Sosuer er mindre glade på jobbet end læger
Sosuer er mindre glade på jobbet end læger
Der er mangel på hænder i den danske social- og sundhedssektor. Sosuer skal løbe hurtigt for at kunne følge med det høje arbejdspres og de mange ældre, der har brug for hjælp og omsorg - og det sætter spor i medarbejdernes jobtilfredshed.
Sosuerne ligger i den lave ende af skalaen, når det kommer til jobtilfredshed blandt personer over 50 år. Det viser en ny analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
På en skala fra 1-10 ligger jobtilfredsheden for sosuer på 5,6, mens analysens gennemsnitlige jobtilfredshed ligger på 6,7.
Ifølge Lars L. Andersen, der er professor ved NFA og har lavet analysen, skyldes det blandt andet manglende ressourcer i faget. Han påpeger, at problematikken kan ende i en negativ spiral, hvis der ikke kommer flere unge ind i faget.
- De, der er tilbage, bliver nødt til at løbe stærkere, og så er der større sandsynlighed for, at de falder ud af arbejdet før tid, fordi det bliver for hårdt. Det handler om at få italesat de positive ting ved faget, så de unge mennesker ikke bliver skræmt væk. For ellers bliver det et endnu større problem i fremtiden, siger Lars L. Andersen.
Vigtig opgave
Hos FOA kan man godt genkende det billede, analysen tegner.
Maria Klingsholm, der er forbundssekretær og politisk ansvarlig for arbejdsmiljø i FOA, anerkender, at der er en vigtig opgave i, at både nuværende og kommende sosuer fortsat kan se sig selv inden for social- og sundhedsområdet.
- Vi har brug for sosuer, der kommer lige fra skolebænken og er fyldt med ny viden og motivation, og samtidig de ældre med deres kompetencer og viden, så man kan lære af hinanden. Derfor har vi brug for, at de ældre sosuer bliver i faget, og det handler om gode kolleger og faglige snakke, god ledelse og mulighed for indflydelse - og at opleve, at ens faglighed bliver taget alvorligt, siger hun.
Det estimeres, at der kommer til at mangle 16.000 sosuer i 2030, hvis ikke det i de kommende år lykkes at uddanne flere inden for faget. Det viste en undersøgelse fra KL i 2022.
Rigtige rammer
Lars L. Andersen peger på, at jobbet som sosu både er fysisk og psykisk krævende. Han fortæller, at muskelstyrken og konditionen naturligt ændrer sig efter 40-års alderen, og at dette yderligere bliver udfordret af, at der også mangler hænder på arbejdspladserne.
- Mange sosuer synes, at deres arbejde er spændende og meningsfyldt. De er egentlig ret glade for det, de laver, men de skal også bare have de rigtige rammer til at udføre arbejdet godt, siger han.
Sygefraværet for sosuer er derudover også relativt højt sammenlignet med andre jobgrupper. Dertil er det også en af de jobgrupper, der forlader arbejdsmarkedet relativt tidligt, og som ikke ligger i toppen af lønniveauerne i Danmark, påpeger Lars L. Andersen.
Utilstrækkelighed og frustration
Maria Klingsholm påpeger, at det ofte er manglende indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstid og mulighed for at bruge faglig viden, der påvirker graden af jobtilfredshed. Dertil kommer, at der er meget travlt i hverdagen, og at medarbejderne har svært ved at nå rundt til alle borgere.
- Det er med til at skabe en form for frustration og en oplevelse af utilstrækkelighed. Det, kan jeg sagtens forestille mig, spiller ind, når man overordnet skal vurdere, om man er tilfreds i det job, man sidder i, siger hun.
Ud over at tilføre flere ressourcer til området, mener Lars L. Andersen, at de enkelte arbejdspladser også kan tage en række tiltag i brug for at vende tendensen.
Det handler blandt andet om at skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid for medarbejderne og større anerkendelse fra både kolleger, ledere og borgere.
Varieret jobtilfredshed på tværs af faggrupper
- Analysen er foretaget blandt 14.690 beskæftigede, der er over 50 år, på tværs af 56 jobgrupper. Det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der står bag analysen.
- Jobtilfredsheden måles på en skala fra 1-10, hvor 0 er meget utilfreds, 10 er meget tilfreds, og 5 er hverken-eller. Ingen af de faggrupper, der indgår i analysen, har en jobtilfredshed under 5.
- Gennemsnittet for jobtilfredshed ligger på 6,7, mens læger topper skalaen med 7,9, og nærings- og nydelsesmiddelsindustrimedarbejdere er i bunden med 5,2.
- Blandt de mest tilfredse jobgrupper ligger blandt andet fysioterapeuter og farmaceuter, mens sosu-assistenter, lagerarbejdere og pædagoger er blandt de faggrupper, der har den laveste jobtilfredshed.
- Fælles for de faggrupper, der har den laveste jobtilfredshed, er, at der indgår fysisk eller psykisk krævende arbejde i jobbeskrivelsen.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.