Onde slides blev erstattet af personlig snak
Onde slides blev erstattet af personlig snak
Onboarding er ifølge Djøfbladets læsere blandt de ti mest irriterende ord, de møder på jobbet.
Men uanset hvad man mener om ordet, er emnet - modtagelsen af nye folk - vigtigt og højt prioriteret, når kommunerne hvert fjerde år får nye byrådsmedlemmer og sommetider ny borgmester.
I en ny undersøgelse har forskere fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse i samarbejde med Kommunaldirektørforeningen undersøgt, hvordan kommunerne har onboardet de nye.
- Når vi spørger, hvad der fylder mest, svarer kommunaldirektørerne tre ting: De interne relationer mellem politikerne, relationerne til embedsværket og at blive sat ind i rammerne for politikudviklingen, fortalte professor Lotte Bøgh Andersen under en debat på Folkemødet.
Fra onde slides til personlige historier
I Egedal valgte man i år at modtage de nye politikere på en helt ny måde.
- For fire år siden var der nærmest kamp mellem de forskellige fagudvalg om at lave de ondeste tyskerslides. Vi havde meget fokus på retning, men slet ikke på relationer. Vi bombarderede dem med viden om fx økonomi og tænkte, at så vidste de det hele. Men reelt gik de derfra og kunne ikke huske noget som helst, fortalte velfærdsdirektør Søren Højsgaard.
Denne gang havde man interviewet de nye fra sidste gang om, hvad der havde været svært, og hvordan direktionen bedst kunne hjælpe.
Resultatet blev, at man allerede i september inviterede samtlige kandidater ind og fortalte dem om, hvad det vil sige være politiker. Efter valget nøjedes man under de første møder i fagudvalgene med få, helt overordnede slides, og i stedet fik alle medlemmerne lov at fortælle deres egen personlige historie om, hvorfor de var gået ind i politik.
Ny borgmester og splittet byråd
Det gav en ekstra udfordring, at kommunen fik ny borgmester, da en konstitueringsaftale fra valgnatten bag den siddende Karsten Søndergaard (V) blev omstødt, og der i stedet blev flertal for Vicky Holst Rasmussen (S).
- Vi skulle klæde den nye borgmester på, og da vi stod med et relativt splittet byråd, var spørgsmålet om relationer i højsædet for hende, fortalte han.
Blandt andet blev der på et byrådsseminar talt meget om spilleregler og om, hvordan man taler sammen, og hvor man gerne vil hen på de store velfærdsområder.
Direktionen var bevidst om at spille sig selv på banen over for de nye for at skabe en god relation til embedsværket.
- De bliver mere trygge i deres rolle, når vi også nogle gange giver udtryk for vores usikkerhed, sagde Søren Højsgaard.
Den nye modtagelse fik ros fra viceborgmester Charlotte Haagendrup (K), som lyttede med blandt publikum.
- Den nye måde har også hjulpet os gamle og givet os en masse nyt med. Det har været meget anderledes, sagde hun.
Hovedpointer fra undersøgelsen om onboarding af politikere
- Onboarding handler både om strategisk politikudvikling og relationer
- Kommunerne vælger mellem fortsættelse af den eksisterende retning og
- Nye rolleforståelser hos politikerne kommer frem i ændret onboarding
- Onboarding af nye borgmestre prioriteres højt
- Seks typer succeskriterier for onboarding
- Forøget prioritering af politikeronboarding
- Flere ligheder end forskelle på tværs af kommuner (og regioner)
Find hele undersøgelsen her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.