Arbejdsskader sker også hjemme ved spisebordet
Arbejdsskader sker også hjemme ved spisebordet
I forlængelse af pandemien har flere arbejdsgivere og ansatte nu for alvor fået øjnene op for hjemmearbejde som en mulighed.
Men hvad gælder, når uheldet er ude på hjemmearbejdspladsen? Hvis man fx snubler over ledningen til arbejdscomputeren eller kommer til skade på vej hen til vaskemaskinen? Hvad gælder i en situation, hvor man dribler mellem pasning af børn og et vigtigt møde over Teams?
Udgangspunktet er, at en medarbejder der kommer til skade under hjemmearbejde, er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, hvis skaden er en følge af arbejdet eller de forhold, som arbejdet udføres under, jævnfør lov om arbejdsskadesikring § 5.
Arbejdspladsen er arbejdsgivers ansvar
Der kan være tale om en færden, som har en direkte forbindelse til arbejdet, eller færden, der har en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet.
Normalt vil praksis være, at en skade formodes at være en arbejdsskade, når den er sket på arbejdspladsen. Dette skal ses i lyset af, at det er arbejdsgiver, der har ansvaret for arbejdspladsen, herunder indretningen og inventaret.
Under hjemmearbejde er en af udfordringerne derimod, at grænserne mellem tjenstlige og private forhold ikke er tydelige, og at arbejdsmæssige og private forhold og handlinger er knyttet tættere sammen end på arbejdspladsen.
Kommer man til skade under morgenmaden, fordi man tænker på arbejde, betyder det f.eks. ikke, at man er omfattet af loven.
Det er fx ikke utænkeligt, at der under hjemmearbejde bliver sat en vask over mellem to virtuelle møder, ligesom hunden måske skal luftes. Derudover kan det tænkes, at et par timer af arbejdsdagen udskydes til om aftenen for at få logistikken i privatlivet til at gå op.
Tilskadekomne bærer bevisbyrden
Når uheldet er ude, er det væsentligt at have for øje, at det er tilskadekomne, der har bevisbyrden og skal sandsynliggøre, at den konkrete færden på skadestidspunktet havde en nødvendig og naturlig forbindelse til arbejdet.
Ankestyrelsen har netop udgivet en ny principmeddelelse om arbejdsskader i forbindelse med hjemmearbejde. Principmeddelelsen er med til at kaste lys over, hvornår skader kan være sket i forbindelse med forhold, som er en følge af arbejdet eller de forhold, som arbejdet udføres under.
Her har Ankestyrelsen bl.a. taget stilling til, at en gåtur i løbet af arbejdsdagen ikke skyldes arbejdet eller arbejdets forhold, da tilskadekomnes færden ved gåturen ikke var en færden, der havde en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet. I den konkrete sag førte det ikke til et andet resultat, at tilskadekomne oplyste, at hun gik en tur som følge af sundhedsmyndighedernes anbefalinger under coronanedlukningen, eller at medarbejderne på arbejdspladsen var blevet opfordret hertil.
Gåture kan også være arbejde
Man kan forestille sig, at Ankestyrelsen ville være kommet frem til det modsatte resultat, hvis arbejdsgiver havde indkaldt til et ”gå-møde” over Teams på telefonen, og den ansatte på gåturen faldt. I en sådan situation må gåturen skyldes arbejdets forhold.
Under hjemmearbejde er en af udfordringerne, at grænserne mellem tjenstlige og private forhold ikke er tydelige
Omvendt har Ankestyrelsen taget stilling til, at færden i forbindelse med toiletbesøg og afhentning af mad og drikke i køkkenet kan have en både nødvendig og naturlig tilknytning til arbejdet. Sådanne situationer kan derfor være omfattet af lov om arbejdsskadesikring.
Hvis tilskadekomne er faldet over ledningen til en arbejdscomputer, har de skete naturlig forbindelse til arbejdet.
Husk dokumentation
Men ikke alle arbejdsrelaterede handinger gør, at tilskadekomne bliver omfattet af loven. Kommer man til skade under morgenmaden, fordi man tænker på arbejde, betyder det fx ikke, at man er omfattet af loven. Tilsvarende må antages at gøre sig gældende, hvis man spontant tjekker sin arbejdsmail på sin telefon og snubler.
Er uheldet ude på hjemmearbejdspladsen, skal skaden registreres og anmeldes på samme måde som alle andre arbejdsskader. Derudover kan man med fordel sikre sig, at tilskadekomne dokumenterer ulykkesstedet med billeder, og at episoden skrives ned så detaljeret som muligt. Dette kan med fordel gøres, mens hændelsen fortsat er frisk i hukommelsen. Endelig skal navnene på eventuelle vidner skrives ned, herunder deres beskrivelser af forløbet.
Ved at følge denne procedure kan man formentlig lette sagsbehandlingen ved at sikre, at det er de rigtige oplysninger, der bliver sendt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.