Sosu-uddannelser får flere elever
Sosu-uddannelser får flere elever
Antallet af elever på social- og sundhedsuddannelserne, der indgår en aftale om en læreplads, er over de seneste fem år steget med 47 pct., så der i 2021 blev indgået 9250 aftaler om lærepladser.
Det viser en analyse lavet af Momentum, KL's nyhedsbrev.
Udviklingen er positiv, i en tid hvor der er stort fokus på den massive mangel på personale inden for sundheds- og ældreområdet nu og i fremtiden. Det mener formand for organisationen Danske Sosu-skoler Lisbeth Nørgaard.
- Men vi skal have rekrutteret mange flere - både unge og ældre. Vi skal have gjort både uddannelserne og branchen attraktiv og lækker for mange flere, for vi står på en brændende platform. Vi er langtfra i mål, siger hun.
Med stigningen lever kommuner og regioner op til en målsætning i en aftale fra 2020. De garanterede minimum 9000 lærepladser for elever på social- og sundhedsuddannelserne om året i 2022-26.
Højere løn en del af forklaringen
Ifølge Lisbeth Nørgaard er en del af baggrunden for stigningen en trepartsaftale fra 2020.
Aftalen gav elevløn under det indledende grundforløb for dem over 25 år, der tager en assistentuddannelse. Tidligere fik de SU, som er et lavere beløb.
I flere kommuner var man dog af egen drift allerede begyndt at bruge elevløn for at tiltrække elever.
Ifølge Momentums analyse er tendensen, at flere over 40 år vælger at tage en social- og sundhedsuddannelse.
Faktisk kan halvdelen af stigningen på de 3000 ekstra elevaftaler tilskrives de 40+-årige, og en fjerdedel de 50+-årige.
- Det tyder på, at det økonomiske incitament kan have en rekrutteringseffekt og gøre det attraktivt for dem, der ellers kan have svært ved at få et grundforløb på SU til at hænge sammen, siger Lisbeth Nørgaard.
Statsminister Mette Frederiksen (S) satte fokus på sosu-uddannelserne under sin tale på Socialdemokratiets årsmøde i sidste weekend.
Vigtigt at sætte ind mod frafald
For at få flere til at gå den vej foreslår statsministeren at give elevløn til alle under hele uddannelsen.
Ifølge sektorformand Torben Klitmøller Hollmann, fagforbundet FOA, kan det have en positiv effekt.
Lige så vigtigt er det dog at sætte ind mod et frafald, fremhæver både Lisbeth Nørgaard og Torben Klitmøller Hollmann.
Af de elever, der startede i 2019, er 24 pct. af assistenteleverne og 21 pct. af hjælpereleverne ifølge Momentum faldet fra efter to år.
En del af forklaringen skal findes i elevernes møde med virkeligheden.
Det er derfor en rigtig god nyhed for borgerne og for de øvrige medarbejdere på området, at de snart kan få flere kolleger, og at vi også er lykkedes med at gøre det interessant for folk at skifte til faget senere i livet.
- De kommer ud til et presset arbejdsmarked, hvor de meget hurtigt går fra at være elever, til at de deltager i arbejdsopgaverne. Det kan føles uoverskueligt at stå med det selv. De skal modtages godt og understøttes af vejledere og mentorer, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Ifølge Michael Ziegler, som er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, er manglen på hænder på området et af de største samfundsproblemer nu og i de kommende år.
- Det er derfor en rigtig god nyhed for borgerne og for de øvrige medarbejdere på området, at de snart kan få flere kolleger, og at vi også er lykkedes med at gøre det interessant for folk at skifte til faget senere i livet, siger han til Momentum.
En længere og en kortere sosu-uddannelse
Der er to uddannelser: social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent.
Hjælperuddannelsen er den korteste. Det tager to år og to måneder.
- Adgangskrav er folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik.
- Hovedforløbet veksler mellem skole og praktik. Der er i alt 17 ugers skole.
- Man får løn på hjælperuddannelsen, fra man indgår en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. På grundforløbet kan man få SU, hvis man ikke har en uddannelsesaftale.
Assistentuddannelsen tager tre år og ti måneder.
- Adgangskrav er folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik.
- Hovedforløbet veksler mellem skole og praktik. Der er i alt 48 ugers skole.
- Man får løn fra den dag, man indgår en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. På grundforløb 1 og 2 er der mulighed for SU, hvis man ikke har en uddannelsesaftale. Er man over 25 år, kan man få løn på grundforløb 2.
Kilde: uddannelsesguiden.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.