Kommunen.dk
MENU

Oversvømmelsesliste: Vandet truer 52 kommuner

Over halvdelen af kommunerne skal lave planer for håndtering af oversvømmelser. I Mariager Kommune bygger de sluse og forhøjer kajkanten i Hobro Havn.

Oversvømmelsesliste: Vandet truer 52 kommuner

Over halvdelen af kommunerne skal lave planer for håndtering af oversvømmelser. I Mariager Kommune bygger de sluse og forhøjer kajkanten i Hobro Havn.
I oktober 2023 blev den sydøstlige del af Danmark ramt af kraftig blæst og oversvømmelser. Her er de i gang med at rydde op på havnen i Rødvig.
I oktober 2023 blev den sydøstlige del af Danmark ramt af kraftig blæst og oversvømmelser. Her er de i gang med at rydde op på havnen i Rødvig.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
9. sep. 2024
RITZAU

Voldsomt vejr har de seneste år skabt oversvømmelser i store dele af Danmark.

Bare tænk på oktoberstormen sidste år, der hærgede den sydøstlige del af landet, da høje vandstande tilsat kraftig vind skabte den værste stormflod i 100 år.

Sommerhusområder, kyststrækninger og havnemoler lå ødelagte tilbage.

Stormfloden og andre hændelser får Kystdirektoratet til at udvide antallet af områder og kommuner i stor risiko for oversvømmelser.

Mens 27 kommuner fordelt på 14 områder tidligere var udpeget som særligt oversvømmelsestruede, så gælder det nu 52 kommuner og 25 områder.

Stigningen kommer ikke bag på Henrik Vejre, der er professor i landskabsforvaltning på Københavns Universitet. Han peger på, at de fleste kystkommuner på grund af klimaforandringer er truet af stigende vandstande og stormfloder.

- Havene stiger, og vi får kraftigere og hyppigere storme og større skybrud. Det belaster vandløbene, som ikke kan løbe ud i havet, fordi vandstanden i forvejen er høj. Det skaber oversvømmelser, siger han.

Mange kommuner er igang

Den nye liste kommer på et tidspunkt, hvor mange kommuner allerede har en oversvømmelsesplan eller er i gang, siger Kirsten Halsnæs, der er professor i økonomi og klima ved DTU.

- Nogle kommuner er i en tidlig fase, og så er der andre, der er langt med mere avancerede planer, hvor en række forskellige data og modeller anvendes.

Hun peger på, at planerne burde koordineres. På den måde kunne det undgås, at kommunerne skal udføre dobbeltarbejde.

- Det er i forvejen bekosteligt for kommunerne at lave planerne, og endnu mere bekosteligt kan det blive, hvis de nu skal lave nye baseret på det, Kystdirektoratets modeller og data kræver, siger Kirsten Halsnæs.

Blandt de nye områder på listen er Rømø, Mariager Fjord, Grenaa, Aarhus, og Roskilde Fjord.

De er sammen med de øvrige kommuner og områder udpeget med udgangspunkt i EU's oversvømmelsesdirektiv, der forpligter alle lande til at kortlægge og handle i områder udsat for oversvømmelser.

Giv os penge med!

I Mariagerfjord Kommune håber Torben Ladefoged, direktør for teknik, kultur og klima, at der med udpegningen følger penge fra staten.

Senest har kommunen bygget en sluse i Hobro til 12 mio. kr., ligesom kajkanten ved havnen i Mariager i øjeblikket forhøjes med 30 centimeter.

- Vi har en fin fjord, der løber midt i vores geografi. Det betyder, at vi har vores udfordringer, blandt andet i Hobro, som er en af de lavest beliggende byer i landet.

- Det er voldsomme investeringer, der er behov for, hvis man skal klimasikre en hel by. Staten giver tilskud, og der er puljer at søge. Men det rækker ikke i forhold til de projekter, vi står over for, siger Torben Ladefoged.

Ifølge en pressemeddelelse fra Kystdirektoratet skal udpegningen af de nye kommuner og områder give kommunerne mulighed for at planlægge i god tid og dermed undgå omfattende skader som følge af oversvømmelser.

En løsning kan være at bygge diger, men det handler også om at tænke risikoen ind, inden man bygger nye bygninger, ligesom eksisterende bygninger skal beskyttes mod vandet.

Også kommunikationen med borgerne skal være på plads og beredskabet være sikret.

Det hele på grund af vildt vejr, sådan som miljøminister Magnus Heunicke (S) udtrykker det.

- Vi får mere vildt vejr, og det vil i fremtiden påvirke langt flere områder og flere borgere. Derfor lægger Miljøministeriet (Kystdirektoratet er en del af Miljøministeriet, red.) nu op til, at endnu flere kommuner skal lave planer for, hvordan de håndterer katastrofale oversvømmelser fra hav og vandløb, skriver han på det sociale medie X.

Risikovurderingen er den kommende tid i høring hos kommunerne.

Områder i risiko for oversvømmelse

  • Rømø, Vestlige Limfjord, Østlige Limfjord, Mariager Fjord, Grenaa, Aarhus, Horsens, Graasten, Roskilde Fjord, Himmelbjergsøerne og Arresø er nye områder i risiko for oversvømmelse.
  • Esbjerg - Fanø og København – Køge Bugt, som i forvejen var i risiko, udvides væsentligt.
  • Holstebro, Randers Fjord, Juelsminde, Vejle, Fredericia, Aabenraa, Odense Fjord, Køge Bugt, Korsør og Nakskov blev udpeget til risikoområder i 2011.
  • Esbjerg, Kolding, Nyborg og Vordingborg blev tilføjet til listen i 2018.

Kilde: Kystdirektoratet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR