Frie kommuner har glade borgere og gode idéer
Frie kommuner har glade borgere og gode idéer
Det giver gode resultater, når medarbejdere i ældrepleje, folkeskoler og daginstitutioner har færre regler at indrette sig efter og i stedet kan bruge deres faglighed og gøre det, der giver bedst mening.
Det giver gode idéer fra tilfredse medarbejdere og glade borgere. Det viser en evaluering af forsøg med frisættelse i syv kommuner fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Her har medarbejdere og lokale ledere siden 2021 haft større frihed som led i forsøget.
- På tværs af velfærdsområderne og kommunerne kan vi se, at man har taget godt imod frisættelsen. Bred afbureaukratisering, og medarbejderne og lederne har fået større fagligt råderum, siger professor Ulf Hjelmar fra Vive.
- Vi kan se, at de to ting spiller meget godt sammen. Det her øgede råderum, man får gennem færre regler, og så en større faglighed, det spiller meget godt sammen, tilføjer han.
Kortere skoledage og ændret åbningstid
De syv kommuner har på enten folkeskoleområdet, dagtilbud eller i ældreplejen kunnet se bort fra statslige og kommunale regler.
På tværs af velfærdsområderne og kommunerne kan vi se, at man har taget godt imod frisættelsen. Bred afbureaukratisering, og medarbejderne og lederne har fået større fagligt råderum.
Det har givet kommunerne mulighed for eksempelvis at gøre skoledage kortere, ændre åbningstiden i daginstitutioner eller se bort fra faste minuttal for, hvad hjemmehjælperen skal nå under et besøg.
- Friheden er blevet brugt på forskellige måder på de forskellige velfærdsområder. Men resultaterne er de samme. Det skaber noget energi, udvikling og engagement, der peger fremad, siger Ulf Hjelmar.
I Esbjerg og Holbæk forsøger kommunerne sig med kortere skoledage, flere timer med to voksne i undervisningen samt oprettelse af nye fag i folkeskolen.
Det er dog for tidligt at vurdere de konkrete virkninger, men det tyder godt, vurderer Ulf Hjelmar.
Nye arbejdsgange i ældreplejen
På ældreområdet i Viborg og Middelfart er der arbejdet med at ændre arbejdsgange, så der er blevet mere tid til de ældre borgere. Også her vurderes der potentiale for, at tiltagene vil øge kvaliteten for de ældre.
I Middelfart er forsøget blevet taget rigtig godt imod i hele organisationen. Det fortæller borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).
- Både blandt sosu'erne, som har den daglige kontakt med borgerne, ledere i hjemmepleje og på plejehjem, pårørende og politisk i forvaltningen.
Borgmesteren nævner som eksempel, at han for nylig har talt med en ansat i hjemmeplejen, som kom hos en ældre borger, som holdt meget af at strikke.
- Men det kunne hun ikke, for alle hendes garnnøgler var meget filtrede. Hjemmehjælperne brugte tid på at hjælpe hende med at filtre dem ud, så hun kunne strikke igen. Det kostede lidt på støvsugningen den dag, men det gav noget livskvalitet for borgeren. Medarbejderen havde friheden til at vurdere, hvad der var vigtigst den dag, i stedet for at gå ud fra et skema, siger borgmesteren.
Den tidligere S-regering satte gang i arbejdet med at udbrede de såkaldte velfærdsaftaler, så alle landets 98 kommuner skulle sættes fri for regler på et velfærdsområde i løbet af 2023.
Syv kommuner er sat fri for regler
- Syv kommuner er som led i et forsøg sat fri for en række regler. På dagtilbudsområdet gælder det Helsingør og Rebild og på folkeskoleområdet gælder det Esbjerg og Holbæk. På ældreområdet er Langeland, Middelfart og Viborg sat fri.
- Enkelte regler er dog fastholdt for at sikre borgerne.
- Forsøget med de syv kommuner blev lanceret i 2020, da statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede, at regeringen ville øge arbejdet med afbureaukratisering i den offentlige sektor.
- Lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet og Lov om velfærdsaftaler på ældreområdet trådte i kraft i maj 2021 og er gældende frem til september 2024.
- Den tidligere S-regering satte gang i arbejdet med at udbrede de såkaldte velfærdsaftaler, så alle landets 98 kommuner skulle sættes fri for regler på et velfærdsområde i løbet af 2023.
Kilder: Vive og Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.