Eske Touborg: Kommuner slipper aldrig af med den ulovlige graffiti
Eske Touborg: Kommuner slipper aldrig af med den ulovlige graffiti
- Nogle i miljøet mener, graffiti først er ægte, når den er malet ulovligt. Så uanset hvor mange initiativer, kommuner og virksomheder sætter i gang, vil en del af kulturen male ulovligt.
Det mener 24-årige Eske Touborg. Han er kunstner med speciale i spraydåser og har de seneste år sat sit præg på alskens vægge og mure rundt i landet. Han er bedst kendt for en række blå gavlmalerier af hajer, hvaler og fisk, men har også malet graffiti og udgivet flere bøger om emnet.
- Det fede ved spraydåser er, at malingen tørrer hurtigt, og at du kan male noget stort på kort tid. Men de gavlmalerier, jeg har lavet, har i princippet ikke noget med graffiti at gøre. De er egentlig kunst. Eller graffiti er også kunst, men når man siger graffiti, så handler det om bogstaver.
Det er jo ikke okay, at folk maler på andre folks ejendomme. Men jeg synes godt, det kan bidrage med noget til forskellige byer.
Eske Touborg forstår, at kommuner ønsker at komme den ulovlige graffiti til livs. Men han tror ikke, det lader sig gøre at slippe helt af med tags og throw-ups, som pryder vægge, tunneller og viadukter.
- Tænk på det sådan her: Hvis du nu sætter dig ned og planlægger, at du skal stjæle min cykel … så får du nok stjålet min cykel! Altså hvis det er en decideret mission for dig i livet at stjæle min cykel, så skal det nok lykkes for dig på et eller andet tidspunkt, siger han.
Sådan er det også med ulovlig graffiti.
Han kalder det en egosport. For graffiti handler om at få sit navn eller værk op flest steder og ud på bedst mulig vis, så man bliver lagt mærke til af andre i miljøet. Og jo flere, der kender dit værk eller tag, jo større er du.
- Du skaber dig et ’jeg’ med dit tag, som er et alias. Og det er kun dig og måske dine tætteste venner, der kender det, siger Eske Touborg.
Mal selv - før andre maler
Eske Touborg vil helst undgå at lyde negativ, når han taler om graffiti. For han er meget passioneret omkring spraymalingen.
Selv maler han udelukkende på lovlig vis. Og noget tyder på, at han er god til det. Ofte bliver han hyret til at dekorere vægge og mure med street art eller graffiti. Det sker blandt andet som led i at bekæmpe den ulovlige graffiti:
- Noget, jeg har arbejdet meget med fx med Aarhus Kommune og flere virksomheder, er, at hvis du har nogle store vægge, som bliver udsat for graffiti, så hjælper det stort set altid at male noget fedt på dem.
For hvis en stor væg er tom, maler folk graffiti på den. Det kan være mure på fabrikker eller kommunale ejendomme, som er let tilgængelige, og hvor det tomme kanvas nærmest frister til at finde dåserne frem og tage på besøg i ly af mørket.
- Men så snart der kommer et gavlmaleri eller et piece (stort, tidskrævende graffiti red.), giver det lidt respekt. For hvis man laver graffiti på det, så maler man jo over et kunstværk, og det er noget, man helst ikke gør, siger Eske Touborg.
Graffitimiljøet har flere uskrevne regler, som bliver fulgt i vid udstrækning (selvom der selvfølgelig er undtagelser). En af de mest udbredte er, at man ikke maler over tidskrævende værker, og at man undgår private husmure.
Bidrager til byen
Flere kommuner har introduceret lovlige graffitimure, hvor det er helt fint at smutte forbi og udtrykke sig med spraymaling. Tiltagene virker ofte, men de skal også føres ordentligt ud i livet, for at de får effekt, mener Eske Touborg.
- Jeg tror på omfavnelse i stedet for, at man bare prøver at please dem. Ellers virker det måske omvendt. Se mulighederne i stedet for afgrænsningerne.
Han mener, man skal passe på med at gemme de lovlige mure væk i en skov eller en baggård. Så ryger pointen med, at malerne gerne vil føle sig set.
I stedet foreslår Eske Touborg, at kommuner tænker lovlige graffitimure ind i offentlige byggeprojekter eller laver årlige events rundt om murene, hvor man fx hyrer graffitimalerne til at lave workshops.
Jeg ser nok på graffiti med andre øjne end dem, der ikke har kendskab til det. Jeg ser fx teknikkerne, der bliver lavet, når jeg kigger på et tag. Og der er sindssygt mange graffitimalere, som er vanvittigt dygtige til deres håndværk.
- Jeg tror ikke rigtig på de der oneliner råd. Det er ikke nok at stille en enkelt mur til rådighed. Man er nødt til at snakke med nogle med fingeren på pulsen i lokalmiljøet. Og få kørt nogle fede kunst og kulturprojekter op, siger han og fortsætter:
- Dem jeg kender, der har malet meget ulovlig graffiti, er kreative folk, der lige så godt kunne have kastet deres kærlighed over at lave en lokal festival eller noget lignende. Men det var der måske ikke penge eller mulighed for. Derfor er det så vigtigt stadig at lægge penge i kultur og ungdomskultur.
Uden for kontrol
Eske Touborg slår fast, at han ikke blåstempler ulovlig graffiti:
- Det er jo ikke okay, at folk maler på andre folks ejendomme. Men jeg synes godt, det kan bidrage med noget til forskellige byer. Det giver noget, at det hele ikke er så hvidt og pænt og rent. I dag bliver alt styret af regler, men her er noget, der ikke kan kontrolleres.
Graffitimalere er kreative mennesker, og mange finder arbejde i kreative brancher - som tatovører eller grafisk designer.
Det er et overset aspekt, mener Eske Touborg.
- Det første, man får af vide, når man står med en spraydåse i hånden, er noget i retningen af: ’Nå men, så er du nok nede og male på togene om natten’. Der er skabt en historie omkring graffitimalere. Og den er jo altid lidt sjov at prøve at bryde med. For jeg synes, der bliver fokuseret på det dårlige.
Derfor mener Eske Touborg, at kommuner måske skal nudge mere i en positiv retning.
- Jeg ser nok på graffiti med andre øjne end dem, der ikke har kendskab til det. Jeg ser fx teknikkerne, der bliver lavet, når jeg kigger på et tag. Og der er sindssygt mange graffitimalere, som er vanvittigt dygtige til deres håndværk.
Kommunen.dk sætter fokus på kommuners indsats mod graffiti i en artikelserie over de kommende uger. Har du inputs og idéer, skriv da til [email protected].
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.