Nul til hundredtusinder: Så meget svinger kommunernes Folkemøde-udgifter
Nul til hundredtusinder: Så meget svinger kommunernes Folkemøde-udgifter
0 til 463.418 kr. Så meget svinger kommunernes udgifter til alt fra overnatning, taxier, færger, fly, øl, vin til mad, når repræsentanterne sendes til Folkemøde på Bornholm.
Det viser en aktindsigt i udgifterne til Folkemødet 2016, som samtlige kommuner har besvaret til Kommunen.
Udgifterne er dog givet rigtig godt ud, lyder det.
En af de kommuner, der har brugt flest penge, er Helsingør Kommune. Her brugte man 179.610 kroner på at sende 18 personer afsted til Bornholm, viser en aktindsigt i kommunens udgifter til Folkemødet 2016.
- Vi inviterede hele byrådet med. Tidligere var det sådan, at det kun var borgmesteren, der var med. Her var vi en del i kommunen, der syntes, at vi blev koblet af netværket og nogle af de fantastiske arrangementer, der var derovre, forklarer viceborgmesteren i Helsingør Kommune, Henrik Møller (S).
Den største streg i regningen var de 66.770 kroner, som kommunen måtte betale til Gudhjem Vandrerhjem for sin indkvartering.
- Priserne til Folkemødet er blevet højere, men det er de jo så også for alle andre, siger Henrik Møller.
Den næststørste udgift var flyveturen fra København, som kostede 49.462 kroner, mens den tredjestørste udgift var selve forplejningen, som kostede kommunen lidt over 45.000 kroner.
- Det er for mange penge, og det er for svært at styre, når det er så mange, der bliver sendt afsted. I år er vi ved at finde et leje, hvor vi stadig er til stede på Folkemødet. I år får hvert parti lov til at få én person med. Det er der selvfølgelig nogle, der er ærgerlige over, men sådan er det jo, fortæller Henrik Møller.
Værdien overgår udgiften
Ifølge viceborgmesteren fra Helsingør overstiger fordelene ved at deltage i Folkemødet klart de omkostninger, der er forbundet med rejseaktiviteten.
- Det er netværksdannelsen og mulighederne for at blive inspireret, der er fordelene ved det, siger Henrik Møller.
Han fremhæver samtidig, at det blandt andet er lykkedes at tiltrække en stor kulturbegivenhed til området, som kan tilskrives deltagelsen i Folkemødet 2016.
- Jeg deltog i en af paneldebatterne, hvor vi fik etableret kontakt med Træskibs Sammenslutningen, som siden har ført til, at deres pinsetræf skal foregå i Helsingør i 2018. Det er en kæmpe event, hvor der kommer 50-100 træbåde, og det er jo noget, hvor du for alvor kan lave både en by- og en folkefest ud af det, fortæller Henrik Møller og fortsætter:
- Jeg vil tro, at vi kan tiltrække mellem 20.000 og 40.000 mennesker til det i pinsedagene. Vi har tidligere haft lignende arrangementer, som har ligget på det niveau, så det er jeg slet ikke i tvivl om.
Derudover er kommunens massive tilstedeværelse også en fordel i forhold til at lobbye for andre konkrete tiltag.
- Omkring vores ønske om en fast forbindelse via Øresund mellem Helsingør og Helsingborg har vi også her været meget aktive på Folkemødet, og det er med til at lægge pres, forklarer han.
Guldborgsund Kommune
Længere sydpå markerer Guldborgsund Kommune sig også ved at afholde store udgifter sammenlignet med andre kommuner. 144.299 skattekroner blev brugt på Folkemødet 2016.
Hvorfor bruger Guldborgsund Kommune så relativt mange penge på Folkemødet?
- Vi prioriterer det, fordi vi vurderer, at det er noget, vi får noget ud af i forhold til, at vi gerne vil være en synlig kommune. Folkemødet er jo en af de strenge, vi spiller på, og det er et sted, hvor vi kan synliggøre de ting, vi prioriterer, for eksempel fødevarer og flexboliger, forklarer Martin Weis Holm, centerchef i Guldborgsund Kommune og ansvarlig for byråds- og direktionssekretariatet.
Fra Guldborgsund Kommune deltog i alt seks personer, borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), fire byrådsmedlemmer og én direktør.
Det betyder, at kommunen har afholdt udgifter på cirka 24.049 kroner per deltager.
- Det er jo altid svært at vurdere den konkrete effekt af at deltage, men vi kan eksempelvis se, at vores borgmester var med i debatter om flexboligordningen, og vi har siden indledt et samarbejde med Lolland og Vordingborg Kommune på det område, siger Martin Weis Holm.
De seneste år har det udelukkende været repræsentanter fra kommunens økonomiudvalg, der har deltaget sponseret af skatteborgerne.
Radiotavshed på vestjysk
En tredje kommune, der ligger i top, når det drejer sig om at afholde udgifter til Folkemødet, er Ringkøbing-Skjern Kommune. Landets 30.-største kommune målt på indbyggertal lander på en samlet andenplads.
Borgmesteren, Iver Enevoldsen (V), afviser at svare på, hvorfor kommunens udgifter er så høje, og hvad kommunen helt konkret har fået ud af sit forbrug.
Overfor Kommunen har Ringkøbing-Skjern Kommune oplyst, at kommunens samlede udgifter til Folkemødet 2016 lå på nøjagtig 174.888 kroner.
Men Ringkøbing-Skjern Kommune har også via aktindsigt informeret mediet journalista.dk om, at de “samlede udgifter” var på omkring 270.000 kroner. Altså næsten 100.000 kroner mere end det beløb, som Kommunen er blevet gjort bekendt med.
Kommunen har bedt Ringkøbing-Skjern Kommune om at redegøre for de divergerende oplysninger. Efterfølgende viser en helt tredje gennemgang, som Ringkøbing-Skjern har lavet, at de samlede udgifter løber op i 355.000 kroner.
- Der har ved behandlingen af aktindsigten desværre ikke været opmærksomhed på, at sagen har været konteret flere steder. Det beklager vi, skriver Jesper Lemming, der er koordinator for kommunikation i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Af den tredje gennemgang af udgifterne fremgår det, at der er blevet brugt 160.000 kroner på et skib, Folkeskibet Maja, der lå for anker på Bornholm. 110.000 kroner er blevet brugt på “køjepladser”, 60.000 på et kommunikationsbureau, der har lavet videodækning, og endelig er 25.000 kroner brugt på “rejseudgifter og ophold”.
Avisen har over fire hverdage forsøgt at få borgmesteren til at forklare forbruget.
- Jeg kan simpelthen ikke komme i kontakt med min borgmester på grund af længere tids radiotavshed. Det er ikke, fordi vi ikke vil udtale os om det, for der er også andre medier, der også vil have udtalelser om det, forklarer Jesper Lemming.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.