Danske institutioner klar til ukrainske børn
Danske institutioner klar til ukrainske børn
Flere døgninstitutioner i Danmark er godkendt af myndighederne til at modtage børn fra ukrainske børnehjem.
Formand for Foreningen af Døgn- og Dagtilbud (FADD) Charlotte Møller Pedersen siger, at det typisk drejer sig om institutioner, der tidligere har huset uledsagede flygtningebørn.
Her har personalet erfaring med at støtte børn med traumer fra for eksempel krig og flugt, og det kan være afgørende for de ukrainske børn og unge.
- De kan være voldsomt traumatiserede, fordi de i forvejen er blevet anbragt på børnehjem væk fra deres forældre. Oveni kommer så krigen, siger Charlotte Møller Pedersen til Ritzau.
Institutionerne skal godkendes af Socialtilsynet, der er placeret i de fem regioner.
Indtil videre har ingen institutioner under FADD modtaget børn.
- Men vi er klar til opgaven. Og skulle der komme mange børn, er det mit indtryk, at flere institutioner kan blive godkendt, og at det kan gå hurtigt, siger Charlotte Møller Pedersen.
100.000 anbragte børn
Ukraine hører blandt de lande i Europa med forholdsvis flest børn på børnehjem eller andre typer døgninstitutioner. I alt er omkring 100.000 børn anbragt.
I Red Barnet følger de situationen tæt. Ifølge Anne Margrethe Rasmussen, der er chef for Mellemøsten og Østeuropa, er det uvist, hvor mange af børnene der fortsat er i Ukraine.
- Vi er meget bekymrede for børnene. Ligesom resten af befolkningen kan de mangle mad, rent vand og andre basale fornødenheder.
- Det forsøger vi at få frem til dem, ligesom vi ser på, om vi kan bidrage til i det hele taget at sikre forholdene på institutionerne, siger Anne Margrethe Rasmussen.
I de første dage af krigen blev et børnehjem bombet, og siden er andre blevet ramt og beskadiget.
En del af børnene er evakueret til nabolandene, primært til Polen. For nogle børns vedkommende er det Red Barnets frygt, at det i krigens begyndelse skete uden de ukrainske myndigheders godkendelse.
Nødløsning med evakuering
I dag har myndighederne i samarbejde med nabolandene fået retningslinjer for, hvordan det skal foregå.
- Det er afgørende, at børnene registreres, når de kommer til grænsen, og at myndighederne i landene samarbejder, så de hele tiden ved, hvor børnene er og kan følge dem, siger Anne Margrethe Rasmussen.
Men for de ukrainske myndigheder er det en nødløsning at evakuere børnene. Mest af alt ønsker Ukraine selv at tage vare på dem, siger hun. Det kan vise sig at være det bedste for nogle af børnene.
- Ofte har børnene forældre eller en form for værge i Ukraine, og kontakten til dem er vigtig at bevare. Der er sjældent tale om forældreløse børn.
Endnu ingen børnehjemsbørn til Danmark
Hvor mange af børnene der eventuelt vil komme til Danmark, er uvist. Dansk Røde Kors oplyser, at ingen asylcentre har modtaget børnehjemsbørn fra Ukraine.
- Men organisationen har forberedt sig på opgaven og er klar til at modtage børnene, når og hvis de kommer til Danmark, skriver Røde Kors i en mail.
Udlændingestyrelsen oplyser, at der per 27. marts var indkvarteret syv uledsagede mindreårige ukrainske statsborgere i alderen fra 15 til 17 år.
Om de tidligere har boet på børnehjem i Ukraine, har styrelsen ikke mulighed for at svare på.
100.000 børn i Ukraine bor på børnehjem
Ukraine er blandt de lande i Europa, hvor flest børn bor på børnehjem eller en anden form for institution.
I alt cirka 100.000 børn.
Siden Rusland invaderede Ukraine, er en del af børnene blevet evakueret til især Polen. Men også til Rumænien.
Danmark har endnu ikke modtaget børn fra ukrainske børnehjem. Men Dansk Røde Kors er klar til opgaven, og det samme er en række døgninstitutioner.
Kilder: Red Barnet, Dansk Røde Kors og Udlændingestyrelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.