Kommunen.dk
MENU

Ansættelse af sygeplejersker mislykkes ofte

Færre søger ind på velfærdsuddannelserne, og det er svært at hyre sygeplejersker og lærere. De unge gør blot, hvad de har fået at vide er klogt, mener lektor.

Ansættelse af sygeplejersker mislykkes ofte

Færre søger ind på velfærdsuddannelserne, og det er svært at hyre sygeplejersker og lærere. De unge gør blot, hvad de har fået at vide er klogt, mener lektor.
Der er store problemer med at rekruttere nye ansatte i de store velfærdsfag - især sygeplejersker. Også optagelsestallene til uddannelserne er faldende. Det har fået flere organisationer til at råbe på handling, da det faldende antal studerende inden for velfærdsfagene vil forværre rekrutteringsmanglen, som har været et vilkår gennem flere år.
Der er store problemer med at rekruttere nye ansatte i de store velfærdsfag - især sygeplejersker. Også optagelsestallene til uddannelserne er faldende. Det har fået flere organisationer til at råbe på handling, da det faldende antal studerende inden for velfærdsfagene vil forværre rekrutteringsmanglen, som har været et vilkår gennem flere år.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Når der bliver slået job op til sygeplejerske, pædagog eller lærer, så bliver de tit ikke besat. Samlet er der tusindvis af ubesatte stillinger inden for velfærd.

Særligt slemt står det til med at skaffe sygeplejersker, hvor næsten hvert andet forsøg på rekruttering er forgæves.

Det skriver Information på baggrund af en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), der udkom i juni.

46 pct. af alle forsøg på at besætte en sygeplejerskestilling har været forgæves, svarende til 4930 stillinger. Det samme gælder for 26 pct. af pædagogstillingerne og for 11 pct. af lærerne.

Tallene dækker over perioden fra september 2021 til februar 2022 og er baseret på 11.100 svar for jobopslag.

Unge vælger som de får besked på

Netop de velfærdsfag har også svært ved at få nye studerende ind på uddannelserne, viste årets optagelsestal onsdag.

Forklaringen skal ifølge lektor i pædagogik ved Københavns Universitet Jan Thorhauge Frederiksen, som forsker i velfærdsarbejde og -uddannelser, findes i, at de unge blot har gjort, hvad de har fået besked på.

Han forklarer, at de unge vælger forestillingen om et job og en karriere, når de vælger uddannelse.

Sådan har vi talt om uddannelser i lang tid, når vi taler om de gode uddannelsesvalg, og det har de unge lyttet til. Men den slags uddannelser er ikke velfærdsprofessioner.

- De vælger uddannelser, som de tror, at de vil kunne bidrage med til samfundet økonomisk, produktions- og innovationsmæssigt og gennem entreprenørskab. Og så vælger de uddannelser, hvor de kan få et økonomisk sikkert og meningsfyldt liv.

- Sådan har vi talt om uddannelser i lang tid, når vi taler om de gode uddannelsesvalg, og det har de unge lyttet til. Men den slags uddannelser er ikke velfærdsprofessioner.

Jan Thorhauge Frederiksen mener ikke, at problemet kan komme bag på nogen.

- Bilen er gået i stå, og så går politikerne i panik. Men benzinlampen har blinket i årevis. Jeg tror, det kan løses. Men det er løsninger, der tager lang tid, og de kræver noget politisk mod, for det er ikke billigt, siger han.

Respekt for faglighed

Han anerkender højere løn som en del af løsningen.

- Men det handler også om at opleve sig selv som anerkendt fagperson, der bliver respekteret for den faglighed, man har.

- Lige nu har vi forholdsvis lav løn og politisk styring og ressourcebegrænsning på de her områder, der gør, at man har travlt, ikke får mulighed for at bruge sine færdigheder, og så går man hjem med mindre i løn. Den kombination skal ændres, konstaterer han.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) indkalder efter sommerferien faglige organisationer og uddannelsesinstitutioner til en snak om, hvad der kan gøres for at vende udviklingen.

Flere velfærdsfag

Her vil Camilla Wang, der er rektor på professionshøjskolen Absalon og forkvinde for Danske Professionshøjskoler, have fokus på at gøre ungdomsuddannelserne mere brede med flere velfærdsfag.

Hun kalder det et komplekst problem, hvor hele kæden er i gang med at knække.

- Man må også se på det arbejdsmarked, de skal ud i.

- Vi skal se på, hvordan vi får skabt en god overgang mellem uddannelse og arbejde, og også hvordan vi kan sikre de unges motivation og oplevelsen af at gøre en forskel samt muligheden for at dygtiggøre sig, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Store regionale forskelle i rekruttering

Der er regionale forskelle i, hvor store problemerne med ansættelse er rundt i landet. Det første tal er den forgæves rekrutteringsrate i pct., mens det andet tal er det faktiske antal forgæves rekrutteringer.

Hovedstaden

  • Sygeplejerske: 51 - 1860.
  • Pædagog: 39 - 2540.
  • Folkeskolelærer: 8 - 150.

Sjælland

  • Sygeplejerske: 64 - 1580.
  • Pædagog: 16 - 420.
  • Folkeskolelærer: 7 - 90.

Fyn

  • Sygeplejerske: 24 - 150.
  • Pædagog: 9 - 100.
  • Folkeskolelærer: 0 - 0.

Sydjylland

  • Sygeplejerske: 31 - 320.
  • Pædagog: 18 - 300.
  • Folkeskolelærer: 23 - 140.

Østjylland

  • Sygeplejerske: 46 - 800.
  • Pædagog: 33 - 830.
  • Folkeskolelærer: 27 - 160.

Nordjylland

  • Sygeplejerske: 5 - 30.
  • Pædagog: 13 - 220.
  • Folkeskolelærer: 5 - 20.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star).

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR