Manden i blåt bag Mette
Manden i blåt bag Mette
Det er ikke mere end en måned siden, Justitsministeriet kunne meddele, at man havde ansat en ny rigspolitichef. Thorkild Fogde var hans navn. Måske kender du ham efterhånden. Han er nemlig den, som gang på gang har bedt os om at blive hjemme og trodse solens lokkende stråler i større forsamlinger.
Han havde ikke mere end lige sat sig for bordenden 1. marts, inden han blev kastet ud i den største krise i mands minde: coronakrisen.
Pressemøde efter pressemøde står 54-årige Thorkild Fogde ved siden af statsminister Mette Frederiksen (S), svarer på vores spørgsmål og taler med store bogstaver: Bliv hjemme, siger han. Hold afstand, siger han. Pas på hinanden, siger han. Og danskerne retter ind. I hvert fald lader et decideret udgangsforbud vente på sig indtil videre.
På nogle af de første pressemøder havde han jakkesæt på. Nu er det skiftet ud med den politilyseblå skjorte, for beskeden er alvorlig, og 'afstand' er måske blevet et af hans mest brugte ord.
- Jeg er nødt til at sige det for alvor nu, for det er alvorligt. Man skal ikke samles - heller ikke udenfor - i den nuværende situation. Smitten spreder sig i samfundet, og vi er nødt til at insistere på, at befolkningen tager det alvorligt. Hold to meters afstand fra personer, som du ikke deler husstand med, har han blandt andet sagt.
Blå bog
Født 18. juli 1965 i Nørre Nissum
Uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet, 1991
2020-nu Rigspolitichef
2017-2020 Direktør, kriminalforsorgen
2013-2017 Politidirektør, Københavns Politi
2012-2013 Politidirektør, Rigspolitiet
2009-2011 Politidirektør, Nordsjællands Politi
2004-2009 Afdelingschef, Justitsministeriet
Kilde: Justitsministeriet
Fortid i Kriminalforsorgen
Han står ofte bag ved eller ved siden af statsministeren sammen med en række andre personer, som ingen eller i hvert fald meget få danskere kendte navnene på for en måned siden. Det gør vi nu.
Thorkild Fogde kom til Rigspolitiet efter tre år som direktør i Kriminalforsorgen, og han tog over efter dansk politis grand old man Jens Henrik Højbjerg.
Både fra sin tid som politidirektør i København og for Kriminalforsorgen er han vant til mediernes søgelys. Dengang stod Københavns Politi over for ansættelsesstop og skulle skære 200 ansatte over to år, og Kriminalforsorgen havde ry for sit dårlige arbejdsmiljø blandt fængselsbetjente. Det skyldes blandt andet en faktisk god nyhed: Kriminaliteten er faldende. Til gengæld bliver den hårdere.
I 2018 sagde han i et interview med Kristeligt Dagblad, at et opgør med parallelsamfund og ghettoer er vigtigt, for fængslerne påvirkes af de forskydninger, der er i samfundet.
- Der er en forrået gruppe af bandekriminelle og radikaliserede, som ikke ønsker at tage værdierne i samfundet til sig. De ønsker ikke dialog med personalet. De vil fjerne sig fra os, sagde han til avisen.
Lige nu er Thorkild Fogeds opgave en anden. Han skal være med til at hindre coronavirusset i at sprede sig i Danmark med en fart, som vi ser i Spanien og Italien. Han skal holde os sikre.
Hans Facebook-profil afslører, at han kan lide at løbe. Han kan også godt lide vintergækker og rejser. Men allerbedst kan han lide sommeren. Og når den kommer, er verden forhåbentlig tættere på normal igen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.