K-spidser er klar –både hvor partiet er det store og det helt lille
K-spidser er klar –både hvor partiet er det store og det helt lille
I optakten til KV17 står det p.t. klart, at i et dusin kommuner kommer der under alle omstændigheder en ny borgmester til. Denne periodes borgmester har enten trukket sig eller er blevet fravalgt, hvilket gælder 8 fra V, 3 fra S og den enlige SF-borgmester, men ingen af de nuværende 13 konservative borgmestre, hvor de 9 officielt er udpeget til at forsøge at holde skansen og flere er på vej hertil. Ved KV13 var partiet spået et katastrofevalg, og mandatmæssigt gled Konservative fra 262 mandater ved KV09 ned til 205 pladser ved KV13. Alligevel lykkedes det K som tredjestørste borgmesterparti at gå frem fra 12 til 13 ud af 98 borgmestre, deraf Gentofte og Vallensbæk med absolut flertal. Netop i dé to hovedstadskommuner er hverken veteranen Hans Toft eller den nyere Henrik Rasmussen endnu udpeget til KV17.
Det er derimod Jørgen Glenthøj i højborgen Frederiksberg, hvor partiet ved KV13 gik fra 12 til 10 pladser og er konstitueret med R, V og LA. Næststørst i byrådet er S med 4 pladser, hvor Katrine Lester er blevet afløst af Michael Vindfeldt som spids, mens De Radikale, der sidst gik frem fra 1 til 2, nu igen har tidligere MF og rådmand Lone Loklindt på listen. Også V og LA kan i forvejen præsentere lokalpolitikere kendt fra folketingsarbejdet i form af Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl, mens MF Mai Mercado (K) netop har forladt byrådet for at blive minister.
I Hørsholm er den siddende borgmester siden 2010 Morten Slotved også udpeget igen. K sidder på 8 af 19 pladser og er med et 12-7-flertal konstitueret med R, Borgerlisten og S. Her har borgerne årtiers erfaringer med K-borgmestre - på nær Uffe Thorndahls løsgængerstatus i nogle år har der været en ubrudt række af K-borgmestre siden 1970. Næststørste parti er V med Annette Wiencken som spids igen. Bemærk, at hverken V eller LA er med i konstitueringen med den nye regeringspartner på landsplan.
Det samme gælder Viborg, hvor Torsten Nielsen er klar igen. Han overtog roret, da Søren Pape rykkede til det landspolitiske centrum, og han udfordres ved KV17 af tre stærke kandidater, Ulrik Wilbek (V) fra det største parti, Per Møller Jensen (S) fra det næststørste og så viceborgmester Jens Rohde, der sprang fra V til R og overfor TV MIDTVEST har erklæret, at han er parat til at agere kongemager for den, der gør ham til kronprins. Lige nu sidder K på magten på det snævrest mulige flertal - med støtte fra S og SF. Det hører dog med til billedet, at S og V godt kan lave rav i den sammen: De to partier overtog i år styringen af budgetforhandlingerne, mens Torsten Nielsen måtte se til fra sit kontor.
I Køge har K ikke haft styringen så længe. Borgmester og mangeårig bankmand Flemming Christensen sad fra KV05 i opposition indtil KV13, hvor det er lykkedes at vippe Socialdemokratiet af pinden efter 92 års styre - senest i form af Marie Stærke (S). K gik tilbage fra 4 til 2 pladser, men det lykkedes den nu 72-årige Flemming Christensen at vinde de andre partiers tillid, og i dag står alle partier bag ham undtagen S med 7 mandater. Han stiller op igen, og den borgerlige fløj har derudover teknik- og miljøudvalgsformand Mette Jorsø (V) som ny V-spids, mens S igen stiller med Marie Stærke, der var landets yngste borgmester i den første af sine to perioder 2007-2014.
I Lyngby-Taarbæk er endnu en af de nye K-borgmestre udpeget igen: Sofia Osmani. Her blev en lang række af K-borgmestre siden 1970 afbrudt af Søren P. Rasmussen (V), der ved KV09 fik en mangeårig S-K-alliance til at smuldre. Osmani placerede sig ved KV13 centralt, da hun og hendes parti gik frem fra 4 til 5 pladser og fik støtte fra S, SF og LA med en konstituering på 13-8. V, DF, R og EL står udenfor. Lyngby-Taarbæk har tradition for hede valgkampe, hede konstitueringsfaser og heftige debatter - og denne gang kommer Osmani op imod Simon Pihl (S) og Søren P. Rasmussen (V) - der hver især borger for en kontant stil. Netop K, S og V har lige mange pladser: 5.
I to kommuner har forbigåelse som spidskandidat fået garvede K-politikere til at forlade partiet. I Esbjerg sad udvalgsformand Henrik Vallø på det enlige K-mandat - og forlod partiet, da medlemmerne i stedet ønskede 34-årige May-Britt Andersen. I Skanderborg var der et lignende mønster, da Jan Krogh Rasmussen efter 27 år som konservativ kommunalpolitiker blev vraget som spids til fordel for Thomas Cordtz. Jan Krogh har nu meldt sig ind i Socialdemokratiet, som han længe har støttet i konstitueringer og dagligt byrådsarbejde. Han efterlader K uden byrådspladser - og vil nu søge opstilling for S ved KV17. :
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.