Kommunen.dk
MENU

Snart er alt åbent - undtagen nattelivet

Ny aftale om genåbning betyder blandt andet gradvist farvel til hjemmearbejde, coronapas og mundbind, ligesom studerende kan vende tilbage på fuld tid.

Snart er alt åbent - undtagen nattelivet

Ny aftale om genåbning betyder blandt andet gradvist farvel til hjemmearbejde, coronapas og mundbind, ligesom studerende kan vende tilbage på fuld tid.
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan yderligere genåbning kun finde sted, fordi Danmark er et meget gunstigt sted i epidemien. Her ankommer han til forhandlinger i Justitsministeriet mandag.
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan yderligere genåbning kun finde sted, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien. Her ankommer han til forhandlinger i Justitsministeriet mandag.
Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix

Fra på fredag kan vi tage endnu et stort skridt frem mod en hverdag, der ligner den, vi havde, inden det smitsomme coronavirus gjorde sit indtog og lukkede samfundet ned.

Et bredt politisk flertal blev natten til tirsdag enige om yderligere genåbning af samfundet fra fredag den 21. maj.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil alt i princippet så være åbent med undtagelse af nattelivet.

- Hvis man tager et blankt stykke papir, så vil der stå, at fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket. Men alt andet er åbent, dog med nogle restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Aftalen betyder, at hjemmearbejde udfases i tre trin, og at studerende på videregående uddannelser kan vende tilbage til fysisk fremmøde på fuld tid.

Coronapasset skal udfases

Samtidig forpligter partierne sig til at have en plan for udfasning af både coronapas og mundbind klar "primo juni".

Coronapasset skal udfases, når alle over 16 år er tilbudt en vaccine i slutningen af august. En endelig dato er dog ikke fastlagt.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Som noget nyt kan man få udstedt et coronapas 14 dage efter første vaccinationsstik.

Udfasning af hjemmearbejde

Der lempes også en smule på kontrollen af passet, så der kun skal foretages stikprøvekontrol på biblioteker og i idrætsforeninger.

Men passet skal fortsat vises på eksempelvis restauranter.

- Vi har stadig ikke alle over 50 år vaccineret. Så vi har brug for at gå forsigtigt frem, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Udfasningen af hjemmekontorerne skal ske i tre faser. Fra fredag kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det planen, at 100 procent skal tilbage til fysisk fremmøde.

Brug for en ordentlig plan i det offentlige

Og det var vigtigt med en ordentlig plan for især de offentligt ansatte, der for manges vedkommende har tilbragt henved et år på hjemmekontoret, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- De kan nu se frem til allerede fra fredag at komme tilbage på arbejdspladsen delvist. Det tror jeg, mange er rigtig glade for, siger hun.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan den yderligere genåbning kun lade sig gøre, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere op, sagde Magnus Heunicke på et pressemøde efter aftalen.

Sådan lyder også vurderingen fra Henrik Ullum, direktør hos Statens Serum Institut, SSI.

- Vi står et godt sted smittemæssigt, fordi vi har opbygget et stærkt system, hvor vi tester meget, kan lave lokale nedlukninger, har en god adfærd i befolkningen og har beskyttet de svageste via vaccinationer.

- Når det er sagt, så ser vi stigende smittetal - særligt blandt de unge. Og her skal vi holde øje for, om smitten spreder sig til de grupper, der venter på vaccinationer lige nu.

Det sker på fredag

Nye elementer:

  • Hjemmearbejde udfases i tre trin hen over sommeren med start fra fredag den 21. maj.
  • Studerende på videregående uddannelser kan vende tilbage på fuld tid.
  • Der skal kun foretages stikprøver af coronapas på biblioteker og i idrætsforeninger.
  • Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.
  • Partierne skal have en plan klar for udfasning af mundbind og coronapas i starten af juni. De bliver formentligt helt udfaset fra august.

Elementer fra tidligere aftale, der træder i kraft fredag:

  • Forsamlingsforbud hæves fra 25 til 50 personer indendørs og fra 75 til 100 personer udendørs.
  • Afholdelse af større arrangementer går ind i fase 2, hvilket blandt andet åbner for udendørs koncerter med op til 2.000 deltagere, dog i sektioner med 200 i hver, og udendørs loppemarkeder med op til 500 deltagere.
  • Elever på ungdoms- og voksenuddannelserne kan vende fuldt ud tilbage.
  • Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan genåbne. Det betyder blandt andet, at der igen kan synges og gå i dampbad og sauna, og musik- og kulturskoler kan genåbne.
  • Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Kilde: Justitsministeriet

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR