Optag på velfærdsuddannelser er stabiliseret på meget lavt niveau
Optag på velfærdsuddannelser er stabiliseret på meget lavt niveau
Mange håbefulde unge sad klar ved computeren natten til fredag for at få svar på, om de var blevet optaget på deres drømmeuddannelse. Alle fik dog ikke opfyldt drømmen. For eksempel fik 114 ansøgere afslag på at begynde på uddannelsen til sygeplejerske i Aarhus eller København.
Kigges der ned over danmarkskortet, er der dog rig mulighed for uddanne sig til det samme i mindre studiebyer som Hillerød, Vejle og Hjørring.
Der er over 1.000 ledige pladser på uddannelsen fordelt på landets regioner.
At der er ledige studiepladser uden for største studiebyer, kan Gitte Sommer Harrits, prorektor hos VIA University College, genkende.
Uddannelsesstedet driver 42 professionsbacheloruddannelser fordelt på 11 byer i Region Midtjylland. Blandt andet lærer- og sygeplejerskeuddannelser.
Der er dog stadig mange ledige pladser i de mindre byer, og kun i Aarhus forventes det, at studiepladserne bliver fyldt op, siger hun.
- Selv om der er nogen, der kommer efter fristen, og vi optager studerende et godt stykke tid endnu, så tror vi ikke helt på, vi får fyldt vores pladser.
Hun peger på, at mange unge fortsat søger mod pladserne i Aarhus, selv om de ofte kan tage en tilsvarende uddannelse tæt på hjembyen.
For eksempel søger over 30 pct. af de unge i Vestjylland en uddannelse i Østjylland, selv om de har et tilsvarende tilbud i deres lokalområde.
Optag på velfærdsuddannelser er stabiliseret på meget lavt niveau
Et generelt fald på de fire store velfærdsuddannelser er med årets optag nogenlunde stabiliseret. I hvert fald på nogle af uddannelserne. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I år er der blevet optaget 11.647 studerende på de fire velfærdsuddannelser, der omfatter sygeplejerske-, socialrådgiver-, pædagog- og folkeskolelæreruddannelsen.
Det er et fald på en pct. fra sidste år, hvor der samlet blev optaget 11.812 ansøgere. Kigger man på de fire uddannelser under et, er der tale om et fald for fjerde år i træk.
I forvejen var antallet af optagne på velfærdsuddannelserne sidste år 14 procent lavere end i 2019, før coronaepidemien ramte. I år er det samlede optag på velfærdsuddannelserne 15 pct. lavere end i 2019.
Hos Danske Professionshøjskoler havde forkvinde Camilla Wang gerne set, at udviklingen for alvor var vendt i år.
- Det bekymrer os, at vi oven på sidste års meget markante fald på alle fire velfærdsuddannelser ikke rigtig ser, at udviklingen vender i år.
- Når det yderligere falder på pædagoguddannelserne, så er det grund til ekstra bekymring, fordi uddannelsen havde et stort fald sidste år og den generelt i flere år bare er faldet og faldet, siger hun.
Strukturelle udfordringer
Antallet af optagne på tre af de fire velfærdsuddannelser er samlet set på samme niveau som sidste år.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mener, at der er grund til at være "meget forsigtig optimist".
- For lærer, socialrådgiver og sygeplejerske ser det ud til, at vi har stoppet blødningen - at faldet er stoppet. Det skal man selvfølgelig være varsom med at konkludere, men det ser ud til, at vi er lykkedes med det for nu.
- Når det så er sagt, er det på baggrund af nogle meget lave tal - og også for lave, siger hun.
Ministeren påpeger, at man ser ind i en række kommende år med strukturelle udfordringer.
- Hvis man kigger på uddannelser bredt set, så står vi de næste mange år med den ret store strukturelle udfordring, at vi kigger ind i enormt små ungdomsårgange, samtidig med at behovet på arbejdsmarkedet er stigende, siger Udannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).
Hun opfordrer de afviste ansøgere til at søge mod de ledige studiepladser.
- Det er bare en virkelig positiv opfordring herfra til de unge, som har fået afslag, om at gå ind og se, om der ikke var en anden tæt beslægtet uddannelse, som man kunne tænke sig at søge ind på i stedet.
Der er ledige pladser på 503 uddannelser - lidt over halvdelen af de udbudte.
I alt har cirka 8.900 kvalificerede ansøgere i år fået besked om, at de ikke er blevet optaget på den uddannelse, de ønskede.
Det svarer til 11 pct. af ansøgerne og er 1.400 flere end sidste år, men dog samtidig færre end de to foregående år, hvor tallet var over 10.000.
Hver fjerde optaget uden for de fire største byer
Hvis man kigger ned over danmarkskortet, er lidt flere end sidste år blevet tilbudt en studieplads uden for Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg.
Cirka 15.200 ansøgere - eller hver fjerde - er blevet optaget på pladser uden for de fire største byer. Det er dog færre end i 2019, 2020 og 2021.
Det er ifølge Tobias Høygaard Lindeberg, underdirektør i tænketanken Dea, som laver analyser af uddannelser, positivt, at tallet er steget:
- Men selv om der er kommet lidt flere ansøgere i år, skal vi ikke tro, at problemet med hold, der ikke bliver fyldt, og uddannelser, der er mindre, end institutionerne kunne have ønsket sig, er løst.
Han peger på, at en del af væksten uden for de store byer skyldes, at der er åbnet nye uddannelsestilbud. For eksempel jura i Esbjerg og pædagog i Holbæk.
- Det er selvfølgelig positivt for studiemiljøet i byen. Men det løser ikke nødvendigvis problemet for de eksisterende uddannelser i de byer, som kan have for få studerende, siger Tobias Høygaard Lindeberg.
Tendenser i årets studieoptag
61.382 er i år optaget på en videregående uddannelse. Det er en stigning på to pct. i forhold til 2022.
Optagelsen på de store velfærdsuddannelser – sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver – er generelt på niveau med 2022, men på pædagoguddannelsen er optaget faldet med fem pct..
Optagelsen er steget med tre pct. til bacheloruddannelser og seks pct. til erhvervsakademiuddannelser.
STEM-uddannelserne, som er en samlet betegnelse for uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik, er steget med fem pct.
Derudover er optaget på it-uddannelserne steget med ti pct., mens det for ingeniøruddannelserne er seks pct..
Optagelsen til engelsksprogede udbud er steget med 21 pct.
Uden for de fire største byer er optagelsen på videregående uddannelser steget med seks pct.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.