Tillykke med valget: Vi håber, I tager det lange lys på
Tillykke med valget: Vi håber, I tager det lange lys på
Vælgerne har talt, stemmerne er talt op, og efterhånden er de sidste navne sat på de byrødder, udvalgsmedlemmer og borgmestre, der de næste fire år skal sikre den fortsatte udvikling i kommunerne. Først og fremmest vil vi gerne sige et stort tillykke til alle jer ny- og genvalgte politikere. I har kæmpet bravt i en lang valgkamp, og I har formået at vinde vælgernes tillid. Det er godt gået, og I fortjener alle den plads i byrådet, som I snart skal indtage.
Vi vil også gerne sige jer en dybtfølt tak for det store engagement, I lægger i at sikre en bedre fremtid for alle danskere. At sidde som folkevalgt er ikke nødvendigvis en let opgave, og intet tyder på, at arbejdsvilkårene vil forandre sig til det bedre i løbet af de næste fire år.
Opgaven kalder derfor på solidt politisk håndværk, hvor I ikke ryster på hånden.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en udfordring, der ikke kan løses ved at grave dybere i kommunekassen.
I vores arbejde i Komponent er vi på daglig basis i dialog med kommunalpolitikere, og i den sammenhæng blev vi præsenteret for følgende udsagn: ”Demokratiet har sat os sammen, og det betyder, at vi skal kunne rumme hinanden”.
Den opfordring er hermed givet videre.
Mangel på hænder fortsætter
Vi håber, at I, når valgstøvet har lagt sig og arbejdsroen sænket sig, vil finde modet til at tage det lange lys på i det politiske arbejde. Som ny- og genvalgte politikere har I nemlig arvet nogle store opgaver, som det efterhånden haster med at få taget hul på.
Skal vi nævne et par stykker, kan vi begynde med demografien.
Som de fleste nok efterhånden er klar over, ser vi ind i en fremtid med flere ældre og færre hænder til at levere den velfærd, vi alle efterspørger hos kommunerne. Som det ser ud nu, kommer vi i stigende grad til at mangle både sosu'er, pædagoger, lærere og sygeplejersker; faggrupper, der på mange måder udgør rygraden i velfærdssamfundet, som vi kender det. Samtidig ser vi på flere områder en alvorlig mangel på gode ledertalenter, der kan tage teten og gå forrest, når fremtidens opgaver skal løftes.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en udfordring, der ikke kan løses ved at grave dybere i kommunekassen. Det er medarbejdere, der får ting til at lykkes, uanset hvordan I skruer budgetterne sammen. I stedet skal I i gang med et langt sejt træk, hvor både arbejdstid, arbejdsmiljø, den digitale transformation, opkvalificering af ufaglært personale og endda grundlæggende gentænkning af velfærden kan blive faktorer, I må kigge på og forholde jer til. Vi håber, at I bliver den generation af folkevalgte, der tør tage fat og træffe de svære beslutninger.
En anden stor udfordring, som kommunerne allerede i dag slås med, er de løbske udgifter på især de specialiserede områder.
Også her er der behov for radikale tiltag. Status er, at udgifterne til det specialiserede voksenområde er steget med knap en milliard fra 2019 til 2020, således at der i 2020 blev brugt 35 milliarder kroner på det voksenspecialiserede område. I samme periode, er udgifterne til forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge ligeledes øget med en kvart milliard, så der i 2020 blev brugt knap 7 milliarder kroner.
Nye forebyggende løsninger
Derfor er vi nødt til at se på forebyggelse på en helt ny måde. I stedet for at se forebyggelse som et forsøg på rettidig involvering, bør vi forebygge behovet for forebyggelse. I modsat fald vil området i sidste ende slå hul i jeres kommunale budget. Nye løsninger som fx sociale investeringer, hvor forebyggelse ikke er en selvstændig disciplin men en integreret del af samarbejdet med borgerne, er det, fremtiden kalder på.
At finde nye løsninger er hårdt arbejde, især hvis man tror, man skal gøre det selv. Tro os, når vi siger, at 98 kommuner står med præcis de samme udfordringer, og at et væld af dygtige medarbejdere fra alle niveauer af det kommunale landskab allerede er godt i gang. Vi håber, at I vil understøtte deres arbejde og kigge ud over både kommunegrænsen, næste års budget og den kommende valgperiode, for der er brug for langsigtede, bæredygtige og fælles løsninger, hvis vi skal have succes med de store tværgående udfordringer, der lige nu truer både velfærden og sammenhængskraften i vores samfund.
Det er endnu kun få uger siden, at I blev valgt, og mange af jer puster sikkert stadig ud ovenpå en hård valgkamp. Alligevel håber vi, at I om kort tid er klar til at løfte blikket fra de enkeltsager, der fik jer valgt, til det videre perspektiv, hvor de store fælles opgaver ligger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.