Usikkerhed bremser udbygningen af vedvarende energi
Usikkerhed bremser udbygningen af vedvarende energi
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Planerne om at firedoble den vedvarende energi på land giver os en stor opgave. På to år skal vi stille lige så meget vedvarende energi op, som vi har stående i dag. Og den øvelse kan vi gentage igen og igen med to års mellemrum. Det stiller store krav til både kommuner, stat og os i energibranchen. Vi har travlt, og hvis vi skal lykkes med udfordringen, bliver energiparker på land en helt afgørende løsning.
Det første, vi har brug for, er en klar udmelding fra regeringen. Kommunerne efterlyser i en tidligere artikel i Kommunen.dk en hurtig afklaring på energiparksporet. Konkret er man bekymret for, om statens projekter vil få forrang, hvem der får myndighed over projekterne, og om nogle kommuner ender med at blive ”taget med bukserne nede”. Den frygt står kommunerne bestemt ikke alene med.
Usikkerhed er uholdbart
Vi mærker også bekymringen hos dem, der udvikler, opstiller og driver vedvarende energiprojekter. Politisk bør man gøre sig klart, at når man igangsætter en proces som det statslige energiparkspor, så er der en risiko for, at udbygningen med vedvarende energi bliver bremset.
Udviklerne af vedvarende energi-projekter er usikre på, hvordan konkurrencevilkårene bliver i fremtiden. Mange udviklere spørger sig selv, om de risikerer, at et godt projekt kuldsejler, fordi forudsætningerne bliver fundamentalt ændret af endnu ukendte processer for energiparkerne. Der kan også opstå tvivl blandt udviklerne, om det er bedst at være udenfor eller indenfor processen med energiparkerne.
Når der er usikkerhed, vil mange udviklere vente på, at klarheden indfinder sig. Men det er uholdbart, for vi har ikke tid til at udskyde den grønne omstilling. Derfor er det afgørende, at regeringen hurtigst muligt melder ud, hvad vilkårene bliver.
Der er brug for en tidsplan
Regeringen bør allerede i februar lægge en tidsplan frem for processen for energiparkerne og en kommende aftale om udbygning af vedvarende energi mellem regeringen og kommunerne. Med det nuværende tempo kommer der nemt til at gå et år, fra aftalen om energiparkerne blev indgået i juni 2022, til områderne er udpeget, og der er fundet en balance mellem de to spor – altså energiparkerne og de øvrige områder. Først derefter begynder lovgivningen og planlægningen, som skal på plads, før spaden kan komme i jorden, og den stærkt efterspurgte grønne energiproduktion kan blive forøget væsentligt.
Regeringen bør også, inden det bliver forår, melde ud, hvad de økonomiske rammer for projekterne bliver, og om de generelle ordninger bliver ens for projekter i og udenfor energiparksporet. Det vil være diskrimination af borgere, virksomheder og kommuner, hvis man lader lokale og kommunale gevinster afhænge af hvilket spor, de enkelte vedvarende energi-projekter bliver planlagt efter. Det er stærkt bekymrende, hvis den vækst i produktionen af vedvarende energi, som er hele formålet, bliver forsinket, fordi der er et økonomisk incitament til at holde projekter i venteposition i håbet om, at man kan få mere fordelagtige vilkår i det statslige spor end i den almindelige kommunale planlægning.
I det kommunale spor spiller muligheden for mere vind- og solenergi en stor rolle i arbejdet med at udfase fossile brændsler og opnå klimaneutralitet, og mange kommuner har allerede et ønske om at skabe plads til den grønne omstilling lokalt. Men flere steder afventer kommunerne afklaring. I de kommuner, der går forrest, er ambitionsniveauet højt. For eksempel har flere gennemført ansøgningsrunder til sol- og vindprojekter i kommunen for at få et samlet overblik over, hvor der potentielt er interesse. Usikkerheden bremser dog lige nu udviklingen.
Det er stærkt bekymrende, hvis den vækst i produktionen af vedvarende energi, som er hele formålet, bliver forsinket, fordi der er et økonomisk incitament til at holde projekter i venteposition i håbet om, at man kan få mere fordelagtige vilkår i det statslige spor end i den almindelige kommunale planlægning.
Men problemet er, at usikkerheden om hvordan vilkårene bliver, bremser frem for at accelerere udbygningen med vind og sol landet over. Vi oplever den usikkerhed ved, at kommuner, der har meldt områder ind, som kan bruges til energiparker, afventer, hvad der kommer til at ske.
Regeringen bør derfor komme med en udmelding snart. Usikkerheden skader alle.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.