Kommuner når ikke ny affaldssortering i tide
Kommuner når ikke ny affaldssortering i tide
Borgerne i Danmark har udsigt til at skulle sortere deres affald i ni og senere ti forskellige typer, når de skal af med skraldet på villavejen eller i etageejendommen. Den nye og omfattende sortering af affaldet skulle egentlig gå i gang 1. juli. Men otte ud af ti kommunerne kan ikke nå at blive klar inden deadline og vil søge dispensation.
Det viser en undersøgelse blandt kommunerne fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum.
Regeringen og et politisk flertal på Christiansborg vedtog i juni sidste år, at danskerne fra 1. juli 2021 skal sortere deres affald i ni fraktioner senest til sommer.
Affaldet skal fremover opdeles og indsamles efter type, så madaffald, plastik, glas, metal, pap, papir, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald sorteres særskilt. Fra 2022 gælder det også tekstiler.
77 pct. vil søge dispensation
Men kommunerne mener ikke, at der har været tid nok til at gennemføre ændringerne.
- Kommunerne vil i den grad den grønne omstilling, og vi er store fortalere for at gøre vores affald til en ressource, der kan genanvendes. Men vi opererer også i en virkelighed, hvor vi skal have borgerne med, skaffe det rette materiel og undgå, at det bliver unødigt dyrt.
Og vi må konstatere, at den her politiske plan fra Christiansborg altså ikke kan klare mødet med virkeligheden i første omgang.
- Og vi må konstatere, at den her politiske plan fra Christiansborg altså ikke kan klare mødet med virkeligheden i første omgang, siger Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), der er formand for Miljø- og Forsyningsudvalget i kommuneforeningen, til Momentum.
77 procent af kommunerne oplyser, at de har søgt eller vil søge dispensation for fristen 1. juli.
Ifølge Dansk Affaldsforenings direktør, Mikkel Brandrup, er det især problemer med at skaffe nye beholdere og skraldebiler, der kan håndtere dem, der tager tid.
- Kommunerne vil rigtig gerne og gør alt, hvad de kan. Men der er noget planlægning og nogle demokratiske processer, der simpelthen ikke kan nås i tide, siger direktøren for Dansk Affaldsforening, der repræsenterer de kommunale affaldsselskaber, til Ritzau.
Halvdelen tidligst klar i 2023
En del kommuner peger ifølge Momentum på, at offentlighedsreglerne om høringer og reel borgerinddragelse ikke kan nås inden deadline.
Næsten halvdelen af kommunerne svarer, at de tidligst regner med at kunne være klar i første halvår af 2023.
På den baggrund anbefaler Kommunernes Landsforening, at fristen bliver udskudt til udgangen af 2023.
Kommunernes melding vækker undren hos miljøpolitisk chef i DI Karin Klitgaard. Kommunerne har vidst i årevis, hvad der var på vej, lyder det.
Den politiske aftale fra juni 2020 bygger på et EU-direktiv fra 2018.
- Derfor undrer det os, at man vil udskyde planen i så lang tid, siger hun.
Ifølge DI er det i praksis private virksomheder, der har fået opgaven med at indsamle affald i omkring 70 procent af kommunerne.
- Vores medlemmer siger, at de kan nå langt det meste inden for fristen. I nogle områder kan det tage lidt længere tid, men de kan nå det meste i år, hvis kommunerne ellers kommer i gang, siger Karin Klitgaard.
Miljøminister Lea Wermelin (S) skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at hun vil drøfte problemstillingen med partierne bag aftalen.
Nye tider på vej foran skraldespanden
- Fra 1. juli 2021 skal affald sorteres på samme måde i alle 98 kommuner. Det gælder, uanset om affaldet smides ud hjemme, i sommerhus eller på arbejdspladsen.
- Affaldet skal sorteres i ni typer: glas, pap, madaffald, metal, papir, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald.
- Fra 2022 skal også tekstiler sorteres særskilt.
- Piktogrammer skal hjælpe med at få placeret affaldet i det rigtige rum i containeren.
- Nogle slags affald kan gå i samme rum. For eksempel får tekstiler ikke et særskilt rum.
- Et almindeligt parcelhus skal have to til fire containere.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.