Kommunen.dk
MENU

Flygtningepres giver ældre pædagoger comeback

Mangel på hænder er et problem, når en stabil hverdag skal sikres for ukrainske børn. Nu melder hundredvis af pensionerede pædagoger sig klar til at hjælpe.

Flygtningepres giver ældre pædagoger comeback

Mangel på hænder er et problem, når en stabil hverdag skal sikres for ukrainske børn. Nu melder hundredvis af pensionerede pædagoger sig klar til at hjælpe.
De mange fordrevne børn fra Ukraine skaber et pres på systemet. Og nu melder en lang række pædagoger, som ellers var gået på pension, sig klar til at hjælpe.
De mange fordrevne børn fra Ukraine skaber et pres på systemet. Og nu melder en lang række pædagoger, som ellers var gået på pension, sig klar til at hjælpe.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix
29. apr. 2022
RITZAU

Der er indtil videre givet ophold i Danmark til over 9.000 ukrainske flygtninge efter særloven. 40 pct. af dem er børn, og mange af dem skal have adgang til skoler og daginstitutioner i Danmark.

Det skaber et pres på systemet. Og nu melder en lang række pædagoger, som ellers var gået på pension, sig klar til at hjælpe, oplyser pædagogernes fagforening, Bupl.

Konkret er der tale om flere end 600 pensionerede pædagoger. De har meldt sig til en jobbank, efter Bupl for få dage siden sendte breve ud og bad om hjælp.

Tallet vækker stor glæde hos Birgitte Chemnitz Rødsgaard. Hun er direktør for pædagogernes a-kasse, Bupl-A, som står for driften af jobbanken. Rødsgaard fortæller i en pressemeddelelse fra Bupl, at opgaven bliver stor:

- 600 pædagoger har meldt sig allerede nu. Det er et antal, hvor det virkelig vil kunne gøre en forskel og nytte noget for kommunerne. I lyset af den store pædagogmangel står de med en kæmpe opgave foran sig, siger hun.

Kommunerne mangler i forvejen hænder

Det mener Bupls formand, Elisa Rimpler, også. Kommunerne skal oprette modtagespor og mangler i forvejen i høj grad hænder:

- De (pædagogerne, red.) kan gøre en helt konkret forskel for børn, som har oplevet krig og traumer og har brug for en stabilitet. De har forudsætningerne for at skabe de rette rammer, siger Elisa Rimpler.

Hun understreger, at det vil være nødvendigt, at også ukrainere, der kommer til landet, kan hjælpe til. Blandt andet fordi der er en sprogbarriere for de ukrainske børn.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er børne- og undervisningsminister, har tidligere understreget, at den største udfordring med de ukrainske børn hverken er penge eller bygninger.

Det er derimod netop manglen på hænder.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi har et meget stort behov for, at alle, der overhovedet har kræfter til det og har enten pædagogisk eller lærerbaggrund, rigtig gerne må melde sig under fanerne.

- Det gælder både pensionerede pædagoger og lærere, men også studerende, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde mandag.

Også behov for særlige kompetencer

Så hjælpen er kærkommen. Elisa Rimpler understreger dog, at indsatsen med at få pensionerede pædagoger tilbage i arbejde ikke kan stå alene.

- Det er klart, at ikke alle pædagoger har kompetencer omkring krigstraumer. Derfor har vi brug for hjælp, siger hun.

Bupl opfordrer endnu flere til at melde sig til jobbanken for at løse den store opgave.

Et bredt politisk flertal har aftalt, at børnene ikke nødvendigvis skal undervises på dansk. Folkeskoleloven og dagtilbudsloven fraviges for en periode, så børnene kan få en hverdag, hvor der tales ukrainsk eller engelsk.

Så mange ukrainere har søgt om ophold

* I Danmark kan ukrainske flygtninge søge om ophold efter en særlov.

* Det har 24.888 gjort. 9.040 har fået opholdstilladelse. 40 pct. af dem - 3.616 - er børn, viser tal trukket den 27. april.

* Regeringen arbejdede kort efter Ruslands invasion af Ukraine med et skøn på, at cirka 20.000 flygtninge kunne komme til Danmark. Senere blev tallet opjusteret til 100.000. Det er dog behæftet med stor usikkerhed.

Kilde: Udlændingestyrelsen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR