Sundhedsminister opfordrer igen til fleksibilitet med frontpersonale ramt af senfølger
Sundhedsminister opfordrer igen til fleksibilitet med frontpersonale ramt af senfølger
Sundhedsmininster Magnus Heunicke (S) har tidligere fået kritik i Kommunen.dk, for sin håndtering af fyringer af frontpersonale, der var sygemeldt med covid-19 senfølger. Først var ministeren skarp i sin egen kritik af fyringerne af frontpersonale men har så efterfølgende henvist til, at det var en lokalt anliggende mellem arbejdstager og arbejdsgiver.
- Der er brug for politisk bevågenhed, ellers er det jo bare en gratis omgang, sagde forbundssekretær ved FOA’s hovedforbund, Maria Melchiorsen, dengang.
Peder Hvelplund (EL) udtalte ligeledes kritik af ministeren i den forbindelse:
- Der er blevet givet et klart løfte på samrådet, at det her var en problemstilling, man ville løse med arbejdsgivere og arbejdstagere. Derfor synes jeg, at det er overraskende og dybt utilfredsstillende, at der ikke er blevet fundet en løsning.
Efter Kommunen.dk’s henvendelse tog Enhedslisten sagen op med regeringen igen. Ministeriet oplyste dengang, at ministeren har inviteret Danske Regioner, KL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Lærerforeningen til opfølgende drøftelser d. 25. februar.
Opfordrer igen til fleksibilitet
Nu har sundhedsministeren sammen med Danske Regioner, KL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Yngre Læger igen drøftet hvordan, der tages hånd om frontpersonale sygemeldt med COVID-19 senfølger.
Sundhedsministeriet henviser endnu engang til, at afskedigelser er et anliggende mellem medarbejder og arbejdsgiver. Parterne er også enige om, at der i kommuner og regioner fortsat “bør udvises udstrakt fleksibilitet og tålmodighed for at fastholde personale”.
- Medarbejdere, der er gået forrest i coronapandemien, skal selvfølgelig behandles ordentligt, når deres indsats resulterer i en sygemelding. Jeg er glad for, at vi kunne nå til en fælles forståelse. Arbejdsgivere og arbejdstagere skal i fællesskab tage hånd om problemstillingen, for det er ude på arbejdspladserne, at gode løsninger for fastholdelse skal findes, siger Magnus Heunicke.
Næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg Steen Christensen (S) tilføjer:
- Coronapandemien har trukket hårde veksler på vores mange medarbejdere, ikke mindst blandt frontpersonalet i sundhedssektoren. Alle medarbejdere og dermed alle sager om senfølger er unikke og dækker ofte over en meget vanskelig og kompliceret situation, siger han og henviser ligeledes til lokale løsninger:
- Derfor er vi glade for, at der er enighed om, at drøftelsen og håndteringen af disse sager skal ligge hos de relevante arbejdsgivere og arbejdstagere, så det er lokalt på arbejdspladserne, at de gode løsninger skal findes.
Derudover er parterne enige om at nedsætte “et forum for erfaringsudveksling”. I forummet skal der udveksles “erfaringer med henblik på vidensdeling om vejen til gode lokale løsninger til at fastholde frontpersonale med senfølger.”
Ingen penge lokalt
Fleksibilitet rimer ikke på sanktioner, og der bliver derfor fortsat lagt vægt på, at der skal findes lokale og frivillige løsninger.
Sundhedsministeriet oplyser i et mailsvar til Kommunen.dk, at der ikke er lagt op til, at ekstra personaleudgifter til at fastholde sygemeldt personale:
”Sundhedsministeriet oplyser, at der er tale om en generel kompensation, der dækker nettomerudgifter i regioner og kommuner i forbindelse med håndteringen af COVID-19. Det betyder, at de overordnede økonomiske rammer ikke aktuelt er en faktor i konkrete COVID-19 relaterede personalesager.”
Dermed er problemet i bund og grund det samme, som før organisationerne og ministeren satte sig sammen.
- Lige nu handler det om, hvor langt en lokal leder er klar til at strække sig, men de skal samtidig holde styr på et stramt budget, udtalte Maria Melchiorsen fra FOA tidligere.
Også Peder Hvelplund var skeptisk i forhold til, at der udelukkende blev lagt op til lokal fleksibilitet, mens der er altså ikke fortsat ikke lagt op til, at der er afsat penge til, at kommunerne og regionerne kan strække sig længere for at finde en holdbar løsning for både arbejdspladsen og den sygemeldte.
- Det er ikke udelukkende et problem, som skal løses lokalt. Det kan også være nødvendigt, at vi fra statens side afsætter yderligere midler til at sikre, at man kan finde lokale løsninger. Hvis man skal have den fleksibilitet lokalt, kræver det, at der er ressourcer til det, og det er et statsligt anliggende, sagde Peder Hvelplund dengang.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.