Kommunen.dk
MENU

Mens vi venter på scoopet fra Silicon Valley

"Hvis datacentre virkelig er så gode for Danmark, hvorfor laver vi dem så ikke selv? Google, Facebook og Apple kan jo så leje sig ind, så vi har kontrollen, vi lærer noget og vi ansætter folk..." Anders Kjærulff, studievært og elektro-pedel

Mens vi venter på scoopet fra Silicon Valley

"Hvis datacentre virkelig er så gode for Danmark, hvorfor laver vi dem så ikke selv? Google, Facebook og Apple kan jo så leje sig ind, så vi har kontrollen, vi lærer noget og vi ansætter folk..." Anders Kjærulff, studievært og elektro-pedel
Billede
26. nov. 2017
Anders Kjærulff
ANDERS KJÆRULFF
TEKNOLOGIKRITIKER, ETIKHACKER OG JOURNALIST,
AFLYTTET.DK
Email

Der var engang en lille nation med gode universiteter, fremragende infrastruktur, opfindsomme forskere og en temmelig effektivt industrisektor med høje standarter for arbejdsmiljø, sikkerhed og kvalitet. OK, så var det måske heller ikke bedre. Men i hvert fald var det ikke så slemt, som det er nu.
For det lille land er ikke blot udliciteret, frasolgt og formøblet i øst og vest, det er EU-korrekt konkurrenceudsat i alle sektorer ud fra det standende, bredt vedtagne dogme: Staten skal ikke drive virksomhed.
Hvilket egentlig er noget vrøvl og indlysende, hvis det ikke netop var fordi, man har valgt at drive hele staten som et firma, et aktieselskab med byråd som bestyrelser og kommunaldirektører som big-shots, hvis lønninger og aftrædelsesordninger angiveligt skal kunne stå mål med det private.
Og hvad finder de så på, disse direktører for det fælles, hvordan profitmaksimerer de det, der nu er tilbage? Jo, de sætter sig simpelthen ned og venter på Silicon Valley. Eller rettere, først bruger de en formue på studierejser til Google, Facebook og Singularity University. Ligesom stort set hele erhvervsministeriet, udenrigsministeriet og næsten alle udvalg skal alle på guidede ture, som nu sandsynligvis arrangeres af Danmarks Digitale Ambassadør, en funktionshjerneblødning fra den disruptende Anders Samuelsen, der siden udnævnelsen ikke har forspildt nogen lejlighed til at rose sin ide: "De her virksomheder er blevet en form for nye nationer, og det er vi nødt til at forholde os til," har udenrigsministeren blandt andet sagt til Politiken.

Måske et scoop
En slags NATIONER? Ahr…mon dog? Og så alligevel.
I denne uge jublede klimaministeren nemlig over én af disse stater, nemlig Google, som har købt en grund på 131 hektar ved Aabenraa til et nyt datacenter.
"Det er et scoop for Danmark. Når de vælger Danmark, skyldes det høj forsyningssikkerhed, masser af grøn el, og at vi har nogle af Europas laveste elpriser på erhverv," siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt til BT.
Google selv ved faktisk ikke, om der skal laves datacenter på grunden. De har bare…købt 131 hektar af Danmark.
"Vi vil gerne sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa," siger Helle Mayor, kommunikationsansvarlig for Google Danmark, uden altså at love noget som helst.  

Aabenraas borgmester er ikke deto mindre lykkelig. For anden gang har han nu solgt et stort stykke Danmark til en mulitnational tech-gigant. Sidst var det til Apple og faktisk skal de to nu ligge lige ved siden af hinanden lige op og ned af en stor transformerstation, der angiveligt leverer ‘grøn strøm’ - frisk fra vindmøller.
"Det er starten på en ny æra for Aabenraa Kommune, og det er med til at sætte Aabenraa Kommune på verdenskortet. Jeg er super glad på kommunens vegne," siger Thomas Andresen (V) til Jydske Vestkysten.
Spørgsmålet er bare, hvor meget, der egentlig er at være glad for.

For et syns skyld
Datacentre er en slags omvendte a-kraftværker. De bruger vanvittig meget strøm, de er typisk bevogtede, der er meget få arbejdspladser i dem, og de store amerikanske firmaer, der står bag, har en række agendaer, som de sandsynligvis ikke taler højt om.
En af dem bunder i europæisk datalovgivning, der insisterer på, at data for Europæere skal behandles i Europa. Ikke at det betyder noget som helst, hvis databehandleren er Google, Facebook eller Apple, men det ser lidt pænere ud, når det hele passerer gennem et Europæisk land.
En anden bunder i det, man kalder 'greenwashing’. Baggrunden for, at Apple og Google finder det belejligt at være et sted, hvor man kan sandsynliggøre, at al strømmen kommer frisk fra vindmøller.  Især fordi strømforbruget på datacentre er gigantisk. I USA brugte datacentre i 2014 den samme mængde strøm som 6.4 millioner amerikanske gennemsnitshjem om året.
Der bliver kort sagt ikke meget vindmøllestrøm tilbage til os andre, hvis Apple og Google skal suge på samme tranformer, og har indskrevet i kontrakterne, at de SKAL suge ‘grøn strøm’.
Facebook vil etablere datacenter i Odense, og de har, så vidt jeg ved, ikke specialkrav om 'grøn strøm', men mon ikke, de har fået lidt skattelettelser med videre. Som lokalpolitiker skal man jo ikke stå i vejen for fremskridtet.
Hvem der får rigtig travlt er Forsvarets Efterretningstjeneste, eller rettere Center for Cybersikkerhed, der har den lidet misundelsesværdige opgave at beskytte fædrelandet mod cyberangreb og spionage.
Når Facebook, Google og Apple sidder midt inde i det danske backbone, på nogle af de store linier, så må man formode, at amerikanske efterretningstjenester følger med ind. Det ville være meget underligt andet. Og det vil blive endnu vanskeligere, end det allerede er, at holde styr på hvem der lytter med på hvad og hvor.

Danmark på udsalg
Hvad angår de mange fine jobs, der skulle følge med, er de der ikke. Et konservativt estimat vil måske være 20-40 job for hvert center. Her kan jeg selvfølgelig tage fejl; måske vil Facebook, Google og Apple ansætte os alle sammen. Vi får næppe nogen løn, men med det forbrug, vi har af deres services allerede, og med en regering, der elsker Silicon Valley højere end Valby Bakke og Rold Skov, kan endnu en amerikansk besættelse af dansk territorium nærmest være en formalitet. 
Hvis datacentre virkelig er så gode for Danmark, hvorfor laver vi dem så ikke selv? Google, Facebook og Apple kan jo så leje sig ind, så vi har kontrollen, vi lærer noget og vi ansætter folk…
Det bringer os frem til det afgørende spørgsmål: Har Danmark egentlig OPFUNDET, eller bare drevet noget selv på det sidste?
Har vi vores eget styresystem? Et socialt, dansk netværk, vi selv kontrollerer? En søgemaskine, vi ved, hvad laver?
Nej vi har ikke. Vi har heller ikke noget statsligt teleselskab mere. Det hele er til salg.
For staten skal ikke drive virksomhed, hedder det. 

Undtagen altså den, der handler om at sælge ud af landet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR