Kommunen.dk
MENU

Kommunikationschefens dagbog: 'Der er stilhed før stormen'

Mens Danmark lukkede ned, fulgte vi nogle af dem, som fra den ene dag til den anden gik i beredskab. Her er kommunikationschef Kim Barrens dagbog fra Svendborg.

Kommunikationschefens dagbog: 'Der er stilhed før stormen'

Mens Danmark lukkede ned, fulgte vi nogle af dem, som fra den ene dag til den anden gik i beredskab. Her er kommunikationschef Kim Barrens dagbog fra Svendborg.
I sit tidligere job som journalist på BT havde kommunikationschef Kim Barren også hjemmekontor, så han er vant til at sidde hjemme bag skærmen.
I sit tidligere job som journalist på BT havde kommunikationschef Kim Barren også hjemmekontor, så han er vant til at sidde hjemme bag skærmen.
Foto: Kim Barren, Svendborg Kommune

Kim Barren er kommunikationschef i Svendborg. Han er uddannet journalist og har tidligere været ansat på B.T. og Fyens Stiftstidende.

Han fortæller:

Som gammel journalist vidste jeg godt, at der var noget særligt under opsejling i går, onsdag den 11. marts. Ja, måske noget historisk. Det er ikke normalt, statsministeren indkalder til pressemøder.

Corona kommer i den grad til at berøre hele samfundet, heriblandt min arbejdsplads i Svendborg Kommune, og i særdeleshed mit job som kommunikationschef.

Overalt i kommunen blev der arbejdet onsdag aften, så det første møde i dag, torsdag den 12. marts, handlede om at få et overblik. I kommunikationsafdelingen, der består af 2,5 medarbejder, besluttede vi at bygge kommunes hjemmeside op, så den kun handler om corona.

  Corona kommer i den grad til at berøre hele samfundet, heriblandt min arbejdsplads Svendborg Kommune, og i særdeleshed mit job som kommunikationschef.

Vi har en stor 'logbog' midt på siden, som vi opdaterer hele tiden. Der har været et ønske fra politikere og direktion om at fastholde den, så vi både her og nu, og efter corona-tiden kan gå tilbage og se, hvad vi har gjort.

Kommunens Facebook-side skal være primær kommunikation med borgerne, mens kommunens LinkedIn-side skal målrettes information til erhvervslivet. Jeg skal efter hvert møde i KBG sende referat til byrådet, direktion og afdelingschef-gruppen.

Efter tre timer var første møde ovre, og vi holdt et kort møde for alle medarbejdere i direktionssekretariatet, inden vi spredtes til vores hjemmearbejdspladser. Hvornår vi ses igen? Ja, foreløbig er 'kommunen' lukket ned til den 27. marts.

Sådan gjorde vi

Vi fik Kim Barren til at skrive dagbogsnotater hver dag, som han sendte til kommunen.dk, der også løbende har interviewet ham.

Derfor bygger artiklen mest på hans egne notater. Resten er fortalt til journalist Emma Oxenbøll.

Fredag den 13. marts

KBG mødes hver anden dag, og de forskellige institutioner og afdelinger i kommunen er kommet i gang med at planlægge til den nye tilstand. I kommunikation orienterede vi kort hinanden over telefonen, og vi er gået i gang med at bygge den nye hjemmeside op. Den skal efter planen køre fra på mandag.

Vi oplever flere interaktioner på Facebook end normalt og har besluttet at booste alle opslag med 200 kr. i corona-tiden for at nå flere følgere. Vi oplever også langt flere positive tilbagemeldinger på vores opslag end normalt. Det er vigtigt, at informationerne ikke bliver overloadet i denne tid, både fra de statslige myndigheder og lokalt, og vi skal især være opmærksomme på sociale medier, der kan sprede 'fake news'.

Lørdag den 14. marts

Jeg holder øje med udviklingen i mailbakken, hvor der kom flere mails end normalt en lørdag. Opdaterede så hjemmesiden og lagde nyheder på Facebook, hvor vi poster kommunale opslag, der er relevante for borgere i Svendborg og corona-opslag fra statslige myndigheder.

Vi skrev, at genbrugspladserne lukker fra i dag kl. 16.30. Det gav nærmest en mindre shitstorm. Til gengæld blev det opvejet af, at borgerne foreløbig kan parkere gratis på de kommunale p-pladser i Svendborg Kommune, fordi vi har sendt vores parkeringsvagter hjem.

Jeg husker på at leve så normalt, som situationen gør det muligt. Det betød en tur på 80 km på racercyklen. Skønt at få vind på næsen.

  Jeg husker på at leve så normalt, som situationen gør det muligt. Det betød en tur på 80 km på racercyklen. Skønt at få vind på næsen.

Mandag den 16. marts

En hurtig runde viste, at det ser ok ud i Svendborg indenfor de forskellige områder. Hjemmesiden er kommet op at køre, og vi vil hver eller hver anden dag lægge en samlet note på Facebook, hvor vi giver et overblik over, hvad der er sket af nyt. Vi kan se på tallene, at vores følgere synes, det er en god idé.

Vi har valgt at bruge myndighedernes tekster, som de er. Vi er en lille kommunikationsafdeling og har ikke mulighed for at gennemskrive det til 'Svendborg-forhold' hver gang.

Tingene kører, og vi har så småt vænnet os til den nye hverdag. Det føles, som om jeg arbejder mere effektivt herhjemme. Men jeg har heller ikke børn, der skal passe børnehave, skole eller andet ting. Respekt for de kolleger, der har.

Torsdag den 19. marts

Skolebusserne stopper med at køre, for der er ingen passagerer med. Vi har også en opgave overfor de ikke etniske-danskere, der ikke taler dansk. I samarbejde med Aktive Boligområder i Svendborg får vi lavet plakater til de boligområder med mange ikke etniske-danskere, så de får information på eget sprog.

Ellers en almindelig dag på kontoret. Men hvem skal give torsdagskage i direktionssekretariatet? Jeg smider en mail rundt med min torsdagskage på hjemmekontoret. Kollegerne følger trop, og snart kan vi spise torsdagskage virtuelt. En lille godt afbræk i hverdagen, hvor vi viser fællesskab ved at holde afstand.

Fredag den 20. marts

Nu kan det mærkes, at den første arbejdsuge efter corona snart er forbi. Telefonen ringer ikke så ofte, som den plejer. Til gengæld er mailens indboks mere end fyldt. Folk har tendens til at sende flere mails, når vi ikke lige kan smutte forbi hinanden.

Den første uge på hjemmekontoret har ikke været ferie og afslapning, som mange især giver udtryk for på Facebook, når det handler om, at de offentlig ansatte er sendt hjem.

Vi arbejder.

Mandag den 23. marts

Sjette møde i KGB bliver nærmest en gentagelse af de sidste møders referater. Overordnet set er meldingen fra alle direktør-området, at det fortsat ser ok ud. Med en kliche er der 'stilhed før stormen'. Så må tiden vise, hvor meget storm der bliver.

Statsministeren meddeler, at nedlukningen af Danmark forlænges til den 13. april. Det giver arbejde med at opdatere vores hjemmeside. Men helt overraskende er meldingen vel ikke.

Onsdag den 25. marts

Intet nyt er godt nyt. En kliché. Nødpasningen af daginstitutionsbørn og de mindste skolebørn fungerer fint. Under fire pct. børnene benytter sig af tilbuddene. Udmeldingen fra statsministeren om forlængelse af nedlukningen gør, at jobcentret skal i gang med at vurdere aktuelle sager.

Økonomiudvalget besluttede på deres møde tirsdag at sætte gang i en kommunal hjælpepakke til erhvervslivet. Det får vi kommunikeret ud i dag.

  Vi er stadig godt med. Der er stilhed før stormen. Den forventes at ramme i løbet af påsken.

Torsdag den 26. marts

Vi diskuterer antallet af Facebook-opslag hver dag. I coronatiden er vi oppe på fire-fem stykker nogle dage. Min holdning er, at folk gerne vil informeres om, hvad der sker i kommunen i disse tider. Særligt de små skæve og sjove historier.

Jeg fik tid til at kigge på tallene for besøg på vores hjemmeside. Overraskede viser de en nedgang i forhold til ugerne før corona. Det bestyrker min opfattelse: Det er ikke på en kommunal hjemmeside, at borgerne søger deres oplysninger om corona.

Tilsvarende viser vores tal fra Facebook-siden et markant større besøgstal, så vi har valgt rigtig. Hjemmesiden er til information, Facebook-siden til kommunikation.

Fredag den 27. marts

Uge 2 på hjemmekontoret er forbi. Vi er stadig godt med. Der er stilhed før stormen. Den forventes at ramme i løbet af påsken.

Jeg skriver kronik sammen med borgmesteren til den lokale avis til søndag, og fik fulgt med i regeringens pressemøde om den aftale, der er indgået mellem organisationerne og KL om offentligetansattes ferie og fridage. Lyder fornuftigt. Jeg regner dog ikke med at skulle holde fri eller ferie lige foreløbig. Det er tiden vist ikke til. Nu er det weekend. Men mon ikke der skal arbejdes lidt? Jeg tror det.

Søndag den 29. marts

Eftermiddagen brugte jeg sammen med en kollega fra Vand og Affald på at planlægge kommunikation, når kommunens genbrugspladser åbner igen på tirsdag.

Det har fyldt rigtig meget i corona-debatten i hele landet, også lokalt. Det er åbenbart et vigtigt 'i-lands-issue' at kunne komme af med sit haveaffald i en situation, hvor store dele af Danmark er lukket ned. Et opslag på vores Facebook-side søndag aften var en time senere set af næsten 3.000 følgere!

Tirsdag den 31. marts

Dagen startede med en tur ud til kommunens genbrugsplads, der havde første åbningsdag efter 14 dages lukning. Meldingen efter første åbningsdag lød, at det var gået stille og roligt. Uden problemer og brok. Der havde været omkring 450 biler igennem fra kl. 10 til 16.30.

Efter otte timer bag skærmen var det en fornøjelse at komme ud på en ti km løbetur i solskin.

Onsdag den 1. april

Jubilæum i dag! Møde nr. 10 i KBG. En hurtigt møde. Vi venter på patienter fra sygehusene. Indenfor børn- og ungeområdet oplever vi lidt flere børn i nødpasningsordningerne i forhold til de to første uger. Som kommunaldirektøren formulerede det – vi er i en normal-situation i en anormal tid.

Jeg holdt Skype-afdelings-møde med kollegerne i direktionssekretariatet i dag. Hyggeligt at høre, hvordan hver især har indrettet sig. Kan begynde at mærke, at presset fra de første to uger omkring kommunikation er taget lidt af.

  Kommunen er som resten af samfundet ved at gå i påskeferie-mode. Alle venter på, at statsministeren holder pressemøde i dag eller i morgen.

Lørdag den 4. april

Brugte en times tid lørdag formiddag på en historie om, at Svendborg har brug for værnemidler. Det er vigtigt at formidle, at kommunen ikke er i panik, men som byens æresborger Mærsk McKinney-Møller formulerede det i sin tid 'rettidig omhu'. Den kunne medierne godt forstå.

Mandag den 6. april

Alt ånder 'fre’ og idyl', som vi siger på Fyn. Jeg brugte dagen på at forberede de 10-12 små medarbejder-historier, og jeg har en forventning om, at de vil blive fint modtaget. Kynisk kan jeg se, at alt hvad der har med kombinationen 'corona og folk der yder en indsats' at gøre, får fuld opbakning. Mon ikke, det også sker her?

Kommunen er som resten af samfundet ved at gå i påskeferie-mode. Alle venter på, at statsministeren holder pressemøde i dag eller i morgen. Her får vi formentlig et bud på, hvad der skal ske i Danmark efter påske.

Onsdag den 8. april

13. møde i kriseberedskabsgruppen handlede om den kommende åbning af skoler og daginstitutioner. Vi åbner først torsdag den 16. april.

Ellers en 'normal' på hjemmekontoret, som jeg nu kan se frem til at skulle bruge indtil den 10. maj. Men det generer ikke mig. Jeg har i nogle af mine tidligere jobs haft hjemmekontor, så jeg er vant til at sidde for mig selv.

Ellers fik jeg de sidste ting på plads før påsken. Jeg har vagten i påskeperioden. Men jeg satser på, at den bliver stille og rolig.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR