Kommuner kaster millioner efter graffiti-hærværk
Kommuner kaster millioner efter graffiti-hærværk
‘Brænd dit jobcenter’ står der med blå bogstaver i en smøge i Aarhus’ bymidte. Graffitien har været der i flere måneder og får nok lov at blive stående et stykke tid endnu. Hvis beskeden var spraymalet på en mur på Frederiksberg, havde kommunen for længst fået malingen skrubbet væk.
Kommuner prioriterer ulovlig graffiti vidt forskelligt. Det viser svar fra 11 kommuner med større byer, som Kommunen.dk har spurgt.
Kommunernes forbrug på rensning og forebyggelse af graffiti svinger mellem årlige millionbeløb ned til små 34.ooo kr. om året. København bruger af naturlige årsager mest med 9,5 mio. kr., mens Aarhus og Frederiksberg følger efter med budgetter i omegnen af 1,8 mio. kr.
Der må jeg bare sige, at det er verdens mest naive tænkning. For hvis der er et sted, hvor det er lovligt, så bruger man sin tid på at øve sig der.
All Remove er en af de virksomheder, de kommunale kroner ender hos. Virksomheden fjerner graffiti i omkring 50 kommuner og har 30 års erfaring på området.
Adm. direktør, Jess Nielsen, forklarer, at en konstant kommunal indsats er det bedste middel mod ulovlig graffiti. For hvis graffitien forsvinder igen og igen, fjerner det fornøjelsen for hærværksudøveren.
- Det batter noget at fokusere på graffitien. Grundlæggende handler det om at holde ved. Det nytter ikke, at en kommune prøver at gøre en indsats i et halvt eller et helt år og så tro, at man har fikset problemet. Det har man ikke. Man skal blive ved, siger Jess Nielsen.
Stigning i graffiti
Direktøren fortæller, at All Removes ansatte rapporterer om et boom i mængden af graffiti de seneste tre måneder under coronakrisen. Særligt indre by i hovedstaden er ramt.
- Der har været ekstra run på. Vores folk mærker, at der har været fritime. Her i coronatiden er der jo god plads og ro på gaden. Så er der tid til at hygge sig og male, for der er ikke så meget trafik, siger Jess Nielsen.
I større perspektiv ser det heller ikke ud til, at den ulovlige graffiti er på retræte.
- Vi ser ikke overordnet en nedgang i mængden af graffiti. Vi har faktisk set en lille stigning.
Naive kommuner
Et af midlerne mod hærværket er lovlige graffitimure, hvor graffitimalere dukker op med deres spraydåser og maler for at udvikle sin kunst og teknik. Flere kommuner har sådanne mure, og en af dem er Kolding, som oprettede den første lovlige mur tilbage i 1989.
Men sådanne løsninger har Jess Nielsen ikke meget tilovers for.
- Der må jeg bare sige, at det er verdens mest naive tænkning. For hvis der er et sted, hvor det er lovligt, så bruger man sin tid på at øve sig der. Sådan er det. Og hvor skal man så hen bagefter? Ja, et andet sted i hvert fald, siger han.
Når man fjerner graffitien ofte, fjerner man ligesom energien for at male der. Man kan ikke sige, det virker 100 pct. af gangene, men vi ser ofte, at det har en positiv effekt
Kommunen.dk har talt med den professionelle graffitimaler Eske Touborg, der omvendt mener, at murene virker rigtig godt, når de bruges ordentligt af kommunerne, og når der skabes synlighed og events omkring graffitien.
- Jeg tror på omfavnelse i stedet for, at man bare prøver at please dem. Ellers virker det måske omvendt. Se mulighederne i stedet for afgrænsningerne, siger Eske Touborg.
Så meget brugte kommunerne på at fjerne graffiti sidste år
Sorteret efter kr. brugt i 2019. Kommunen.dk skrev til en række kommuner med større byer og spurgte ind til deres indsats mod ulovlig graffiti. 11 svarede på henvendelsen.
