Udenlandske læger får genvej til danske job
Udenlandske læger får genvej til danske job
Udenlandske læger fra lande uden for EU venter alt for længe på at få deres autorisation til at kunne arbejde i det danske sundhedsvæsen.
Fredag starter der forsøg på at gøre noget ved problemet, når forhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier om styrket rekruttering af udenlandsk sundhedspersonale indledes.
Med sig til forhandlingerne har indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) regeringens udspil til en smidigere proces, så udenlandsk sundhedspersonale hurtigere kan komme ud at arbejde.
Der skal indføres en såkaldt shortcut-autorisationsproces - altså en genvej - for efterspurgt sundhedspersonale.
Konkret vil det betyde, at punkt fem ud af seks i den normale ansøgningsproces, evalueringsansættelse på to hospitaler i et år, rykkes frem, så det kan gøres, sideløbende med at øvrige betingelser for at få dansk autorisation gennemføres.
Konkret ansættelsestilbud på hånden
- Vi har hårdt brug for kvalificeret arbejdskraft i vores sundhedsvæsen. Men vi ser desværre også, at der er rigtig mange dygtige udenlandske sygeplejersker og læger, som oplever, at de nuværende regler spænder ben, for at man kan komme ud at give en hånd med og bidrage, siger Sophie Løhde.
Ansøgeren skal dog have et konkret ansættelsestilbud på hånden, siger hun videre og pointerer:
- Det vil fortsat være sådan, at arbejdsgiveren skal sikre sig, at man kan tale, læse og skrive dansk.
I dag skal eksempelvis en udenlandsk læge først have bestået en sprogprøve i dansk, bestået medicinske fagprøver og bestået et kursus i dansk sundhedslovgivning, før lægen kan få en evalueringsansættelse.
Inden da skal ens uddannelse i udlandet vurderes egnet til at blive afprøvet i praksis. Her har ventetiderne været lange hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Ventetider på vej ned
På baggrund af blandt andet artikler i Jyllands-Posten undersøgte Folketingets Ombudsmand i starten af 2022 ventetiderne.
Her blev det konkluderet, at selve vurderingen af uddannelsen kun tager mellem to og fem dage. Men alligevel var ventetiden på styrelsens vurdering steget fra cirka ti måneder i 2018 til cirka tre år.
- Det er alt for lang tid. Ikke mindst når man tager i betragtning, at sagerne i realiteten ligger stille i stort set hele denne periode, og at sagerne normalt er ukomplicerede og hurtige at behandle, lød det i en udtalelse fra ombudsmand Niels Fenger.
Siden da er billedet dog blevet vendt.
Efter bevillinger til flere sagsbehandlere på både finanslov og gennem akutplaner har Styrelsen for Patientsikkerhed fået nedbragt ventetiderne.
For udenlandske læger er ventetiden på vurderingen nu nede på to måneder, oplyser Sundhedsministeriet.
Lægeforeningens formand, Camilla Ratchke, kalder regeringens udspil positivt. Hun mener, at fokus især bør være på udenlandske læger med en speciallægeuddannelse.
Desuden ser hun gerne en fast procedure for evalueringsansættelser i regionerne.
- Det skal sikre, at udbuddet af evalueringsansættelser er afstemt i forhold til antallet af udbudte prøver i dansk sundhedslovgivning, så prøveansættelsestid og autorisationsprocessen ikke bliver unødigt forlænget, siger Camilla Rathcke.
Tusindvis søger om dansk autorisation
- 1. december 2021 var der omkring 4000 ansøgninger, der endnu ikke var blevet vurderet, fra udenlandsk sundhedspersonale uden for EU, der gerne ville arbejde i Danmark.
- Behandlingen af alle de 4000 sager er nu igangsat.
- Per 5. januar 2024 var 2380 af de 4000 ansøgere vurderet egnet til at blive afprøvet i praksis. 1430 sager er afsluttet - enten på grund af afslag, tilbagetrukket ansøgning, eller fordi de har opnået dansk autorisation. 200 ansøgere er stadig under behandling.
- Fra 1. december 2021 til 1. december 2023 er der kommet yderligere 2980 ansøgninger om at arbejde i Danmark fra udenlandsk sundhedspersonale.
Kilder: Sundhedsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.