Anbragte piger blev udsat for overgreb: Massiv kritik af Fensmarkgade for manglende håndtering
Anbragte piger blev udsat for overgreb: Massiv kritik af Fensmarkgade for manglende håndtering
De unge piger bliver set stige ind i store, dyre biler tæt på institutionen. Om natten stikker de ofte af og kommer påvirket hjem.
Uden for døgninstitutionens mure har de været i enormt udsatte situationer.
Kommunen.dk og Politiken kan nu på baggrund af interne dokumenter, whistleblowerhenvendelser, tilsynsdokumenter og samtaler med pårørende og tidligere medarbejdere afdække en række alvorlige forhold for de anbragte unge piger på den københavnske institution Fensmarkgade.
En række tidligere ansatte fortæller, at flere unge piger er endt som ofre for prostitution, mens de var anbragt på Fensmarkgade. De beretter, at problemet har været vendt på flere personalemøder. Også interne dokumenter bekræfter, at ledelsen har været orienteret.
Sågar politiet har rettet henvendelse til institutionen med bekymring for prostitution efter at have stoppet unge piger fra Fensmarkgade i biler med ældre mænd.
Flere eksperter, der har fået forelagt sagens oplysninger, mener ikke, at Fensmarkgade er lykkedes med at beskytte de unge piger. Caroline Adolphsen, lektor i socialret på Aarhus Universitet, vurderer, at det er meget problematiske forhold på institutionen.
- Ud fra de oplysninger I fremlægger, er det en fuldstændig utilstrækkelig pædagogisk indsats og et kæmpe omsorgssvigt af de børn, hvis man ikke skærmer dem fra at gå ud og blive offer for seksuelle forbrydelser, siger hun.
Hverken institutionsledelse eller kommunens forvaltning vil stille op til interview, men Københavns Kommune har skriftligt besvaret en række spørgsmål. Kommunen kan ikke udtale sig om de konkrete sager, og kan ikke genkende billedet af prostitution blandt de anbragte.
Piger blev hentet i store biler
Fensmarkgade skal passe på nogle af samfundets mest udsatte børn. Men institutionen har haft en kaotisk indsats, når det gælder om at forebygge, at de unge ikke bliver sat i sårbare positioner. Unge helt ned til 13 års alderen har stukket af, mens tilsynet kritiserer, at der ikke været nogen “tydelig tilgang” til problemet.
Tilsynet har desuden i et brev fra december til ledelsen i af Fensmarkgade skrevet, at den konstaterede en frustation over fraværet af retningslinjer om håndteringen af blandt andet unge med med problemer med prostitution samt unge, der er eller har været i “risikogruppe” for at blive udsat for overgreb.
Vi er nogle, der tager bekymringen op på et personalemøde. Men den bliver lagt ned, da de siger, at ”det kan vi ikke bevise”. Så de unge får jo bare lov til at fortsætte.
Mindst fem nu tidligere ansatte fortæller, at ledelsen i årevis er blevet orienteret om problemet med prostitution uden at handle tilstrækkeligt på det. Ledelsen og de ansatte har ellers en skærpet underretningspligt, hvis de er særligt bekymrede for de unges trivsel.
En anonym tidligere medarbejder fortæller til Kommunen.dk og Politiken, at vedkommende selv har set unge piger stige ind i ukendte biler.
- Hvis man var nattevagt, så man, at pigerne gik ned, og jeg har nogle gange stået og kigget ud ad vinduet, hvor de hoppede ind i Porsche, Mercedes og dyre Tesla’er. Der har jeg tænkt, hvem er det, de her unge piger kender, der kører rundt i så dyre biler? siger vedkommende.
Politiken og Kommunen.dk er i besiddelse af interne dokumenter, der blotlægger flere episoder, hvor unge stak af fra institutionen om natten. I en af situationerne blev institutionen ringet op klokken 4 om natten af politiet, der havde stoppet en bil i København. I bilen sad flere unge piger fra Fensmarkgade. Føreren var en ældre mand, der overfor betjentene forklarede, at han havde mødt de unge piger på Snapchat.
"Politiet kan ikke sigte de tre unge, da de ikke har foretaget sig noget ulovligt, men politiet fortæller, at de kan være bekymrede for, at der er tale om prostitution", fremgår det af en mail fra en medarbejder til en kommunal sagsbehandler og institutionsledelsen, som Kommunen.dk og Politiken har fået adgang til.
Få dage senere advarede politiet om endnu en episode.
"Emma blev natten til (...) antruffet af politiet som stopper en bil med tre mænd i alderen 22-31 år. I bilen sidder ud over Emma en anden ung pige fra Fensmarkgade. Politiet vælger at køre de to piger tilbage til Fensmarkgade, grundet deres alder og det faktum at de angiveligt har oplyst en forkert alder til mændene", lyder det i en underretning til Københavns Kommune, som lederen af Fensmarkgade også fik en kopi af.
"Jeg har desuden snakket med (..) lokalpolitiet, som lige som andre kan være bekymrede for prostitutionen", skrev en medarbejder.
Emma er ikke pigens rigtige navn. For at beskytte hendes identitet har vi tildelt hende et andet navn.
Døgninstitutionen Fensmarkgade
Fensmarksgade er en åben døgninstitution, der bliver drevet af Københavns Kommune.
Målgruppen er udsatte og kriminalitetstruede unge i alderen 12-18 år.
Ifølge Københavns Kommune er institutionen eksperter i følgende problematikker:
- Reducering af bekymrende forbrug af rusmidler
- Botræning for unge på vej mod at blive 18. år
- Socialpædagogiske familieindsatser i hjemmet
- Anbringelser med særlige vilkår, fx dom
- Korte anbringelser med klare mål og gode overgange
- Fleksible løsninger i forhold til anbringelse og indhold
Kilde: Københavns Kommune
Ekstremt sårbare positioner
En far fortæller til Kommunen.dk og Politiken, at han er sikker på, at hans datter under anbringelse på Fensmarkgade har været offer for prostitution. Ifølge faren skete det for at tjene penge til stoffer.
- Jeg bliver rigtig ked af det, for jeg synes ikke, at det er okay. Vi har flere gange fået at vide, at der kommer nogle biler og henter de unge mennesker på Fensmarkgade og kører dem et sted hen, siger faren.
Christina Larsen, der er tidligere pædagog på Fensmarkgade, fortæller, at ledelsen ikke har gjort tilstrækkeligt for at beskytte de unge piger mod prostitution.
- Enkelte af pigerne sov det meste af dagen, men så fik de en besked, gjorde sig i stand og var ude i en time eller halvanden. Det skete samtidig med, at nogle af dem pludselig kom til penge. Der blev observeret mange pengesedler på værelset. Det giver simpelthen ikke mening, at de skulle komme fra et andet sted, siger hun.
- Vi er nogle, der tager bekymringen op på et personalemøde. Men den bliver lagt ned, da de siger, at ”det kan vi ikke bevise”. Så de unge får jo bare lov til at fortsætte.
Flere tidligere ansatte bakker op om at have set store kontantbeløb på de unges værelser. Lise Schjellerup, der er tidligere ansat på Fensmarkgade, mener heller ikke, ledelsen tog problemet alvorligt.
- Vi havde en periode, hvor det var noget, vi i personalegruppen talte rigtig meget om. Der var forskellige tegn på, at der foregik en eller anden form for prostitution. Pigerne gik typisk ud omkring klokken 23 om aftenen. Det er jo en åben døgninstitution, så dørene er åbne. Og så kom de hjem nogle timer efter i løbet af natten.
- Vi kunne se på pigerne, når de kom tilbage, at der var sket noget, som ikke havde været frivilligt. Noget som var gået over deres grænse. Og vi gjorde ikke gjort noget ved det. Ledelsen spurgte nærmest ikke engang ind til det, fordi de ikke ville vide det, siger hun.
Endnu en tidligere ansat bekræfter desuden, at ledelsen har været orienteret.
- Lederen har været konfronteret med det store forbrug af rusmidler og udnyttelse af unge piger til seksuelle ydelser. Men han lukkede ned for samtalen og gjorde ikke noget videre ved det, siger den anonyme tidligere ansatte.
Også socialtilsynet hæfter sig ved, at Fensmarkgade ikke har gjort nok for at sikre de unge mod overgreb.
“Det fremgår både af modtaget dokumentationsmateriale samt i samtaler med både medarbejdere og forældre, at der er unge, der har været i ekstremt sårbare og udsatte positioner, uden at det er tydeligt, hvorledes, der har været handlet på dette,” står det i en rapport.
Vi kunne se på pigerne, når de kom tilbage, at der var sket noget, som ikke havde været frivilligt. Noget som var gået over deres grænse.
Tea Torbenfeldt Bengtsson, professor hos Vive, mener, at forholdene er dybt bekymrende.
- Enhver kan sætte sig ind i, at det ikke skal ske, at en 14-årig render rundt om natten alene. Slet ikke når de er i dets offentliges varetægt. Der skal være helt klare planer om at forebygge det, og planer for at få dem hjem igen, hvis det sker, siger hun om tilsynets konstatering af, at tilbuddet ikke har en "tydelig tilgang" til, at unge ned til 14 års alderen stikker af.
Hun mener, at der for de ansatte er mange muligheder for at forhindre de unge i at ende i at stikke af om natten.
- De fleste unge derhjemme bor jo også med åbne døre, hvor 14-årige kan gå ud om natten, hvis det er det, de vil. Som ansat kan man gå med dem. Og jeg håber, at de som det første kontakter politiet, for at få dem tilbage. Der er mange tiltag, men det bedste er at få det stoppet, inden de er ude af døren. Og det kræver personale, der er der hele tiden.”
Hverken institutionsleder Mark Krüger Hansen eller centerchef Klaus Scheibye har ønsket at blive interviewet.
Københavns Kommune svarer, at man ikke har kendskab til, at hverken tidligere eller nuværende unge på Fensmarkgade har prostitueret sig selv, mens de har boet der, og at der er klare retningslinjer, når en ung ikke kommer hjem eller forlader institutionen efter hus-luk.
“Her bliver forældrene inddraget, og der er løbende kontakt med myndighedsrådgiver. Hvis der er tale om unge under 15 år, inddrager vi også Den Sociale Døgnvagt og politiet. Det gør vi, fordi medarbejderne har en skærpet underretningspligt, hvis de er særligt bekymrede for de unges trivsel,” skriver fagdirektør Katrine Ring.
Hensyn til de unge
Kommunen.dk og Politiken er bekendt med de konkrete forhold i de beskrevne episoder.
Af hensyn til de unge har begge medier udeladt en række oplysninger om de konkrete begivenheder.
Dybt alvorlige forhold
Tidligere ansatte retter desuden kritik af ledelsen for ikke at håndtere overgreb ordentligt. Interne dokumenter viser, at en pige på under 15 år, blev udsat for to seksuelle overgreb, mens hun var anbragt på Fensmarkgade.
Det første overgreb skete i et baglokale til en butik. Her blev overgrebet dokumenteret af videoovervågning. Selvom ledelsen fik bekræftet hændelsen, endte overgrebet ikke med at blive anmeldt, lyder det fra flere tidligere ansatte.
Manden blev ifølge Kommunen.dk og Politikens oplysninger fyret.
Kort tid efter blev pigen imidlertid udsat for endnu et overgreb. Denne gang i en forstad til København. Her blev pigen ifølge tidligere medarbejdere og en whistleblowerhenvendelse fundet på gaden efter, flere borgere, som så hende, ringede til politiet.
Lise Schjellerup fortæller, at episoden blev drøftet på et personalemøde, og at det blev besluttet, at overgrebet skulle anmeldes.
- Jeg spørger institutionslederen direkte om, hvem der så melder det?
Hun fortæller, at mødet ender med en klar aftale om, at ledelsen skal anmelde det.
- Jeg fortæller faren, at vi anmelder det. Men det er aldrig blevet meldt, siger Lise Schjellerup.
Kommunen.dk og Politiken har set dokumentation for, at Lise Schjellerup lovede forældrene til pigen, at ledelsen ville politianmelde overgrebet.
- Jeg har både enormt dårlig samvittighed over for forældrene, men også over for pigen, der på et tidspunkt kommer til at sidde og kunne læse i de notater, vi har lavet, at vi vidste det, men at vi ikke gjorde noget, siger hun.
Kommunen.dk og Politiken har talt med faren til pigen, der bekræfter, at episoderne har fundet sted, og at han blev orienteret af Fensmarkgade om, at de ville politianmelde hændelsen, der foregik i en forstad til København.
Men han blev aldrig kontaktet af politiet. Faren oplyser til Kommunen.dk og Politiken, at hans datter har fået det bedre efter hændelserne, og at han har et godt samarbejde med ledelsen, som han har fuld tillid til.
Katrine Ring skriver, at forvaltningen ikke kan udtale sig på grund af tavshedspligt, men oplyser, at overgreb bliver politianmeldt i dialog med forældre og myndighedsrådgiver.
Tea Torbenfeldt Bengtsson, der er professor hos Vive, mener, at det kan have store konsekvenser for de unge, hvis ikke overgreb bliver indberettet.
- Hvis det ikke er blevet indberettet, så kan man blive bekymret for, at der ikke er taget ordentlig hånd om de unge. Det er meget vigtigt, at institutionen tager det dybt alvorligt og indberetter det. siger hun.
Pokeraften og utrygge nætter
Der er flere forhold, som har bekymret ansatte, forældre, sagsbehandlere og tilsyn.
Kommunen.dk og Politiken er bekendt med en episode fra 2020, hvor en medarbejder havde vagt, men i arbejdstiden kørte omkring 40 kilometer væk til en pokeraften hos en kollega. Vedkommende efterlod en nyansat alene på vagt, beretter flere tidligere medarbejdere.
På det tidspunkt var flere misbrugende piger anbragt på institutionen.
Socialtilsynet har i deres rapporter ikke omtalt den konkrete episode, men skriver overordnet, at de blandt er bekymrede for “Medarbejdere, der uden tilladelse forlader tilbuddet i arbejdstiden”.
Ifølge Kommunen.dk og Politikens oplysninger fik episoden ikke konsekvenser for den pågældende medarbejder, selv om ledelsen blev orienteret.
Hvis man var nattevagt, så man, at pigerne gik ned, og jeg har nogle gange stået og kigget ud ad vinduet, hvor de hoppede ind i Porsche, Mercedes og dyre Tesla’er. Der har jeg tænkt, hvem er det, de her unge piger kender, der kører rundt i så dyre biler?
Fensmarkgade får desuden kritik for ikke at sikre trygge rammer om natten for de anbragte.
Både de anbragte unge og deres forældre oplever vagter falde i søvn og vagter, der ikke svarer de unge på telefonen, når de ringer sig ind på dørtelefonen om natten.
Både sagsbehandlere og forældre har givet tilsynet bekymrende oplysninger. Det gælder blandt andet orienteringer om omfattende mistrivsel, og oplevelser af mangelfulde indsatser fra forældre, og sagsbehandlere, der ikke er blevet orienteret om flere “stærkt bekymrende forhold”.
Kommune kan ikke genkende billedet
Københavns Kommunes fagdirektør har sendt en række svar på kritikpunkterne. Kommunen vil ikke gå ind i de konkrete sager på grund af tavshedpligt.
Overordnet kan forvaltningen ikke genkende billedet af prostitution blandt de unge, og at der er arbejdsgange og procedurer, der bliver fulgt i række af de problematikker, som Kommunen.dk og Politiken har kunnet afdække. Desuden lyder det, at man løbende arbejder med de unges problematikker inklusive grænsesøgende adfærd.
“Det gør indtryk, at en gruppe medarbejdere vurderer, at nogle af de unge på Fensmarksgade har været udsat for svigt. Det er afgørende, at alle unge oplever trygge rammer, når de er anbragt. Fensmarksgade lægger vægt på en god og åben dialog med de unge, hvor der tales med de unge om, hvordan de har oplevet situationer, og der lyttes til deres oplevelser og laves justeringer i voksenpraksis, hvor det er relevant,” skriver Katrine Ring.
Kommunen.dk og Politiken har sendt en række opfølgende spørgsmål til forvaltningen, da det lyder, at en række forhold ikke “genkendes” hos kommunen:
Kan i afvise, at det kan skyldes, at jeres daglige ledelse ikke har informeret jer i tilstrækkelig grad?
”Jeg har en forventning om, at ledelsen på Fensmarkgade orienterer opad om relevante forhold.”
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.