Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog
Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog
At sætte sig foran skærmen i sofaen eller ved spisebordet for at mødes med kolleger, venner eller familie er noget, coronanedlukningen i foråret har fået de fleste danskere til at stifte bekendtskab med.
Også hos landets praktiserende læger blev en ordning med videokonsultationer implementeret over hele landet i marts 2020. En mulighed, der ikke bare var smart under nedlukningen, men som kan få flere til at tage til læge i tide.
Man skal gøre det lettere at tage til læge. Det kan man med den digitale kontakt.
Sådan lyder det fra Morten Freil, som er direktør i paraplyorganisationen for patient- og pårørendeforeninger, Danske Patienter.
- Man skal gøre det lettere at tage til læge. Det kan man med den digitale kontakt, siger han.
Nedlukning satte skub i udviklingen
Før coronanedlukningen i foråret havde kun 50 læger deltaget i en forsøgsordning, hvor videokonsultationer i almen praksis fra august 2019 til januar 2020 blev afprøvet.
Den pludselige nedlukning fik sat skub i udviklingen af en løsning til videokonsultationerne, så tilbuddet kunne rulles ud over hele landet i marts 2020.
Fra marts til november 2020 blev der afholdt omkring 270.000 videokonsultationer. Videokonsultationerne giver en fleksibilitet, som for mange kan være nødvendig i en travl hverdag, mener Freil.
- Hvis det var nemt at gå til lægen, så havde man måske heller ikke en undskyldning for sig selv. Hidtil har man måske skullet tage fri fra arbejde eller melde sig syg for at komme til egen læge, siger han.
Kommet for at blive
I PLO er formand Jørgen Skadborg enig i, at videokonsultationerne er med til at øge tilgængeligheden. Derfor forventer han, at muligheden for at møde lægen over video fortsat vil være der i fremtiden.
- Det er et tilbud, der er kommet for at blive. Og det har en vis berettigelse, for det er en serviceforbedring for nogle patienter, at man kan komme i kontakt med lægen over video uden eksempelvis at skulle tage fri fra arbejde, siger han.
Praktiserende læge i Odense Rasmus Dahl-Andersen var en af de læger, der deltog i forsøgsordningen i 2019, og han har siden starten af sin karriere i 2013 været meget interesseret i at udrulle videokonsultationer i almen praksis.
Derfor er han glad for, at coronakrisen blev skubbet, der fik tilbuddet gjort landsdækkende.
- Det er en ny måde at gå til lægen på, hvor jeg som læge kommer hjem i folks dagligstue gennem skærmen, og vi på en måde bliver mere lige. Det kan måske få patienten til at føle sig bedre tilpas, i forhold til at patienten kommer op på mit kontor, på min arbejdsplads og lidt mere har hatten i hånden, siger han.
Rasmus Dahl-Andersen mener, at der kan være nogle personer, hvis liv man kan redde, ved at videokonsultation er en mulighed.
- Jeg tror helt sikkert, der er nogle, man fanger, der måske ikke ellers havde kontaktet lægen i tide, siger han.
Både Rasmus Dahl-Andersen og PLO-formanden lægger dog heller ikke skjul på, at der er begrænsninger ved videokonsultationerne.
- Der findes rigtig mange ting, hvor lægen først får en ordentlig fornemmelse, når de sidder over for en, siger Jørgen Skadborg.
Han understreger, at tilbuddet fortsat er så nyt, at det skal undersøges nærmere, hvilken rolle det skal have i almen praksis i fremtiden.
Ifølge Rasmus Dahl-Andersen er det eksempelvis samtaler om psykiske lidelser såsom angst, stress og depression, der kan egne sig til video.
Populær blandt private
Videokonsultationer med en læge er også blevet mere populære hos private udbydere.
Virksomheden Hejdoktor, der tilbyder videokonsultationer mod en brugerbetaling, fik flere kunder i 2020, fortæller medstifter og direktør Mikkel Geertsen.
- Der er mange, som gerne vil til læge, når det passer dem, og det kan vi tilbyde, siger han.
Gennem Hejdoktor blev der afholdt over 20.000 videokonsultationer i 2020 mod knap 10.000 i 2019.
Mød din læge på mobil eller tablet
- Den mest brugte app til videokonsultationer mellem patient og praktiserende læge er appen MinLæge.
- Appen blev lanceret første gang i efteråret 2019, men uden en videofunktion.
- I marts 2020 kom videofunktionen til, da Danmark lukkede store dele af samfundet ned på grund af corona, og mange konsultationer blev flyttet til video.
- Ud over videokonsultationer kan du på appen også kontakte lægen og klinikken, holde styr på dine aftaler, se vaccinationer og få svar på nogle prøver – inklusive coronatest.
- Over 800.000 danskere har downloadet appen.
- Antallet af ugentlige videokonsultationer toppede i uge 14 med 23.800 på en uge.
- I oktober og november blev der hold mellem 5100 og 5300 videokonsultationer.
Kilder: Minlægeapp.dk og Praktiserende Lægers Organisation.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.