Kommunen.dk
MENU

Tobaksproducenter skal betale kommuner for plastforurening

Fra januar 2023 overtager tobaksindustrien ansvaret for at få ryddet op efter rygerne. Kommunerne kan også glæde sig til at få kompensation for plastemballage.

Tobaksproducenter skal betale kommuner for plastforurening

Fra januar 2023 overtager tobaksindustrien ansvaret for at få ryddet op efter rygerne. Kommunerne kan også glæde sig til at få kompensation for plastemballage.
Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen er syv ud af ti stykker henkastet affald et cigaretskod. Fra næste år får cigartproducenterne et udvidet producentansvar og flere former for plastaffald følger i de kommende år efter. Producenterne kommer til at betale kommunerne for at rydde op.
Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen er syv ud af ti stykker henkastet affald et cigaretskod. Fra næste år får cigartproducenterne et udvidet producentansvar og flere former for plastaffald følger i de kommende år efter. Producenterne kommer til at betale kommunerne for at rydde op.
Foto: Allan Lundgren, Ritzau Scanpix

De ser ikke ud af meget, men på årsbasis bliver der ifølge Danmarks Statistik solgt omkring fire en halv milliard cigaretter med og uden filter til de danske rygere. Filtrene ender som knap 700 ton kemikalieforurenet plastaffald, og heraf bliver ca.12 pct. altså 550 mio. skod svarende til knap 100 ton farligt affald fejet eller snappet op af ansatte fra kommunernes vej- og parkafdelinger.

Masser af henkastede cigaretskod bliver aldrig samlet ind, og biologerne finder en del af dem i naturen eller i maverne på levende dyr og fugle.

Bekymring for “freeriders”

Hidtil har det været kommunernes hovedpine at få ryddet op efter rygerne, men fra 5. januar 2023 bliver det ansvar flyttet fra kommunernes skuldre og budgetter til producenternes. Ifølge EU’s engangsplastdirektiv skal alle EU-lande nemlig senest den dag have implementeret et udvidet producentansvar for indsamling af henkastede cigaretskod. Producenterne skal altså selv betale for den forurening, deres produkter skaber, og Brancheforeningen Tobaksproducenterne melder klar til at tage ansvaret på sig, siger formand Tine Marie Andersen.

Foreløbig venter vi på et udspil fra politikerne. Når de har sat rammerne, vil jeg tro, vi ender med én eller flere kollektive ordninger, der både skal minimere henkastning af cigaretskod, sikre en professionel og transparent håndtering og fordele udgifterne rimeligt og proportionelt, siger hun.

Hvis det bliver, som jeg tror, vil kommunerne nok fortsat skulle løse de samme opgaver som nu med indsamling af affald, men de kan se frem til at blive kompenseret økonomisk af producenterne i et eller andet omfang.

Tine Marie Andersens største bekymring er ikke hvor stor kompensation producenterne skal betale til kommunerne, men det konkurrenceforvridende pres fra et voksende illegalt marked for smuglercigaretter og toldfri varer, der efterhånden har erobret 12 pct. af det i forvejen skrumpende tobakssalg i Danmark.

De såkaldte “freeriders” betaler hverken afgifter til den danske stat eller påtager sig producentansvar. 

- Det er ganske enkelt urimeligt, hvis lovlydige producenter nu skal betale for oprydning efter kriminelle cigaretsmuglere, siger Tine Marie Andersen.


Noget a la Elretur og Grüne Punkt

Hvor meget, kommunerne fremover skal kompenseres, er endnu uvist, men Miljøstyrelsen skønner, at alene den håndholdte øvelse med at fiske skodder op mellem fliser og brosten, på strandarealer og i grøftekanter årligt koster kommunerne 32 mio. kr. Dertil kommer udgifter til bortskaffelse, gadefejning og forebyggende foranstaltninger såsom informationskampagner og opsætning af beholdere til cigaretskod. 

Det er ganske enkelt urimeligt, hvis lovlydige producenter nu skal betale for oprydning efter kriminelle cigaretsmuglere.

Filtercigaretterne er kun begyndelsen. Det udvidede producentansvar skal inden 31. december 2024 også gælde for en række plastemballager, og på baggrund af erfaringer med blandt andet elektronikaffald og batterier tør chefkonsulent Inge Werther fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras godt give sit bud på, hvad den nye ansvarsfordeling kommer til at betyde for kommunerne.

- Jamen jeg vil da tro, vi kommer til at se en eller flere kollektive ordninger i stil med Elretur og Recipo, der varetager ansvar for at indsamle elektronikaffald for danske producenter, eller det tyske Grüne Punkt, som indsamler emballageaffald til genanvendelse for tyske emballageproducenter, siger hun. 

Inge Werther har i mange år rådgivet virksomheder og kommuner om cirkulær økonomi og offentlige indkøb, og hun forventer helt klart, at det udvidede producentansvar bliver til kommunernes fordel.

Serviceniveau kan blive afgørende

- Hvis det bliver, som jeg tror, vil kommunerne nok fortsat skulle løse de samme opgaver som nu med indsamling af affald, men de kan se frem til at blive kompenseret økonomisk af producenterne i et eller andet omfang, siger hun.

- Det kan så være, at kommunerne skal stå for én eller anden form for forebyggende informationsindsats, så færre skod ender i naturen. Det kan også meget vel være, at kommunerne bliver kompenseret i forhold til deres serviceniveau, som kan være meget forskelligt fra kommune til kommune, forudser Inge Werther.

Implementeringen af det udvidede producentansvar følges også spændt hos blandt andre robotproducenten Capra Robotics ApS i Aarhus, hvor man håber, at også tyggegummi bliver omfattet. For her udvikler ingeniørerne i samarbejde med Aarhus Kommune på en robot, der både kan samle skod, fjerne tyggegummiklatter fra asfalt, luge mellem fliser og salte fortove. Opgaver, det i flere kommuner kniber med at skaffe folk til. 

- At samle andres cigaretskod og tyggegummi op er efter vores mening slet ikke arbejdsopgaver, mennesker skal sættes til at udføre for hinanden, som Capra Robotics direktør Mads Bendt siger.

- Vores robot frigør de kommunale medarbejdere til federe opgaver.

 

 

 

Et par centimeter mikroplast med kemikalier

* Cigaretfiltre er lavet af cellulose-acetat, der bliver til mikroplast, når det udsættes for UV-lys fra solen.

* Cigaretskod kan afgive tungmetaller som bly og cadmium samt tjærestoffer og nikotin, som påvirker den omgivende natur i et omfang, der ikke er undersøgt. Men cigaretskod er akut giftige for organismer i både saltvand og ferskvand.

* Rygning skønnes at øge de offentlige sundhedsudgifter med omkring 24 mia. kr. om året. Og et filter gør ikke rygning mindre sundhedsskadeligt.


Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR