene i primærlandbruget, men i høj grad i følgesektorerne, mejeri, slagteri, foderstofforretninger, transportsektoren og hele salgsapparatet af fødevarer, der rejser rundt i verden og sælger danske fødevarer, der er efterspurgte for deres kvalitet.

Job i tusindvis

Socialdemokratiets fødevareordfører, Anders Kronborg (S), udtalte sig om husdyrbrug i marts i forbindelse med, at Esbjerg Kommune sendte sit brev til miljøministeren.

Dengang sagde Anders Kronborg til JydskeVestkysten, at man i stedet for at male skræmmebilleder, kunne fokusere på positive historier om landbruget.

- De tusindvis af job på slagterier, mejerier, bagerier og bryggerier, der skaber liv og bosætning i landdisktrikterne. Socialdemokratiet kommer ikke til at lave miljølovgivningen markant om, og det har jeg meddelt blandt andre udvalgsformand, sagde han dengang til JydskeVestkysten.

Kødkamp

Erling Bonnesen synes, at diskussionen om udvidelser af husdyrbrug hurtigt kommer til at handle om argumenter for eller imod dansk kødproduktion. Han fremhæver de krav, der stilles til indretning af stalde, luft, lugt og udledninger.

- Landbrug hører i sagens natur hjemme i landdistrikterne, og jeg oplever, at de landmænd, som udvider deres besætninger generelt forsøger at udvide, så de ikke generer omgivelserne, siger Erling Bonnesen.

Han mener, Enhedslistens forslag bunder i en generel kamp mod kødproduktion og husdyrbrug i Danmark.

Søren Egge Rasmussen afviser, at det skulle være tilfældet. Han ser nu frem mod debatten i Folketingssalen.

- Jeg har en klar forventning om, at De Radikale, SF og Alternativet fuldt ud vil støtte forslaget. Så er det selvfølgelig spændende, hvilken holdning Socialdemokratiet vil indtage, siger Søren Egge Rasmussen.



Enhedslistens beslutningsforslag kan læses her: https://www.folketingstidende.dk/samling/20191/beslutningsforslag/B113/20191_B113_som_fremsat.pdf 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR