Børnerådet: ”Vi er ikke gode nok til at passe på dem, for så ville vi ikke blive ved med at høre de historier”
Børnerådet: ”Vi er ikke gode nok til at passe på dem, for så ville vi ikke blive ved med at høre de historier”
- Overskriften er svigt. Svigt med svigt på, siger Bente Boserup, forperson for Børnerådet.
I et interview reagerer hun på nu på de problematiske forhold på den københavnske døgninstitution Fensmarkgade, som Kommunen.dk og Politiken har afdækket i en række artikler.
På baggrund af interne dokumenter, whistleblowerhenvendelser, tilsynsdokumenter og samtaler med pårørende og tidligere medarbejdere kan vi tegne et billede af en kommunal institution for udsatte og kriminalitetstruede børn og unge, hvor hverdagen er påvirket af blandt andet mistanke om prostitution, overgreb, vold, våben og stoffer.
Trods flere opråb og henvendelser fra tidligere medarbejdere, pårørende og myndigheder om problemerne er det flere eksperters vurdering, at Københavns Kommune ikke har reageret tilstrækkeligt.
Senest har Kommunen.dk og Politiken beskrevet, at socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) ignorerede en bekymringshenvendelse et halvt år, inden Fensmarkgade fik et skærpet tilsyn af Socialtilsynet.
Både organisationen De Anbragtes Vilkår og flere af de eksperter, Kommunen.dk og Politiken har talt med, mener, at der kan være tale om svigt.
Det er Bente Boserup og Børnerådet, som har fulgt med i afsløringerne af forholdene på Fensmarkgade, enig i:
- Jeg er rimelig rystet. Jeg har fulgt området en del år efterhånden, og jeg har talt med rigtig mange børn, der har været anbragt eller er anbragt. Men at vi stadigvæk ser sager, hvor de børn, der skulle have allermest omsorg og passes mest på af samfundet, i den grad bliver svigtet. Det er meget voldsom læsning.
De bliver vendt ryggen til
Børnerådet er et statsligt, politisk og økonomisk uafhængigt råd, som arbejder for at sikre børns rettigheder med udgangspunkt i FN’s børnekonvention og andre internationale konventioner.
Derfor er det ikke første gang, at Bente Boserup ser alvorlige sager som den i Fensmarkgade i sit arbejde som forperson for Børnerådet.
- I mange lignende sager har nogle forsøgt at råbe op flere gange. Vi kan nok ikke undgå, at der nogle gange er pædagoger, der gør noget, de ikke skal, eller en dårlig ledelse, der ikke løfter sit ansvar. Men når der så er nogen, der gør opmærksom på det, og man faktisk kan handle på det – og så vælger man ikke at gøre noget. Det er et stort svigt, siger hun.
Bente Boserups oplevelse af Fensmarkgade er, at børnene bliver vendt ryggen til af det offentlige og de voksne, som skal passe på dem.
- Det bekymrer mig, at der er en ligegyldighed overfor børnene. At de bliver vendt ryggen til. Børn, der bliver anbragt, har ikke levet et stille og fredeligt familieliv. De er vokset op med vold, kriminalitet og misbrug, siger hun.
- Vi fjerner dem fra det, fordi det ikke er godt for børn. Men så havner de i et institutionsmiljø med de samme problemstillinger. Det er et dobbeltsvigt og et offentligt omsorgssvigt, når vi ikke formår at give børn den omsorg, opmærksomhed og kærlighed, de har brug for og har manglet, fortsætter Bente Boserup.
Niveauer af ansvar
Ansvaret for problemerne på Fensmarkgade kan ikke kun placeres ét sted, mener Bente Boserup, som påpeger, at der er flere niveauer af ansvar:
Nederst på stigen er de medarbejdere, som ikke gør deres arbejde godt nok. Dernæst er det ledelsen, som er ”utrolig afgørende for, hvordan pædagogik bliver praktiseret”.
Længere oppe på ansvarsstigen mener Bente Boserup, at man skal placere Socialtilsynet og kommunen.
- Det er afgørende, at Socialtilsynet ser grundigt på fagligheden, og at man er sikker på, at institutionen gør det, som de siger, at de gør.
- Så er der Københavns Kommune, der er fuldt orienteret om, hvad der foregår. De skal gribe ind og beskytte børnene, når det er gået galt. De har ansvar for ansættelse af ledelsen. De har et kæmpe ansvar. Når der så ovenikøbet er nogle engagerede medarbejdere, der har henvendt sig og siger, at der er noget galt, så skal man reagere med det samme (…). Der er et stort ansvar der, siger hun.
Allerøverst står ifølge Bente Boserup socialministeren, ”der har det helt overordnede ansvar for anbringelsesområdet, og som burde gå ind og sige, at nu er der noget fuldstændig galt her.”
Vil du mene, at alle de her niveauer har svigtet børnene på Fensmarkgade?
- Jamen, det har de da. Ellers ville det ikke være gået sådan her. Selvfølgelig vil der være børn, der begynder at tage stoffer, eller et barn der har en kniv i baglommen. Men problemet er, at man ikke griber ind med det samme og giver barnet mulighed for at udvikle sig positivt. De er fuldstændig ladt i stikken.
Bente Boserup pointerer, at der findes mange gode institutioner. Men det er vigtigt, at vi lærer af de sager, hvor problemerne er så store, som det er tilfældet med Fensmarkgade i København.
- Indtil videre kan det være svært at se, at der er nogen, der har lært noget. Vi skal huske, at der findes rigtig mange gode institutioner. Men vi kan lære af, at vi handler for sent. At der, hvor det går galt, der får det lov til at gå alt for galt, fortæller hun.
- Det synes jeg, at vi kan lære. Vi er nødt til at være bedre, siger Bente Boserup.
Spørger man Bente Boserup, om det offentlige løfter opgaven med at passe på anbragte børn godt nok, er svaret konsekvent:
- Nej, vi er ikke gode nok til at passe på dem, for så ville vi ikke blive ved med at høre de historier. Jeg undrer mig over, at når de her historier kommer frem, så er der meget, meget tavst fra det politiske niveau.
Politiken og Kommunen.dk har forsøgt at få en kommentar fra socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men det har ikke været muligt, da hun er på ferie.
Tillid til ledelsen
I skriftligt svar til Kommunen.dk og Politiken fortæller Katrine Ring, der er faglig chef i Københavns Kommunes socialforvaltning, at forvaltningen har tillid til ledelsen på Fensmarkgade.
Derudover hæfter Københavns Kommune sig ved, at der over en periode er rejst “en række bekymringer” i forhold til Fensmarkgade, og at de alle er taget alvorligt og undersøgt så vidt muligt:
“Mange bekymringer er blevet afkræftet, men der har helt klart også været behov for at igangsætte en række tiltag på stedet. Det gælder både i forhold til den faglige kvalitet, medarbejdernes trivsel og opkvalificering af ledelsen. De tiltag er blevet iværksat i sommeren 2023, og der er enighed med Socialtilsynet om dem.”
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.