Sol og vind-projekter: Start dialogen med de lokale fællesskaber tidligt
Sol og vind-projekter: Start dialogen med de lokale fællesskaber tidligt
De lokale fællesskaber er nøglen til den grønne omstilling, fordi gevinsten af mere vedvarende energi er et fælles gode, mens ulempen ofte er individuel.
Derfor opfordrer rådgivningsvirksomheden Deltager Danmark kommunerne til at tage afsæt i de fungerende lokale fællesskaber og foreninger, når nye vind- og solprojekter skal defineres.
Det kan både være lokalråd, fodboldklubber, sociale klubber, grønne nabofællesskaber og grønne foreninger som Danmarks Naturfredningsforening.
Det væsentlige er, at kommunen involverer borgere, som allerede har en relation til hinanden og er meningsdannere i lokalområdet.
- Vi ved fra FNs klimapanel, at hvis vi skal opnå et normskifte til fordel for den grønne omstilling, så skal vi have 10-30 pct. af befolkningen med os. Så flipper stemningen i et fællesskab, forklarer Flemming Andersen, chef for bæredygtighed i DeltagerDanmark.
Små skridt fælles skridt
Han fortæller også, at jo mere befolkningen selv bidrager med små adfærdsændringer i en grønnere retning, og jo tidligere de bliver involveret, jo mere åbne er de overfor større omlægninger i samfundet med f.eks. vedvarende energi.
- Interviews med 2.000 borgere i et projekt fra DTU viser, at folk føler sig bondefanget og sat uden for reel indflydelse, hvis de først bliver inddraget, når der er et næsten færdigt projekt, siger Flemming Andersen.
Han anbefaler, at kommunerne allerede involverer borgerne i valget af områder til placering af vind- og sol, så ikke bare de geografiske forhold, men også sammenhængen med lokalsamfundet indgår i beslutningsgrundlaget.
- Dialogen skal sikre, at projektudvikleren giver noget tilbage til lokalsamfundet, som opleves reelt værdifuldt for det lokale fællesskab og ikke blot for de nærmeste grundejere, der får økonomisk kompensation. Det kan f.eks. være et naturprojekt eller et nyt samlingssted. Det handler om at skabe lokale fordele i projekterne ud over den primære værdi for klimaet. Det kan øge sandsynligheden for, at flere borgere bakker op om nye projekter, vurderer Flemming Andersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.