Lær af Grønland: Her er distanceledelse hverdag
Lær af Grønland: Her er distanceledelse hverdag
Kommunen har geografisk samme størrelse som Frankrig. Der er 1.000 kilometer mellem de to største byer, der er fire byer i alt og 23 bygder. Afstandene er så store, at direktionen kun sjældent ses med ledere og medarbejdere, og kommunalbestyrelsen mødes kun fysisk to gange om året Resten af møderne og udvalgsmøderne er digitale. Sådan har det altid været, fordi det er de nødt til det.
- Distanceledelse er hverdag for os og ikke kun noget, vi er begyndt at praktisere i forbindelse med coronakrisen, fortæller Nick Nielsen på en telefonforbindelse.
Han er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, har været teknisk direktør samme sted og er også tidligere uddannelses- og kulturminister i Grønland. Nick Nielsens erfaringer med distanceledelse er helt entydige.
Distanceledelse er hverdag for os – og ikke kun noget, som vi er begyndt at praktisere i forbindelse med coronakrisen.
Top-down dur ikke
- Du kan ikke lede det hele fra oven. Du er nødt til at skabe en fælles forståelse og ejerskab til alt hos de ledere og nøglepersoner, som skal arbejde med opgaverne og implementere decentralt.
- Ejerskabet er forudsætningen for, at de kan bringe beslutningerne og ideerne videre. Lederne skal selv kunne forklare alt videre selv og selv kunne afklare tvivlsspørgsmål lokalt, fordi de har fået ansvaret, og jeg har tilliden til, at det kan de. De skal ikke hele tiden vende tilbage med spørgsmål til os i direktionen, de skal handle selv.
Ejerskab er ifølge Nick Nielsen lige så vigtigt nu under coronakrisen, hvor opgaven i høj grad er at implementere retningslinjer fra oven.
Grønland er også lukket ned på grund af frygten for spredning af coronavirus, så Nick Nielsen står i samme situation som sine kolleger i Danmark, selvom antallet af smittede med covid-19 er lavere i Grønland. Der er ikke nogen smittede i Avannaata Kommunia, så en gravis åbning er i gang. Fx er idrætshaller åbnet for træning i begrænsede tidspunkter, og genåbningen i resten af landet er også i gang.
- For mig handler det om skabe tillid til de retningslinjer, der kommer fra Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm. Jeg er selv bjergbestiger og har besteget verdens højeste bjerg. Det kræver erfaring og opbygning af kompetencer. Det er ikke noget, men sætter en nybegynder til, det ville være livsfarligt. Det bruger jeg som eksempel over for min medarbejdere. I coronakrisen skal vi på samme måde se på, hvem der har mest erfaring og kompetence inden for epidemier, og det er Sundhedsstyrelsen. Så vi skal ikke diskutere, hvilke retningslinjer vi skal følge, men vi skal diskutere, hvordan vi forstår dem. Målet er at sikre, at vi har den samme forståelse og implementerer retningslinjerne ud fra det samme udgangspunkt i hele kommunen. På den måde prøver jeg at give mine ledere ejerskabet på de tiltag og løsninger, der er brug for lokalt under coronakrisen.
Kontrol er umulig
Nick Nielsen mener ikke, at distanceledere skal bruge tid på at kontrollere implementeringen – og da slet ikke i den nuværende situation. I hans kommune vil det alligevel være umuligt at kontrollere, om alle gør som aftalt, og kommunaldirektøren synes heller ikke, at det er den rigtige tilgang til ledelse. Distanceledelse er baseret på tillid til ledere og medarbejderes kompetence, og den tillid kommer gennem involvering, hvor vi taler sammen om løsningerne.
- Det er helt afgørende for distanceledelse, at du skaber en tillidsfuld kultur, hvor alle nøglepersonerne får en følelse af, at vi arbejder sammen og hjælper hinanden - også selvom vi næsten ikke ses.
Derfor har vi også lært, at det allervigtigste er, at vi får talt sammen regelmæssigt – ikke om fildelingen eller videokameraet virker.
Teknikken må ikke blive en hindring
Nick Nielsen lægger derfor også stor vægt på at mødes på telefon eller video med nøglepersonerne i kommunen og forvaltningen. Ledelse og møder på telefon og video hver dag, og møderne bliver holdt med dagsorden, referent, ordstyrer osv. ligesom helt almindelige møder. Der er ingen grund til at slække mødestrukturen eller kulturen. Mange af de politiske udvalgsmøder er også på telefon, og endda nogle gange med tolk indover fra dansk til grønlandsk, fordi kommunen har nogle embedsmænd som kun taler dansk, og nogle politikere som kun taler grønlandsk.
- Jeg synes, det har været passende med to møder om ugen med nøglepersonerne i kommunen. Det er ikke så vigtigt med teknikken. Det kan altid blive bedre, og vi har også haft masser af udfordringer med det. Derfor har vi også lært, at det allervigtigste er, at vi får talt sammen regelmæssigt – ikke om fildelingen eller videokameraet virker. Det råd vil jeg gerne give videre. Teknikken må ikke blive styrende for dialogen. Det væsentligste er, at vi holder en tæt kontakt i ledelsesgruppen, selvom vi er langt fra hinanden.
- Det er faktisk det vigtigste. Involvering, tillid og sammenhold er fundamentet for distanceledelse – også i coronakrisen, tilføjer Nick Nielsen.
Blå bog
Nick Nielsen
1. februar 2020 - nu adm. direktør Avannaata Kommunia
Efteråret 2019 – konstitueret adm. direktør Avannaata Kommunia
Efteråret 2017, teknisk direktør, Avannaata Kommunia
Forår 2013 – efterår 2014 minister for uddannelse, kultur, ligestilling og kirke
Forår 2013 – efterår 2014 landspolitiker og kortvarigt medlem af Folketinget
Civilingeniør (cand.polyt)
Bjergbestiger har blandt andet besteget Mount Everest
Om Avannaata - hjem for julemandens sommerhus
Avannaata kommune omfatter den nordvestlige del af Grønland og har et samlet areal på 522.700 km² og omkring 10.700 indbyggere. Kommunen blev selvstændig 1. januar 2018 og var indtil da en del af Qaasuitsup Kommunia, som blev delt i to på grund af de meget store afstande og forskelle internt i kommunen.
Avannaata Kommunia har fire byer og 23 bygder, transporten mellem byerne sker normalt med helikopter. Rådhuset ligger i Ilulissat. Ved Ilulissat ligger en verdensberømte isfjord, som er optaget på Unescos verdensarvsliste. Kommunen huser derudover flere museer og julemandens sommerhus.
I kommunens nordligste by Qaanaaq er der lyst 24 timer i døgnet fra april til slutningen af august.
Kommunalbestyrelsen har 17 medlemmer, og kommunens borgmester er Palle Jerimiassen fra Siumut. Kommunen har allerede haft flere ledelsesskift, og der er ofte uro om de øverste ledere i Grønlands kommuner. Så distanceledelse er ikke helt så lige til, som det lyder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.