Unge søger forgæves mod gratis psykolog
Unge søger forgæves mod gratis psykolog
Mistrivslen vokser blandt unge i Danmark. Det samme gør ventelisterne hos de psykologer, der tilbyder behandling til unge med angst eller depression på det offentliges regning.
Sådan lyder det fra Dansk Psykolog Forening, som melder om et massivt pres på den ordning, der siden årets begyndelse, på papiret, har sikret unge mellem 18 og 24 år gratis psykologhjælp.
- Lige nu står vi med et akut problem, siger fungerende formand for foreningen Dea Seidenfaden.
Hun fortæller, at unge i snit skal vente over et halvt år på gratis psykologhjælp, hvis de har angst eller depression.
De unge er valfartet til psykolog siden nytår. Men puljen til psykologhjælp for unge er ikke bundløs, og derfor er mange psykologer, der tilbyder offentligt betalt behandling, stoppet med at tage nye patienter ind.
Det er meget alvorligt, at problemet med lange ventetider for gratis psykologhjælp til unge ser ud til at vokse i stedet for at falde
Risiko for at sårbare får det værre
Hvis unge med angst eller depression ikke vil vente i månedsvis på hjælp, må de selv til lommerne. Man kan kun få vederlagsfri behandling hos psykologer med ydernummer.
Hos de øvrige psykologer er ventetiden ofte markant kortere. Til gengæld koster en konsultation typisk omkring 1.000 kr.
Og det er en pris, som de færreste har råd til at betale, påpeger Mia Kristina Hansen, der er formand for Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed.
- Selv for veletablerede mennesker er 1.000 kr. mange penge at tage ud af ens økonomi. Det drejer sig jo ikke kun om én time. Det handler ofte om et længere forløb, så det bliver en stor udgift for den enkelte, siger hun.
Det er demotiverende, og så mister de måske troen på, at de nogensinde vil få hjælp. Så risikerer man, at de isolerer sig og får det endnu værre
Som udgangspunkt bakker foreningen op om ordningen med gratis psykologhjælp til unge. Problemet er bare alle dem, der bliver skuffede eller mister håbet, når de møder de lange ventetider.
- Nogle af dem, vi skuffer, har taget rigtig meget mod til sig for at gå til lægen og fortælle, at de faktisk har det dårligt. Og så møder de en mur.
- Så er der ikke umiddelbart hjælp. Det er demotiverende, og så mister de måske troen på, at de nogensinde vil få hjælp. Så risikerer man, at de isolerer sig og får det endnu værre, siger Mia Kristina Hansen.
Frygter "altødelæggende konsekvenser"
Hos Psykiatrifonden forklarer formand og psykiater Torsten Bjørn Jacobsen, at for sen behandling kan have "altødelæggende konsekvenser".
Når man erkender et problem, er det vigtigt, at der er rettidig indsats. Ellers kan det være, at man aldrig når frem til en behandling, påpeger han.
Det er konsekvenser, som det kan være meget svært at rette op på bagefter.
- Man kan nå at få det værre i ventetiden, og selv hvis man skulle komme sig, vil man måske have en periode, hvor man kan falde fra på sin uddannelse, mister sine relationer eller bliver dårligere til at pleje dem.
- Det er konsekvenser, som det kan være meget svært at rette op på bagefter. Vi ved, at unge mennesker, der ikke får den nødvendige behandling til psykisk sygdom, ikke får det samme liv, som de ellers kunne have fået.
- De får ikke den uddannelse, de kunne have fået, de finder måske ikke en partner, og de får måske aldrig børn, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
Dansk Psykolog Forening anslår, at der er dobbelt så mange unge med behov for psykologbehandling, som den nuværende ordning kan rumme.
Heunicke vil nedbringe ventetid
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, at de lange ventetider er et alvorlig udfordring. Derfor har han indkaldt Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening til en drøftelse om, hvordan man kommer problemet med ventetid til livs.
- Det er meget alvorligt, at problemet med lange ventetider for gratis psykologhjælp til unge ser ud til at vokse i stedet for at falde, siger han i et skriftligt svar.
- Det er stik modsat ambitionen fra både Danske Regioner og Dansk Psykologforening om at få nedbragt ventetiderne hurtigst muligt, og det er til trods for den sidste tids store fokus på situationen.
Ministeren har da også mødt kritik fra flere sider. Både SF og Dansk Psykolog Forening har krævet politisk handling på området.
Med aftalen om gratis psykologhjælp gav vi unge en rettighed, men den udhules jo fuldstændig, når de skal vente måneder. Det er et svigt fra Sundhedsministeren
Ifølge Trine Torp, psykiatriordfører i SF, har sundhedsministeren indtil nu løbet fra aftalen om at tilbyde unge mennesker med psykiske problemer gratis hjælp.
- Det er dybt urimeligt, at unge skal vente så længe – og måske endda helt afvises at få den hjælp, som de har krav på, siger hun.
- Med aftalen om gratis psykologhjælp gav vi unge en rettighed, men den udhules jo fuldstændig, når de skal vente måneder. Det er et svigt fra Sundhedsministeren, lyder det.
Aftale betaler psykologhjælp til unge
- Unge i alderen 18-24 år med let til moderat angst og depression har ret til psykologhjælp uden egenbetaling hos en af landets cirka 830 psykologer med ydernummer. Det er psykologer, som tilbyder behandling med tilskud fra det offentlige, og som tager imod personer med lægehenvisning.
- Ordningen for de unge blev gjort permanent med finansloven for 2021 og trådte i kraft 1. januar 2022. Der er afsat 47 mio. kr. årligt til ordningen.
- Hvis man kommer i behandling hos en psykolog uden ydernummer, skal man selv finansiere hele behandlingsforløbet. Der er generelt markant kortere ventetid hos disse psykologer.
- Voksne over 24 år kan få tilskud til psykologhjælp ved angst, depression og en række særlige problemstillinger med en henvisning fra en praktiserende læge. Det offentlige dækker 60 pct. af psykologens honorar. Prisen for psykologbehandling begynder typisk ved 1000 kroner per konsultation - der er ikke faste priser.
Kilder: sundhed.dk og Dansk Psykolog Forening.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.