Kommunen.dk
MENU

DEBAT: Byd Christiansborg op til en studehandel 

Antalet af akademikere i den kommunale sektor er steget næsten lige så meget, som antallet af pædagoger og lærere er faldet, skriver DSU-fomand Frederik Vad.

DEBAT: Byd Christiansborg op til en studehandel 

Antalet af akademikere i den kommunale sektor er steget næsten lige så meget, som antallet af pædagoger og lærere er faldet, skriver DSU-fomand Frederik Vad.
Mindre af det her og mere velfærd ud til borgerne har længe været et mål for politikerne på Christiansborg. Måske skulle kommunerne hjælpe dem lidt på vej, foreslår socialdemokratisk ungdomsformand.
Mindre af det her og mere velfærd ud til borgerne har længe været et mål for politikerne på Christiansborg. Måske skulle kommunerne hjælpe dem lidt på vej, foreslår socialdemokratisk ungdomsformand.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix
9. maj 2021
Frederik Vad Nielsen
FREDERIK VAD NIELSEN
FORMAND
DANMARKS SOCIALDEMOKRATISKE UNGDOM
Email

Vi hører det igen og igen: Lad os nu få afbureaukratiseret den offentlige sektor. Væk med papirnusseri, procesrytteri og mærkelige regler som står i vejen for, at velfærdsmedarbejdere kan udøve deres faglighed. Siden Schlüter-regeringen har det været en højt prioriteret dagsorden for alle regeringer uanset partifarve. Og med god grund. Centraliseringsbølgen fra Christiansborg har kun skaffet os mere bureaukrati, ikke mindre. Alle Fogh- og Løkke-regeringernes løfter om at kommunal- og strukturreformerne skulle flytte skattekroner fra administration til kerneydelser, viste sig at være tom luft. Det samme var løfterne om de såkaldte ”stordriftsfordele”, som ville komme ud af de store kommunale enheder. Her har Christiansborg svigtet. 

Kontor-velfærd tager over

Omvendt har kommunalbestyrelserne også svigtet, for de har ladet administrationerne vokse sig store, så en stor del af kommunerne efterhånden kan sammenlignes med koncerner. I spidsen sidder borgmesteren som koncernchef, mens det politiske niveau er blevet mere og mere marginaliseret i mødet med embedsværket. I 2017 viste tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, at antallet af akademikere var steget med cirka 6.000 på 10 år. Det svarer til en stigning på 50 pct. Til sammenligning blev der i samme periode 3.700 færre lærere og 6.700 færre pædagoger. Hele denne ændring kan ikke forklares med flere opgaver og øget professionalisering. 

  Politikerne er nødt til at bevise, at det ikke kun er skoler, daginstitutioner og sociale tilbud, som er underlagt politisk kontrol. Det er administrationsvældet også. 

Kommunerne og Christiansborg har altså intet at lade hinanden høre. Derfor bør de nu gribe chancen for at arbejde sammen om at realisere ambitionen om mindre bureaukrati. Chancen er der. For også den nuværende regering har en ambition om mindre bureaukrati og flere investeringer i rigtig velfærd. Igen er intentionen god, og igen bakkes den op landet over. Men hvis det skal lykkes denne gang, så vil jeg foreslå at rådhusene og Christiansborg indgår en politisk studehandel. 

Flere solnedgangsklausuler

Christiansborg skal love at holde igen med den evindelige iver efter mere lovgivning. Man giver håndslag på, at der inden for bestemte områder gives markant mere frihed til det lokale og regionale demokrati. Samtidig lover folketingspolitikerne at holde sig i skindet, når Ekstra Bladet og andre bærer enkeltsager frem, som viser at noget ikke er, som det bør være. Endelig skal en langt større del af ny lovgivning på velfærdsområdet indeholde solnedgangsklausuler, så politikerne på ny tvinges til at tage stilling til, om denne lovgivning egentlig giver mening.

Til gengæld skal kommunerne love at overholde et ansættelsesstop i administrationen de næste ti år. Ingen nye projektmedarbejdere og administratorer. Skal nye folk ind på rådhusene i én afdeling, så skal andre ud af rådhusene fra en anden afdeling. Det vil ikke bare sende et klart signal til frontpersonalet i velfærdsstaten og til (skatte)borgerne, men også tvinge administrationerne til at indrette sig på en smartere måde. Politikerne er nødt til at bevise, at det ikke kun er skoler, daginstitutioner og sociale tilbud, som er underlagt politisk kontrol. Det er administrationsvældet også. 

En politisk studehandel med Christiansborg, hvor begge parter leverer og deler ansvaret for løsningen. Det vil vælgerne kvittere for.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR