Minister håber på ny planlov inden kommunalvalget
Minister håber på ny planlov inden kommunalvalget
På en grynet forbindelse fra Folkemødet løftede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) sløret for, hvornår den længe ventede revision af planloven regnes med at blive færdig.
- Sidste gang der blev forhandlet planlov, tog det halvandet år. Jeg har tænkt mig at gøre det hurtigere, men det er en proces, som allerede har taget et par måneder, og som kommer til at fortsætte på den anden side af sommerferien. Men jeg håber, vi kan få den lukket før kommunalvalget, så de nye kommunalpolitikere ved, hvad de har at arbejde med, når de møder ind efter nytår, sagde Kaare Dybvad.
Ministerens udtalelse faldt som en bemærkning sidst i en debat om bymidternes fremtid. Her forventet man, at den nye planlov bliver et nyttigt værktøj i kampen mod tomme bymidter og butiksdød i gågader i landets købstæder.
Stop for megacentre
Kaare Dybvad lagde blandt andet vægt på regeringens forslag om et femårigt stop for de såkaldte aflastningscentre. Det er de samlinger af store butikker, der ligger uden for byerne, og som også kaldes megacentre.
Jeg håber, vi kan få den lukket før kommunalvalget, så de nye kommunalpolitikere ved, hvad de har at arbejde med, når de møder ind efter nytår.
De seneste år har set flere udvidelser af aflastningscentre og planer om lave flere nye. Det skaber bekymring, fordi man frygter at folk vil handle uden for byen og dermed ødelægge livet i bymidterne.
Detailhandlen i byerne er nemlig i forvejen presset over den hurtig voksende internethandel.
- Jeg kommer fra Holbæk, og der har vi Holbæk Megacenter, der blev kåret af Politiken til Danmarks største øjebæ. Det var planlagt til at indeholde bilforhandlere, havecentre og byggemarkeder og så videre. I dag ser vi, at der ligger butikker, som ellers traditionelt hørte til i byemidten, som cykelforhandlere, udvalgsvare og dagligvarer, sagde Kaare Dybvad.
Kontorchef i KL Karoline Amalie Steen medvirkede også i debatten, og hun fortalte, at man fra KL's side mener, at forslaget om et stop for aflastningscentrene er for hårdt. Hun ville hellere snakke om de udfodringer, e-handel gav butikslivet, og hvordan man løste problemet uden at sætte grænser for kommunernes muligheder for at anlægge eller udvide aflastningscentre.
Kan ikke gå for hurtigt
Til debatten var der da også bred enighed om, at internethandel tager en stor del af kundegrundlaget fra de fysiske butikker.
Organisationen BID Danmark, der arbejder med byudvikling, var også med, og deres direktør argumenterede dog for, at det ikke var nok at pege fingre af internettet og stoppe aflastningscentrene.
- Det handler lige så meget om, hvem der spiller sammen i byen. Det er lige så meget borgerne, kirken og skolen, der kan være med til at løfte en by i samarbejde med handelslivet. Så det er ikke nok bare at sige, ataflastningscentre eller internettet er skyld i det, sagde Mikkel Niess, Direktør, BID Danmark.
John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, var glad for regeringens kamp mod aflastningscentrene.
- Hvis jeg skulle kritisterer det, så er det, at stoppet burde gælde fra i morgen og ikke først efter et valg, eller hvornår det bliver, sagde han og fortsatte:
- Vi kan risikere, at kommuner hamstrer kvadratmeter i den kommende tid, inden et stop træder i kraft.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.