København
2019: 9,5 mio. kr. (brugte mindre end forventet)
2020: 10,9 mio kr. (budgetteret)
Frederiksberg
2019: 1,8 mio. kr. (budgetteret)
2020: 1,8 mio kr. (budgetteret)
Aarhus
2019: 1,7 mio. kr.
2020: Ikke budgetteret, men forventer lignende udgift som 2019
Odense
2019: 700.000 kr.
2020: 700.000 kr. (fast pris hvert år)
Roskilde
2019: 380.936 kr.
2020: Ukendt, men regner med det samme som 2019.
Esbjerg
2019: 311.464 kr.
2020: Ikke fastlagt
Kolding
2019: 372.400 kr.
2020: 375.000 kr. (budgetteret)
Vejle
2019: 360.000 kr.
2020: 360.000 kr. (budgetteret)
Silkeborg
2018: 55.000 kr.
2019: ca. 360.000 kr. (mere end normalt grundet ekstra indsats i tunneller)
2020: ikke fastsat
Viborg
2019: 34.000 kr.
2020: ikke afsat penge specifikt til graffiti
Randers
Har ikke afsat penge til indsatser mod graffiti og har ikke overblik over forbrug i 2019.
Flere kommuner fjerner selv graffiti fra byinventar som bænke og offentlige mure. Her kan det være svært at vurdere, hvor mange kr. indsatsen koster, fordi rensning er en del af eksempelvis bypedellers daglige arbejde.
Men selvom Jess Nielsen fra All Remove synes, lovlige mure er en velmenende tanke, rådgiver han altid imod den.
- Vi har set eksempler på det i København, hvor der var meget graffiti uden for graffitimurene. For pludselig er der ikke plads på muren længere, og hvad gør man så? Man flytter sig en halv meter. Og så flytter man sig ti meter og maler der. Og på vej hjem prøver man lige sin nye teknik af, så får den også lidt nede på bagværket.
- De (graffitmalerne red.) synes jo bare, det er fint at man kan stå i dagslys i fred og ro og lære det, frem for at kravle rundt sene nætter, siger Jess Nielsen.
Både Jess Nielsen og Eske Touborg er dog enige om én ting: Kommuner slipper aldrig af med ulovlig graffiti.
- Nogle i miljøet mener, graffiti først er ægte, når den er malet ulovligt. Så uanset hvor mange initiativer, kommuner og virksomheder sætter i gang, vil en del af kulturen male ulovligt, siger Eske Touborg.
Gode råd
I Esbjerg har kommunen set sig nødsaget til at lukke en af de lovlige graffitimure. Graffitien spredte sig nemlig til omkringliggende kvarterer.
Den sydvestjyske kommune har til gengæld succes med en anden lovlig mur nær en skaterbane. Esbjerg brugte sidste år 311.000 kr. på at bekæmpe graffiti, og er på det seneste begyndt at opleve et fald i mængden af graffiti. Det har taget fem år at nå dertil.
Ifølge Jess Nielsen dokumenterer det, at en vedvarende indsatser virker.
- De fleste graffitimalere maler for at give udtryk for, at nu ejer de den her mur eller det her område. De har været her og sat deres tag eller lavet noget større malinger.
- Så når man fjerner graffitien ofte, fjerner man ligesom energien for at male der. Man kan ikke sige, det virker 100 pct. af gangene, men vi ser ofte, at det har en positiv effekt, siger direktøren og peger på Odense som et særligt godt eksempel.
Ulovlig graffiti er dog sjældent et problem uden for de helt store byer.
I Randers vurderer forvaltningen for eksempel, at graffiti ikke er et problem. Og samme melding lyder fra Viborg, hvor man kun brugte 34.000 kr. på at fjerne graffiti sidste år.
- Der er mange kommuner, der har udfordringer med graffiti. Men der er selvfølgelig også kommuner, der oplever så lidt, at der ingen grund er til at lave det store ståhej, siger Jess Nielsen fra All Remove.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.