Maratondebat åbner stort slagsmål om pension
Maratondebat åbner stort slagsmål om pension
Nok er de i oppositionen uenige om indretningen af fremtidens pensionssystem, men de er enige om, at regeringen skylder konkrete svar.
Alle oppositionspartierne - røde som blå - har derfor lanceret et forslag, hvor de kræver forhandlinger inden for det næste år, før der skal stemmes om en ny stigning i pensionsalderen.
Det sker, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på året lagde op til et opgør med velfærdsforliget, der tilsiger, at pensionsalderen skal stige med levealderen.
- Det er således både samtlige partier uden for regeringen og to ud af tre regeringspartier, der ikke mener, at danskerne kan være tjent med fornyet usikkerhed om, hvad der skal gælde for tilbagetrækning og pension i fremtiden, står der i en vedtagelsestekst, oppositionen har lagt frem.
Partierne får opbakning fra løsgængerne Lars Boje Mathiesen og Jeppe Søe.
Forslaget blev lagt frem i anledning af Folketingets åbningsdebat torsdag. Emnet dominerede store dele af debatten. Partierne skød under torsdagens debat på regeringen for både meldingerne i debatten og den interne uenighed.
Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, sagde, at Mette Frederiksen nok ellers plejede at være handlekraftig. Men åbenbart ikke når det gælder klare svar på dette felt.
Martin Lidegaard, De Radikales leder, bad om én god grund til ikke at forhandle fremtidens pension inden for det næste år.
Den konservative formand, Mona Juul, forstår ikke, at regeringen kalder arbejdskraft for "den nye valuta" og samtidig vil gøre op med velfærdsforliget.
- Hvad er det for en zigzagkurs, regeringen er på, når det gælder pension og den velfærd, man skal have i det her land, når man har arbejdet hele sit liv og forventer klare og tydelige rammevilkår?, lød det fra Juul.
Folketinget skal næste år igen stemme, når pensionsalderen skal hæves til 70 år fra 2040. Det bliver ifølge Mette Frederiksen sidste gang, at Socialdemokratiet stemmer for.
Det var Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, der havde fået til opgave at komme med et forsvar. Han afviste hurtige forhandlinger.
- Det er afgørende, at vi står på et solidt grundlag med solide drøftelser. Jeg køber ikke, at vi skaber usikkerhed, sagde han og påpegede, at regeringen vil stemme for stigningen i pensionsalderen næste år.
- Jeg synes, det er en helt ansvarlig og fornuftig tilgang til spørgsmålet, sagde Rabjerg, der også spurgte, hvad oppositionen egentlig selv ville.
Socialdemokratiet vil ikke helt stoppe stigningen i pensionsalderen, da det ifølge beregninger vil efterlade et stort hul i statens finanser. Partiet vil justere tempoet i stigningen. Men det er altså ikke blevet konkretiseret hvor meget.
Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet, beskæftiger sig med vælgeradfærd. Og ifølge ham ligger pension en del borgere stærkt på sinde. En del vil formentlig efterlyse klarhed.
Han bemærker, at Socialdemokratiet er på vej til det tredje store sving på få år. Op til 2019 blev det mere venstreorienteret med Arne-pensionen. Det var det første sving.
Efter valget i 2022 blev bededagen afskaffet, og statsministeren kom med markante udtalelser om at få danskerne til at arbejde mere og ikke gå hjem fra samlebåndet. Det var et skridt i den helt modsatte retning.
Nu vil man så igen gå mere i retning af den røde linje med pensionen. Det er det tredje sving, som vælgerne skal med på. Om vælgerne køber ind på det, bliver afgørende, siger Rune Stubager.
- Det er markante og store sving, og det bliver det helt store spørgsmål, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.