Kommunen.dk
MENU

Straffede børnemisbrugere kan huse ukrainere

Kommunerne må ikke indhente en børneattest på borgere, der har ukrainske flygtninge boende. I Herlev undrer børnechef sig. KL vil have ændret reglerne.

Straffede børnemisbrugere kan huse ukrainere

Kommunerne må ikke indhente en børneattest på borgere, der har ukrainske flygtninge boende. I Herlev undrer børnechef sig. KL vil have ændret reglerne.
Omkring en million børn er ifølge Røde Kors flygtet fra Ukraine. De fleste sammen med deres mødre.
Omkring en million børn er ifølge Røde Kors flygtet fra Ukraine. De fleste sammen med deres mødre.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix
23. apr. 2022
RITZAU

Når en fodboldklub hyrer en ny træner til miniputterne, så skal klubben sikre sig, at vedkommende ikke er straffet for overgreb mod børn. Det klares ved at indhente en børneattest hos politiet.

Samme krav gælder for andre sportsklubber, organisationer og institutioner, der vil ansætte medarbejdere eller frivillige til aktiviteter for børn under 15 år.

Men de familier, som er kommet til Danmark fra Ukraine og bor i private hjem, risikerer at flytte ind hos borgere, der tidligere har forgrebet sig på børn, uden at kommunen har mulighed for at tjekke det.

Værten kan være dømt for et seksuelt overgreb, blufærdighedskrænkelse eller for at have været i besiddelse af børneporno. Det skyldes, at loven ikke tillader kommunen at anmode om en børneattest ved privat indkvartering, oplyser Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL).

- Mange kommuner har henvendt sig til os, fordi de er i tvivl om, hvorvidt de må og skal indhente børneattester. Som reglerne er i dag, er der ikke hjemmel til at indhente børneattest ved privat indkvartering, skriver han i en mail til Ritzau.

- Det skal kommunerne have mulighed for at gøre, hvis de vurderer lokalt, at det er nødvendigt.

KL er derfor gået til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Vi håber, at ministeren hurtigst muligt vil afklare, hvilke muligheder kommunerne har, så de med ro i sindet kan tilbyde børn og unge et hjem, skriver KL-formanden.

Ønsker at tage ansvar

Herlev er en af de kommuner, der oplever, at borgerne viser stor gæstfrihed over for de ukrainske flygtninge. Mange henvender sig til kommunen med et ønske om at give husly.

Indtil videre har kommunen matchet 20 familier med 35-40 ukrainere, oplyser Camilla Ottsen, der er centerchef for Dagtilbud og Skole.

Hun glæder hun sig over interessen. Men hun efterlyser muligheden for at indhente børneattester, ligesom det eksempelvis sker, når pensionister bliver frivillige hjælpere i folkeskolen.

- Når man kan have rammer for det i andre sammenhænge med frivillige, så er det uforståeligt, at det ikke kan lade sig gøre her. Vi ønsker at tage et ansvar for de ukrainske børn, og i den forbindelse er det naturligt at indhente en børneattest, siger Camilla Ottsen.

Handler om sårbare børn

I Red Barnet er psykolog Per Frederiksen enig. Flygtningebørn er sårbare, fordi de har måttet forlade deres land.

- Kommunerne har et ansvar, når de matcher danske familier og flygtninge, og i den forbindelse er børneattesten et godt redskab.

Han understreger, at det er fantastisk, at så mange gerne vil hjælpe, og at det handler ikke om at mistænke nogen.

- Men vi ved, at der i forbindelse med krigen er børn i Ukraine og i områderne omkring, der udnyttes. Vi skal gå foran og vise, at Danmark har høje standarder for børnesikkerhed, siger Per Frederiksen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at det er ved at se nærmere på muligheden for børneattester, og at det ikke kan afvises, at det kan blive aktuelt.

Når loven ikke tager højde for attester ved privat indkvartering, skyldes det, at det ikke tidligere har været praksis, at flygtninge indkvarteres hos personer, som de ikke på forhånd kender.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR