Kommunen.dk
MENU

Grønne millioner skal sikre endnu mere fjernvarme

Med en ny politisk aftale sikres flere penge til fjernvarmepuljen i år og næste år, så flere kuldsejlede fjernvarmeprojekter kan blive til virkelighed.

Grønne millioner skal sikre endnu mere fjernvarme

Med en ny politisk aftale sikres flere penge til fjernvarmepuljen i år og næste år, så flere kuldsejlede fjernvarmeprojekter kan blive til virkelighed.
  Finansminister Nicolai Wammen, miljøminister Magnus Heunicke, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagard og flere partier præsenterede mandag en aftale om penge til en grøn fond. Der er blandt andet penge på vej til flere fjernvarmeprojekter.
  Finansminister Nicolai Wammen, miljøminister Magnus Heunicke, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagard og flere partier præsenterede mandag en aftale om penge til en grøn fond. Der er blandt andet penge på vej til flere fjernvarmeprojekter.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Da regeringen sammen med SF, De Konservative, Enhedslisten og De Radikale mandag præsenterede en aftale om udmøntningen af fem milliarder kroner i en grøn fond, stod det klart, at det ikke var alle prioriteringer, de var lige enige om.

Men især et punkt i aftalen blev fremhævet af alle partier uden forbehold.

Nemlig at afsætte samlet 465 mio. kr., så flere danske hjem kan få varmen uden at bruge naturgas.

Pengene går til en forhøjelse af fjernvarmepuljen, hvor selskaber kan søge tilskud til fjernvarmeprojekter rundt om i landet.

Der afsættes 265 mio. kr. i år og 200 mio. kr. i 2025.

- Med grøn dansk fjernvarme i radiatorerne gavner vi både klimaet og danskernes husholdningsbudget, siger finansminister Nicolai Wammen (S). 

I de senere år har mange boligejere udskiftet det gamle naturgasfyr med fjernvarme.

Udskiftningen fik ekstra fokus og fart på efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022, hvor der kom tårnhøje gaspriser og et stort politisk ønske om at gøre Europa uafhængig af russisk gas.

Fjernvarme hos næsten to millioner

Sidste år kom 40.000 nye fjernvarmeforbrugere til, så fjernvarmen nu bruges i over 1,9 millioner boliger - eller tæt på syv ud af ti i landet.

Der var i forvejen sat 150 mio. kr. af i fjernvarmepuljen i år. Men fjernvarmeselskaberne havde søgt tilskud for 400 mio. kr..

Det afsatte beløb svarer altså nogenlunde til de ansøgninger, der ikke fik penge i første omgang, fremhæver Kim Mortensen, direktør i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

Ifølge aftalen kan alle, der forgæves har ansøgt om midler i år, få støtte, hvis de lever op til kriterierne.

- Nu kan vi få ro om udbygningen af fjernvarme alle de steder, hvor fjernvarmeselskaberne og boligejerne har stået i uvished om, hvorvidt de kunne sende gasfyret på pension eller ej, siger Kim Mortensen i en kommentar til aftalen.

Der kan gives op til 20.000 kroner per konvertering af olie- og gasfyr fra puljen.

Aftalen om den grønne fond blev mandag kaldt "en grøn romkugle", fordi den er sammensat af en række initiativer på forskellige områder.

Der sættes blandt andet penge af til at rense gammel jordforurening og fjerne PFAS, til klimatilpasning af danske hjem og til at rejse mere skov.

50 øre mere for en liter diesel

Partierne er også enige om at hæve dieselafgiften med 50 øre per liter fra 2025.

Der kompenseres ved midlertidigt at sænke udligningsafgiften, som er en tillægsafgift, som ejere af dieselbiler betaler.

- Du kan mærke det ved, at det bliver lidt dyrere ved standeren. Til gengæld bliver din løbende betaling for at have en bil lidt mindre de første par år, siger klimaminister Lars Aagaard (M).

Som en del af aftalen er der også sat penge af til grøn omstilling af landbruget i form fremme af metanreducerende foder. Altså foder, der skal give køer mindre luft i maven og dermed sænke CO2-udledningen.

Frem mod 2030 er der øremærket 518 mio. kr. til det formål - heraf 146 mio. kr. i år.

Den del af aftalen forudsætter dog, at der er fundet en "samlet klimaløsning for landbruget" eksempelvis i forbindelse med de grønne trepartsforhandlinger, der er i gang i øjeblikket.

Varmt vand giver lune radiatorer

  • Fjernvarme er den mest udbredte opvarmningsform i danske husstande. Det bruges i to ud af tre boliger i landet.
  • Det fungerer ved, at varmt vand fra et anlæg via rør sendes ud til boliger og giver varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne.
  • Vandet varmes op på forskellige måder. For eksempel ved afbrænding af affald, biomasse eller overskudsvarme fra industrien.
  • Omkring 1,9 millioner danske husstande får fjernvarme gennem mere end 60.000 kilometer fjernvarmerør.
  • Modsat elnettet og gasnettet er fjernvarmenettet ikke et samlet net, der forbinder hele Danmark.
  • Der er omkring 350 fjernvarmeselskaber i landet, der leverer fjernvarme i lokale områder. For eksempel en eller flere byer.
  • Selskaberne må ikke tjene penge og ejes stort set alle sammen af kunderne.

Kilder: Dansk Fjernvarme, Bolius.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR