Kommunen.dk
MENU

Han fortæller, hvordan vores kære kommer hjem

Erik Brøgger Rasmussen er manden, der fortæller, hvordan vores familie og venner kommer hjem fra lande, hvor lufthavne og grænser lukker på stribe.

Han fortæller, hvordan vores kære kommer hjem

Erik Brøgger Rasmussen er manden, der fortæller, hvordan vores familie og venner kommer hjem fra lande, hvor lufthavne og grænser lukker på stribe.
Erik Brøgger Rasmussen er blevet et hjemmevandt ansigt fra de næsten daglige pressemøder i de seneste uger. Her står han skarpt med en sløret udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forgrunden.
Erik Brøgger Rasmussen er blevet et hjemmevandt ansigt fra de næsten daglige pressemøder i de seneste uger. Her står han skarpt med en sløret udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forgrunden.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

- Verden er faktisk fuldstændig lukket. Og vejen til Danmark er praktisk taget lukket.

Stemmen er blevet en smule hæs. Og slipset, der på de første par pressemøder sad stramt bundet i kraven, er forsvundet. Nu erstattet af en mønstret skjorte under en mørk blazer. 51-årige Erik Brøgger Rasmussen er på kort tid gået fra ukendt embedsmand til et ansigt, man ville vende sig om efter på gaden.

Siden coronakrisens begyndelse har han med rolig og gravalvorlig fremtoning stået skulder ved skulder med statsministeren, Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, sundhedsministeren og rigspolitichefen på talrige pressemøder.

Hans titel er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice. Det betyder, at han er den, der står i spidsen for statens samarbejde med danske ambassader og konsulater verden over. Normalt handler hans arbejde om at hjælpe danske statsborgere, som bor eller opholder sig i udlandet. Den opgave er nu vokset voldsomt.

Men Erik Brøgger Rasmussen er også solidt klædt på til jobbet.

En mand med et mantra

Igennem sin snart 30-årige karriere har han lystret 19 forskellige arbejdstitler i internationale sammenhænge. Han arbejdede på ambassader i Ghana, Polen og Zimbabwe og har derudover haft job i lande/områder som Palæstina, Thailand og Belgien. Han har ikke mindre end 11 stillinger bag sig alene i Udenrigsministeriet.

Kort sagt: en mand af verden.

- I skal vide alle sammen, at vi er på jeres historie, vi er på jeres sag. Der er ingen, der bliver glemt, sagde Erik Brøgger Rasmussen på et pressemøde i fredags.

  Jeg insisterer på at holde min døgnrytme, så jeg kan gå hjem og sove de normale timer, så jeg ikke brænder ud.

Han forsøger at indgyde ro og tillid til statens hjælp. Og man mærker alvoren og en lille smule ærgrelse i hans stemme, når han gang på gang beretter om, hvordan verden lukker sig i coronakrisen.

I begyndelsen stod han med forskellige kort og pegede på, hvilke lande der var røde, orange eller gule for at markere, om man måtte rejse dertil. Nu er alle lande praktisk taget røde, for ministeriet fraråder alle unødvendige rejser til udlandet.

- I skal komme hjem. Nu!, gentager Erik Brøgger Rasmussen på pressemøde efter pressemøde, og det virker som om, at ordene ’kom hjem’ efterhånden er blevet et mantra for direktøren.

Døgndrift

I øjeblikket arbejder Udenrigsministeriets Borgerservice på højtryk for at hente strandede danske statsborgere hjem. Man har arrangeret enkelte særfly, og ellers opstøver ministeriet tomme pladser på fly til Tyskland, Holland eller andre nærliggende lande, hvor danskere kan komme tættere på kongerigets grænser.

- De få danskere, der endnu ikke har forstået det: Hvis man har mulighed for at komme hjem. Så kom hjem, sagde Erik Brøgger Rasmussen på et pressemøde i fredags.

200 medarbejdere i Udenrigsministeriets Borgerservice sidder på opgaven med at hjælpe danskerne hjem fra verdens brændpunkter. Medarbejderne har vagter fordelt over alle døgnets 24 timer for at akkommodere verdens tidszoner. Når de spiser, sidder de spredt i ministeriets kantine i et zig-zag mønster for ikke at komme for tæt på hinanden.

Imens prøver direktøren at holde sig ovenvande.

- Jeg insisterer på at holde min døgnrytme, så jeg kan gå hjem og sove de normale timer, så jeg ikke brænder ud, sagde Erik Brøgger Rasmussen for nylig til Djøfbladet.

Hele krisen stiller også nye krav til ham. På mange måder er han blevet udenrigsministeriets primære talerør i disse uger. Måske mere end udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er det.

Han er dog ikke fremmed i at udtale sig til pressen. I sine tidligere jobs er han ofte blevet citeret i medierne, og kort før coronakrisen var han ude og fortælle om, hvordan Udenrigsministeriet skulle blive grønnere i forhold til klimaet.

Vanskeligst i Peru

- Nogle danskere synes, det er sjovt at trekke i Himalaya. Det kan jeg godt forstå. Men kom hjem. Det er ikke sjovt at falde og brække et ben, hvis sundhedssystemet er brudt fuldstændig ned, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Han nævner ofte, at han ved, hvor rart det kan være i det pågældende land, hvor danskere er strandet. For han har som regel selv været der.

Staten betaler ikke for de strandede danskeres billetter hjem. Men den hjælper med at arrangere hjemrejsen så vidt muligt.

Det værste har dog været at få danskere ud af Peru. Der findes ingen dansk ambassade i landet, og søndag var 274 danskere strandet der. Nu tyder alt på, at det er lykkedes at arrangere et særfly, som henter dem, der kan nå til hovedstaden Lima, hjem igen på torsdag d. 2. april.

Og til alle de andre, der sidder i tomme lufthavne eller på hoteller, der snart drejer nøglen om og kyler dem på gaden, siger Erik Brøgger Rasmussen beroligende:

- Jo, I skal nok komme hjem.

Blå bog

Født den 3. juni 1968, 51 år

Uddannelse

1994                 Cand.polit., Københavns Universitet

1991                 Ollerup Gymnastikhøjskole

1990                 Bachelor i Økonomi, Københavns Universitet

Ansættelser

2019 - nu
Direktør for og organisation og borgerservice, Udenrigsministeriet

2018 - 2019
Kontorchef (fungerende), IT-kontoret, Udenrigsministeriet

2017 - 2018
Kontorchef, Økonomikontoret, Udenrigsministeriet

2016 - 2017
Kontorchef, Udviklingspolitik og -finansiering, Udenrigsministeriet

2015 - 2016
Kontorchef, Udviklingsfaglig Tjeneste, Udenrigsministeriet

2013 - 2015
Repræsentationschef, Ambassadekontoret, Harare, Zimbabwe

2013
Repræsentationschef, Repræsentationskontoret, Ramallah, Palæstina

2010 - 2013
Souschef, Ambassaden, Warszawa, Polen

2008 - 2010
Souschef, Udviklingspolitisk kontor, Udenrigsministeriet

2007 - 2008
Chefkonsulent, Udviklingspolitisk kontor, Udenrigsministeriet

2005 - 2007
Fuldmægtig, Udviklingspolitisk kontor, Udenrigsministeriet

2002 - 2005
1. ambassadesekretær, Ambassaden, Accra, Ghana

2001 - 2002
Fuldmægtig, Kontoret for FN og Verdensbanken, Udenrigsministeriet

1999 - 2001
Fuldmægtig, Kontoret for Vestafrika, Udenrigsministeriet

1999
Fuldmægtig, Naboskabsprogrammet, Udenrigsministeriet

1997 - 1999
Junior Professional Officer, UNDP Thailand

1996 - 1997
Junior Professional Officer, UNDP Guyana

1994 - 1996
Fuldmægtig, Internationale forhold, Landbrugs- og fiskeriministeriet

1993
Koordinator, Teknologivurdering, Europaparlamentet, Bruxelles, Belgien

Kilde: Udenrigsministeriet

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR