Kommunen.dk
MENU

Spørge Jørgen er kommet i høj kurs på arbejdsmarkedet

Offentlige ledere går på jagt efter nysgerrige medarbejdere, og det er en ny trend, skriver talsmand for software- og analysevirksomheden SAS Institute.

Spørge Jørgen er kommet i høj kurs på arbejdsmarkedet

Offentlige ledere går på jagt efter nysgerrige medarbejdere, og det er en ny trend, skriver talsmand for software- og analysevirksomheden SAS Institute.
Manglende villighed til at være nysgerrig efter ny viden og nye måder at gøre tingene på kan være begyndelsen til enden for både medarbejdere og organisationer, skriver kronikøren og foreslår en lønforhøjelse til arbejdspladsens Spørge Jørgen.
"Manglende villighed til at være nysgerrig efter ny viden og nye måder at gøre tingene på kan være begyndelsen til enden for både medarbejdere og organisationer," skriver kronikøren og foreslår en lønforhøjelse til arbejdspladsens Spørge Jørgen.
Foto: Illustration: Gyldendal
7. feb. 2022
 Henrik Ernlund Pedersen
HENRIK ERNLUND PEDERSEN
COUNTRY MANAGER VED
SAS INSTITUTE
Email

Udvikling skabes, når der stilles spørgsmålstegn ved status quo. Det kræver særlige egenskaber hos den enkelte, der skal bakkes op af organisationen. Arbejdsgivere efterspørger i stigende grad medarbejdere, der har mod på at søge indsigt og forandring. Med andre ord: De skal være nysgerrige.

Ledere i den offentlige sektor har lige som ledere generelt stigende problemer med at holde på medarbejderne. Mange har ligeledes problemer med at få de tilbageværende til at trives, være engagerede og samarbejde optimalt på tværs af organisationen. 

Manglende villighed til at være nysgerrig efter ny viden og nye måder at gøre tingene på kan være begyndelsen til enden for både medarbejdere og organisationer. Den medarbejder, der ikke søger ny viden og er nysgerrig, risikerer at miste udviklings- og karrieremuligheder. Og den organisation – privat eller offentlig – der ikke følger med markedets behov og tænker i nye muligheder og tendenser, taber værdi og indflydelse blandt sine eksterne interessenter. 

Det er også interessant, at de mest nysgerrige offentlige ledere (39 pct.) samtidig er dem, som vurderer deres organisations brug af digital teknologi som værende ret avanceret allerede. Det betaler sig tilsyneladende at stille mange spørgsmål, hvis man gerne vil skabe digital innovation. 

Det er nogle af konklusionerne i en global undersøgelse fra SAS Institute, som undersøger begrebet nysgerrighed som motor bag udvikling og innovation. Den viser samtidig, at offentlige ledere faktisk er blandt dem, som oftest efterspørger nysgerrighed både som en personlig og organisatorisk egenskab. 

Hele 86 pct. af offentlige ledere svarer, at de ser nysgerrighed som en stærkt værdifuld egenskab hos medarbejderne mod et gennemsnit blandt ledere i det private på 72 pct. I sundhedssektoren er tallet dog ’blot’ 68 pct. Nysgerrighed defineres her som afgørende for bl.a. evnen til at tænke kreativt, fleksibilitet og samarbejdsorientering såvel som effektivitet. Alt sammen evner, som kræves i en hverdag under hastig forandring og med mange modsatrettede krav.        

Analytisk viden er afgørende 

Også blandt lederne selv karakteriseres nysgerrighed som et plus. Over halvdelen (51 pct.) definerer sig selv som særligt nysgerrige.  Samtidig ser de behovet for en udpræget grad af nysgerrighed i tilgangen som særligt vigtig for specifikke afdelinger: Måske ikke overraskende allermest i udviklingsafdelinger (57 pct.) men i næsten lige så høj grad i it-afdelingen (56 pct.).

Det sidste bed jeg i særlig grad mærke i, og jeg er helt enig. I dag er it og teknologi vigtige komponenter i langt de fleste innovations- og udviklingsprojekter. Også i den offentlige sektor. Ikke mindst derfor bliver nysgerrighed og viljen til at opnå ny indsigt så afgørende, og it-folk har den tekniske indsigt og dataforståelse til selv at stille en masse spørgsmål såvel som at klæde deres ledere på til at gøre det samme i den politiske eller forvaltningsmæssige rådgivning. 

Undersøgelsen viser da også, at lederne forventer at få behov for flere medarbejdere med teknisk indsigt i kunstig intelligens/AI (54 pct.) og data-analyse (51 pct.) i kombination med personlige egenskaber som evnen til problemløsning, samarbejde og kommunikation. 

Det er også interessant, at de mest nysgerrige offentlige ledere (39 pct.) samtidig er dem, som vurderer deres organisations brug af digital teknologi som værende ret avanceret allerede. Det betaler sig tilsyneladende at stille mange spørgsmål, hvis man gerne vil skabe digital innovation. 

Med stigende offentlige datamængder vil der være rigeligt at lede efter svar på sine spørgsmål i. Data, man kan analysere med henblik på at skabe bedre løsninger for borgerne og mere effektive arbejdsgange for de ansatte.

I dag bør arbejdspladsens Spørge Jørgen derfor ikke blive sendt i skammekrogen. Han skal måske snarere have en lønforhøjelse.

Henrik Ernlund leder den danske del af SAS Institute, en internationalt software- og analysevirksomhed med hovedsæde i North Carolina, USA.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR