Lige så unge og smarte som Alternativet
Lige så unge og smarte som Alternativet
Køen til pølsevognen er gået i stå.
- Skal vi virkelig alle sammen nå at fryse røven af?, brummer en ældre herre halvt spøgende, halvt alvorligt. Dampen står ud af munden på de tre piger bag ham. De smiler og vender hurtigt tilbage til at sende snapchats med opfordringer til at stemme rødt.
Socialdemokratiet slår sig op på at være bredt favnende. ‘Alt det vi har sammen’ er partiets slogan i hovedstaden, og til det røde partis valgfest i Amager Bio står unge DSU’er side om side med garvede partistøttere, mens fadøllen skænkes, og hotdogs deles ud.
Valgstederne er lige ved at lukke, og stemningen er fortrøstningsfuld. Der bliver hilst, krammet, og en enkelt kvinde begiver sig ud i en boogie-vals, selvom folk står klemt op og ned ad hinanden. De færreste kigger op på live billederne af valgresultaterne fra de mindste kommuner, og spørger man rundt i krogene, virker der til at være tro på et godt resultat.
Men flere steder snakkes der om Alternativet. Det nye parti, der med sin grønne profil og anderledes politiske profil appellerer til unge og vælgere i storbyerne. Særligt ovenpå sagen om Amager Fælled Parken, hvor flere eksperter har forudset, at Socialdemokratiet kan tabe vælgere til den nye i klassen. Det er noget både de lokale byrådskandidater - og Folketingsmedlemmer - er opmærksomme på.
- Vi har ikke været gode nok til at vise, at vi også er bevidste om vores miljø. Selvom vi i nationalpartiet og i København har haft grønne tiltag, så har sager som diskussionen om Amager Fælled, og det at vi ikke fik lavet betalingsringen, nok betydet at Alternativet lettere har kunnet brande sig som det grønne parti. Miljøet fylder meget hos unge vælgere, så det er noget vi skal gøre bedre, siger MF’er Lars Aslan Rasmussen.
Plads til unge
Der går ikke længe, før den feststemte diskomusik bliver skruet ned. Formand Mette Frederiksen træder ind gennem menneskemængden og op på den rosenrøde talerstol. Hun takker de fremmødte for deres støtte, og særligt hendes henvendelse til DSU får en god modtagelse fra de unge.
I vores parti har vi en anden erfaring og evne til at samle kredse rundt i landet.
Og når man kigger rundt til festen, lægger man mærke til de unge ansigter på mange af kandidaterne og støtterne. Et af dem tilhører Janus Winther, der går i 2.G og har været aktiv under valgkampen for Socialdemokraterne.
- Jeg synes, at Socialdemokratiet gør det rigtig godt i København. De arbejder for den brede politik, der kommer de fleste til gavn. Både byens ældre og unge, hvilket jeg synes er virkelig vigtigt. Derfor har jeg været med til at støtte op om valgkampen, siger Janus Winther, mens hans kammerater planlægger, hvor festen skal flyttes hen senere på aftenen.
Han synes ikke, at Socialdemokratiet er et kedeligt parti. Derimod ser han dem som nogle, der tager ansvar og har plads til alle.
- De får tingene til at ske i stedet for at sidde med armene over kors. Og så føler jeg at det er et parti, der vil have alle med. Lige meget hvem de er, eller hvor de kommer fra. Og det er jeg altså ikke den eneste person under 25 der mener, siger han.
Simon Strange har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2006. Han er ikke overrasket over at se så mange unge til valgfesten.
- København er en kommune med mange unge tilflyttere, og jeg synes, vi er gode til at tiltrække stærke, unge kandidater og unge vælgere. Det kan godt være, at Alternativet virker smartere, men de er også et ungt parti. De taler ‘gadens sprog’ så at sige, og vi er jo et af de gamle, støvede partier. Derfor er det meget godt, at vi får nogle unge kandidater ind, der ikke er så stive og politiker-agtige, siger Simon Strange.
Et parti der rykker
Flere af gæsterne, unge som gamle, bruger tiden mellem Mette Frederiksens og Frank Jensens taler til at studere de foreløbige resultater på storskærmen. Den røde farve vinder frem på mediernes grafikker, tabte borgmesterposter ser ud til at blive vundet tilbage, og smilene bliver oppe lidt endnu. Ifølge næstformand i Socialdemokratiet, Mogens Jensen, har partiet lært meget af det halvdårlige resultat under kommunalvalget i 2013 og forsøgt at forberede sine kandidater bedre.
- Vi har gjort meget for at arbejde med vores partifæller ude i kommunerne. Mange af dem er blevet klædt bedre på til dette valg og kan trække på erfaringerne fra det forrige. Det tror jeg har haft betydning for de resultater, vi nu kigger på, siger han.
Alternativet taler ‘gadens sprog’ så at sige, og vi er jo et af de gamle, støvede partier.
Han giver Lars Aslan Rasmussen og Simon Strange ret i, at Socialdemokratiet ikke virker nyskabende i forhold til Enhedslisten eller Alternativet, men at det også kan være en styrke.
- I vores parti har vi en anden erfaring og evne til at samle kredse rundt i landet. Nogle kan man også spørge, om et parti som Alternativet fortjener den store opmærksomhed, som de får fra medierne. Der bliver skrevet en masse om politiske laboratorier, hvor 16 personer kommer og finder på politiske idéer. Når vi skal udvikle ny politik, har vi 200 mennesker inde over, men det er ikke værd at skrive om, siger Mogens Jensen.
Janus Winther er enige med Alternativet på mange områder, men han synes stadig, de mangler at bevise, at de kan skabe gode resultater.
- Jeg kan godt se, hvorfor folk får lyst til at stemme på dem. Men jeg tror, de er lidt for alternative til mig, siger han og giver sig til at heppe på Frank Jensen, der netop skal til at holde tale.
- Four more years, four more years!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.