Kommunen.dk
MENU

Struktur af sundhedsvæsenet lægger op til kamp mellem regioner og kommuner

I år kommer Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger til ny organisation af det danske sundhedsvæsen. Hvor pengene skal flyde hen, har KL og Danske Regioner hver deres ide om. Er mere centralisering bedst, eller bør kommunernes ansvar styrkes, da de er tættere på borgerne?

Struktur af sundhedsvæsenet lægger op til kamp mellem regioner og kommuner

I år kommer Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger til ny organisation af det danske sundhedsvæsen. Hvor pengene skal flyde hen, har KL og Danske Regioner hver deres ide om. Er mere centralisering bedst, eller bør kommunernes ansvar styrkes, da de er tættere på borgerne?
Mette Touborg (i midten) og Christian Boel (t.h.) til KLs Sundhedskonference.
Mette Touborg (i midten) og Christian Boel (t.h.) til KL's Sundhedskonference.
Foto: Anton Pallisgaard-Olesen

Sidste år kom Danske Regioner med deres ønsker til en reform af strukturerne af sundhedsvæsenet. Ønsker, hvor de ikke lægger skjul på, hvem der bør have hele ansvaret for sundhedsvæsenet i Danmark.

- Sundhedsvæsenet er jo til for borgerne. Derfor bør systemet også dele interessen for at investere i forebyggende indsatser og undgå unødvendige indlæggelser. Det er i de systemer, hvor én aktør har det økonomiske ansvar for både den forebyggende og for den specialiserede del af behandlingen, at vi ser de bedste resultater internationalt, siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner.

Ifølge Kühnau har regionerne de bedste forudsætninger for det samlede ansvar for sundheden i Danmark med tilstrækkelig kapacitet, specialisering og demokratisk nærhed til borgerne.

I modsatte lejr står fungerende formand for sundheds- og ældreudvalget i KL Sisse Marie Welling, som ikke mener, at mere centralisering er vejen frem.

- Danskerne, som de er flest, har brug for et sundhedsvæsen, der er tæt på deres hverdag og hjælper dem med at leve et godt og aktivt liv – også selvom man lider af kronisk sygdom, har en psykisk lidelse, eller at alderen trykker, siger hun.

Hun mener ikke, at sygehustænkning er vejen frem for det danske sundhedsvæsen.

Bør ikke være en kamp

Danske Regioner og KL er kommet med hver deres ønsker til en reform af sundhedsstrukturen – begge ønsker mere ansvar. Men kampen bliver mest af alt kæmpet i toppen, for hos to direktører i en kommune og i en region er det ikke et spørgsmål om en kamp mellem regioner og kommuner, men om hvordan udfordringer bliver løst bedst på sundhedsområdet. Desuden mener de begge, at samarbejdet mellem kommuner og regioner faktisk fungerer godt.

- Jeg synes, der er sket en kolossal udvikling siden 2007 med kommunalreformen i samspillet mellem regioner og kommuner, hvor kommuner fik flere opgaver. Der er rigtig mange patienter der har fået gode forløb, siger Christian Boel, direktør for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune og fortsætter:

- Det daglige samarbejde er godt, men der er mange ting, vi kan gøre endnu bedre sammen. Derfor har vi brug for en forpligtende struktur, hvor vi kan samarbejde endnu bedre på tværs af sektorer. Vores muligheder for fx at dele data med hinanden er i dag begrænset, og vi vil kunne lave bedre patientforløb, hvis vi kunne dele data bedre.

Mette Touborg, sygehusdirektør for Holbæk Sygehus er også positiv.

- Når du spørger om udfordringer, er jeg nødt til at skuffe dig, for jeg oplever det ikke på den måde. Som sundhedsvæsen, både det kommunale og det regionale, har vi fælles udfordringer med den demografisk udvikling og borgernes forventninger til, hvad vi kan levere fra den offentlige sektor, siger hun.

- Der bliver talt en del om, hvor pengene og opgaveløsningen skal flyde hen. Til det må jeg sige, at jeg venter på et udspil fra Sundhedsstrukturkommissionen, og at det bliver politisk forhandlet. Som sygehusdirektør holder jeg vejret og venter på de konkrete løsninger.

Spændte på anbefalinger fra kommissionen

Både Mette Touborg og Christian Boel venter spændt på Sundhedsstrukturkommissionens udspil. Christian Boel peger samtidig på strukturelle udfordringer.

- Uanset hvilken struktur man kommer frem til, er jeg spændt på om de kan inddæmme megatrends. Der er en tendens til, at unge vil bo i store byer, og derfor er der store udfordringer for yderområderne med at få arbejdskraft. Det andet er social ulighed i sundhed, som kan være svært at adressere i struktur. Uanset hvad, skal man have øje for, hvordan man arbejder med de udfordringer, siger han.

Mette Touborg venter på, at arbejdet for alvor kan komme i gang, når politikerne beslutter sig for strukturrammen. 

- Sundhedsstrukturkommissionen har lavet et fantastisk stykke arbejde i hele landet. De har i stor grad lyttet til, hvad der ligger af forslag og er kommet med rigtig mange udspil. Kommissionen er klædt på med indsigt og gode ideer. Derfor må vi vente på det udspil, hvad politikerne beslutter sig for, og så er det den ramme, vi arbejder indenfor, siger hun.

Kommissionen er nedsat af regeringen og skal komme med anbefalinger til den kommende struktur af sundhedsvæsenet. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR