Lasse Frimand Jensen vil genvinde tabte KV21-mandater blandt førstegangsvælgerne
Lasse Frimand Jensen vil genvinde tabte KV21-mandater blandt førstegangsvælgerne
Honeymoonen begynder efterhånden at gå på hæld for Lasse Frimand Jensen, som d. 19. juni fik borgmesterkæden om halsen.
- Jeg er blevet taget rigtig godt imod. På et tidspunkt bliver det hverdag, og vi har et budgetforlig på den anden side af sommeren, hvor der kommer til at være mennesker, der vil blive påvirket. Sådan er det i politik. Man skal også kunne træffe de hårde, men nødvendige beslutninger, fortæller Lasse Frimand Jensen.
Den nye borgmester har selvsagt ikke haft tid til at sætte sit præg på byen endnu, men ambitionen er klar: Aalborg skal være grønnere, mere solidarisk og tryggere.
- Det kommer helt konkret til at handle om investeringer, om hvordan vi transporterer os, affaldssorterer og meget andet, men også om, hvordan vi skal bruge den CO2, vi har fra Aalborg Portland, Nordværk og andre virksomheder som en ressource.
Det er nødvendigt at genskabe en tryghed i nattelivet, efter Mia-sagen har hængt over Jomfru Ane Gade, siden den 22-årige sygeplejerskestuderende forsvandt en februarnat sidste år, siger han ligeledes.
Solidarisk handler det om, at udviklingen i Aalborg skal komme alle kommunens borgere til gode og skabe bedre forhold for de mest udsatte.
Den nye borgmester vil ikke sige, om han er grøn før han er rød, eller rød før han er grøn. Men han ved, at den grønne omstilling kommer til at koste penge.
- Vi er i gang med en stor omstilling af blandt andet vores forsyningssektor, og det er klart, at der er noget, der er dyrere end at brænde kul af, som Nordjyllandsværket gør i dag. Der er selvfølgelig finansieringsmuligheder i staten eller EU, som vi kigger ind i, men den grønne omstilling er ikke gratis.
Fokus på førstegangsvælgere
Netop den grønne dagsorden angav flere valgforskere som et svagt punkt for Socialdemokratiet i KV21, hvor S gik tilbage i de fire største byer.
I Aalborg gik Socialdemokratiet tilbage fra 17 til 12 mandater og mistede sit absolutte flertal. Dengang pegede tidligere borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) på, at det blandt andet skyldtes manglende valgforbund, modstand mod det absolutte flertal og den tredje Limfjordsforbindelse.
Lasse Frimand Jensen maner selv til ro og påpeger, at man ved fire af de seneste seks kommunalvalg har fået 12 mandater, og at partiet derfor er “tilbage i det almindelige lejde”.
- Selvfølgelig vil vi gerne have flere mandater, det siger sig selv, griner han.
Det skal lykkes ved at appellere til førstegangsvælgerne, lyder den nye borgmesters analyse.
- Det handler om klare grønne ambitioner, om at skabe studierelevante jobs, gode studieboliger, god kollektiv infrastruktur og at det er let at komme rundt på cykel. Det skal være fedt at være ung i Aalborg, både som studerende, men også som iværksætter, siger Lasse Frimand Jensen.
Gode råd med hjemmefra
Thomas Kastrup Larsen (S) meddelte i slutningen af marts, at han ønskede at udtræde af byrådet og forlade politik efter 25 år. Den seneste periode var præget af flere kritiske pressesager, ligesom Thomas Kastrup Larsen i januar gik ned med stress.
Derfor har Lasse Frimand Jensen været opmærksom på det pres, som følger med borgmesterposten.
- Det er et livsværk at være borgmester. Man lægger ufattelige mængder af energi, sved og tårer i det, og det har jeg allerede kunne mærke her den første uges tid.
Lasse Frimand Jensens kone er psykolog, og det kan komme ham til gode i forhold til stressspørgsmålet, griner han. Derudover er han klar til presset.
- Jeg har opbygget en robusthed til at stå imod. Og så vil jeg altid huske på, at jeg har mange gode mennesker, venner og familie omkring mig, når det er svært. At have en god base, er helt afgørende.
Han har fået en række gode råd, før han fik borgmesterkæden om halsen – både fra Thomas Kastrup Larsen og fra sin far, Frank Jensen, og sin farfar, Kjeld Jensen, der begge har været borgmestrer.
- Et af dem er, at man ikke bare skal have hjernen, men også hjertet med. Hvis man kun tænker med hjernen og er strategisk, så får man bare en borgmesterkæde, uden at man har sig selv med i det.
Derudover har den nyslåede borgmester fået fif til politiske forhandlinger og budgetlægninger med hjemmefra. Men der erandre ting, som han tager med sig fra sin politiske arv.
- Fra min farfar er det hans humør og humor, som har skabt et godt samarbejdsklima. Jeg har derfor også startet med at tage min guitar med, så vi kan starte med fællessang og slutte af med en sandwich efter byrådsmøder.
- Fra min far tager jeg med, at man skal have hjertet og sig selv med i det, man gør som borgmester. Og fra Thomas tager jeg hans pragmatisme i forhold til at finde løsninger på tværs af politiske skel, fortæller han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.