Aftale skal få gang i særlig efteruddannelse
Aftale skal få gang i særlig efteruddannelse
Der stilles nye krav til danskerne, der skal være længere og længere tid på et arbejdsmarked, som ændrer sig med hastige skridt. Nu skal en ny aftale sikre, at der er rig mulighed for, at man kan udvikle, omstille og uddanne sig løbende gennem hele arbejdslivet.
Aftalen skal blandt andet styrke efteruddannelsen til faglærte og ufaglærte - de såkaldte AMU-uddannelser. De løber med over en tredjedel af de 360 mio. kr. årligt, som aftalen beløber sig til.
Ifølge børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) mangler vi i stor stil arbejdskraft i Danmark:
- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med denne aftale tager et fælles ansvar for at sikre, at der er gode muligheder for at udvikle og uddanne sig løbende gennem hele arbejdslivet.
- Efteruddannelse og opkvalificering bidrager til at skabe vækst, velstand og kvalitet i vores velfærd - til gavn for både den enkelte og samfundet, siger han i en pressemeddelelse.
Giver konkrete færdigheder
Ifølge Mikkel Mailand, der er forskningsleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, har der i en årrække været en nedadgående tendens for AMU-uddannelserne.
- Noget af det, man forsøger at gøre med denne her aftale, er at sikre, at de i endnu højere grad bliver brugt fremover, siger han.
Han peger på, at området er specielt stærkt i forhold til dem med kortere og erhvervsfaglige uddannelser.
- De kan få konkrete færdigheder, som virksomhederne efterspørger. Det kan være inden for en lang række områder. Eksempelvis bruger industrien og transportområdet det meget, siger han.
Med aftalen afsættes blandt andet et beløb til at sikre mere opsøgende arbejde. Det glæder Dansk Metals forbundssekretær, Kasper Palm.
- Det er ingen hemmelighed, at aktiviteten har været faldende på AMU-området. Derfor har det været vigtigt for os, at vi forsøger at tænke nyt i forhold til at blive bedre til at levere kurserne til rette tid og rette indhold, siger han i en pressemeddelelse.
Også 3F er glad for løftet. Fagforeningen, der er landets største, mener, at aftalen fjerner noget usikkerhed om AMU-skolerne. Her har der i årevis kun været finansiering på plads på den korte bane.
Systematisk uddannelsesplanlægning
Forbundssekretær Søren Heisel hæfter sig derfor ved, at de mange tiltag ikke er midlertidige. Det har ellers været tilfældet i tidligere aftaler.
- Derfor regner vi i 3F med, at virksomhederne nu får gang i en systematisk uddannelsesplanlægning til glæde for konkurrenceevne og ikke mindst den grønne omstilling, siger han i en pressemeddelelse.
Aftalen er indgået mellem regeringen og repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagerne og er altså en trepartsaftale - SVM-regeringens første.
For lønmodtagerne har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) siddet med ved bordet. Næstformand Nanna Højlund glæder sig over aftalen.
- Gode muligheder for efter- og videreuddannelse er helt afgørende for den enkelte lønmodtager, arbejdspladserne og for Danmark, hvis vi skal have de rette kompetencer til morgendagens arbejdsmarked.
- Men det er helt afgørende, at den politiske prioritering af VEU-området (voksen-, efter- og videreuddannelse, red.) ikke stopper her, siger hun i en pressemeddelelse.
Også Omstillingsfonden, hvor mange danskere kan få tilskud til at efter- og videreuddanne sig, styrkes og videreføres med 100 millioner årligt.
Parterne har også aftalt flere tiltag, der skal styrke voksnes basale færdigheder. Det skal sikre, at flere voksne blandt andet får grundlæggende læsefærdigheder.
Nedslag i den nye trepartsaftale
- Den samlede trepartsaftale beløber sig til 360 mio. kr. Den afløser den tidligere aftale fra 2017 og gør en række tidligere elementer permanente.
- Der afsættes 119 mio. kr. årligt til en varig videreførelse af takstforhøjelser og kvalitetspulje til AMU-uddannelserne, der er efteruddannelser til faglærte og ufaglærte.
- Der afsættes også 30 millioner hvert år i 2024-2026 - fra 2027 20 millioner årligt - til at styrke og udbrede digital læring.
- Omstillingsfonden, hvor personer kan få tilskud til at efter- og videreuddanne sig på videregående niveau, udvides og videreføres med 100 millioner årligt.
- Der oprettes en national alliance om et løft af basale færdigheder. Op mod 20 store arbejdsgivere er med, men målet er, at endnu flere skal med.
- Der afsættes 5 millioner i 2024 og 7 millioner varigt til en ny sporskifteordning, så nedslidte medarbejdere - eller hvis man er i risiko for at blive det - kan skifte spor.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.