Kommunen.dk
MENU

Holger Schou Rasmussen: Vi kommer ikke til at støtte op om energiparkerne, hvis de bare skal levere energi til København

Lolland Kommune har indmeldt store VE-projekter i statens screeningsarbejde. Indmeldingen er dog ikke filantropi. Borgmesteren stiler efter gevinster for kommunen.

Holger Schou Rasmussen: Vi kommer ikke til at støtte op om energiparkerne, hvis de bare skal levere energi til København

Lolland Kommune har indmeldt store VE-projekter i statens screeningsarbejde. Indmeldingen er dog ikke filantropi. Borgmesteren stiler efter gevinster for kommunen.
Hvis Lolland Kommune skal lægge jord til store energiparker, skal energi først og fremmest komme de lokale virksomheder til gode, mener borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Hvis ikke, er han klar til at trække støtte til projektet.
Hvis Lolland Kommune skal lægge jord til store energiparker, skal energi først og fremmest komme de lokale virksomheder til gode, mener borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Hvis ikke, er han klar til at trække støtte til projektet.
Foto: Bundgaard Carsten/Ritzau Scanpix

Blandt de mange tilbagemeldinger til staten skiller særligt Lolland Kommune sig ud. Kommunen har indmeldt fem områder med et samlet potentiale på 884 MW. Til sammenligning har Danmarks største havvindmøllepark, Kriegers Flak, en kapacitet på 604 MW. 

Selv om de gerne vil bidrage til den grønne omstilling, er det vigtigt for kommunen og borgmester Holger Schou Rasmussen (S), at det ikke bliver som en passiv leverandør af grøn energi til byerne. 

- Vi har en klar forventning om, at den grønne energi, vi kan producere, skal gøre gavn lokalt. Vi kommer ikke til at støtte op om energiparkerne, hvis de bare skal levere energi til Holmene eller hovedstaden. Det skal give vækst og arbejdspladser her, ikke andre steder, siger Holger Schou Rasmussen. 

Lolland har fremlagt fem principper for udbygningen af den grønne energiproduktion. De nye VE-områder skal direkte eller indirekte bidrage til lokal jobskabelse, og de skal matches med udlæg til grønne virksomheder og energitunge erhverv. 

Derudover kræver kommunen, at den omdiskuterede Baltic Pipe-gasledning etableres som en “forudsætning for lokal nyttiggørelse” af energiproduktionen, fremgår det af kommunens dialog med staten. 

Stort potentiale på Lolland

De store muligheder på Lolland er bakket op af en analyse fra rådgivningsvirksomheden Sweco, som har kortlagt VE-potentialet. Sweco dokumenterer et stort potentiale for jobskabelse lokalt, hvis man kan etablere en lokal værdikæde. 

Det kan eksempelvis være et Power-to-X-anlæg, der kan bruge den grønne strøm til at producere brint eller andre grønne brændsler. 

Alene etableringen af disse anlæg vil repræsentere en stor gevinst for området. Et elektrolyseanlæg i Rødby og Rødby Fjord vil i anlægsfasen potentielt skabe 1.160 jobs, mens en metanolproduktion i Nakskov vil skabe 1.522 jobs under opførelsen, vurderer Sweco. Derudover vil driften af anlæggene skabe knap 100 jobs permanent.

Swecos analyse er udført for Ren Energi Lolland, som er et samarbejde mellem Gate 21, Hofor, Andel og Lolland Kommune. Sweco understreger, at beregningerne for jobgevinsterne er behæftet med en vis usikkerhed, da det afhænger af flere faktorer som investeringer.  

Vi kommer ikke til at støtte op om energiparkerne, hvis de bare skal levere energi til Holmene eller hovedstaden

Swecos analyse gør det også klart, at en udbygning af VE-produktionen på Lolland kræver forstærkninger og investeringer i elnettet. Derudover har analyser fra Energinet tidligere påpeget, at elforbindelsen til Sjælland forventes at blive overbelastet i fremtiden. 

Det er derfor også en gevinst for elnettet, hvis man kan aftage mere energi lokalt, hvilket borgmesteren også gør klart:

- Vi producerer i forvejen otte gange så meget energi, som vi selv forbruger. Hvis vi skal afsætte plads til endnu mere, skal det bidrage til arbejdspladser her. Jeg kommer ikke til at stille vindmøller op, som bare skal levere strøm til andre, siger Holger Schou Rasmussen.  

Et godt tilbud til staten

Kommuner i landdistrikterne har stået for størstedelen af VE-produktionen indtil videre. Såfremt regeringen fortsat ønsker at holde fast i planerne om at samle VE-udbygningen i 10-15 energiøer, kommer det billede formentlig til at fortsætte. 

- Vi får brug for vores landdistrikter til at lave vedvarende energi til hele samfundet. Man skal bare være meget opmærksom på, at det skal give en gevinst lokalt. Hvis det ikke sker, bliver det en kamp mellem land og by, siger Holger Schou Rasmussen. 

Konkret håber Holger Schou Rasmussen, at grønne og energitunge virksomheder kan få mere lempelige vilkår såsom billigere strøm, hvis de placerer sig der, hvor energien bliver produceret – navnligt i borgmesterens egen kommune. 

- Der venter mange tusindvis af arbejdspladser indenfor den grønne omstilling, og dem vil vi rigtig gerne have andel i. Det er derfor, vi spiller ind med dette tilbud til regeringen, siger han.  

- Jeg er sådan set ikke interesseret i penge eller kompensation. Jeg er interesseret i arbejdspladser.

 

Energi er hurtigst og billigst på land

Efter en årrække med fokus på at flytte vedvarende energi ud på havet i form af statslige havvindmølleparker, og hvor der har været politisk modstand mod flere vindmøller på land fx i form af vindmølleloftet, har den tidligere S-regering igen åbnet op for mere VE på land. 

Landvindmøller og solcelleparker er hurtigere at realisere end havvindmølleparker. Derfor kan solceller efterfulgt af landvindmøller hurtigt få en effekt på både uafhængighed af fossile brændsler og Danmarks evne til at være selvforsynende, hvis man ønsker at adressere udfordringerne på den korte bane. 

Udover at være hurtigst at realisere producerer landvindmøller og solceller også billigere strøm end havvindmøller, ligegyldigt om havvindmøllerne er kystnære eller ej, og ligegyldigt om de forbindes med energiøen i Nordsøen eller ej. 

En kortlægning af potentialet for landvindmøller og solceller viser, at Danmark har mulighed for at lukke strømmankoen udelukkende ved billige VE-udbygninger på land.

Kilde: Kraka Advisory

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR